Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Babiččina volba: Prošívaná deka

31. květen 2024  České nápoje   komentáře (0)  343 x

Každý z nás si určitě pamatuje letní prázdniny u babičky plné vůně čerstvého pečiva, domácí marmelády a dalších chutných dobrot. Jednou z těchto nezapomenutelných pochoutek je bezesporu buchta s názvem Prošívaná deka – jednoduchý dezert, který přímo vybízí k nostalgickým vzpomínkám. Tento jednoduchý, ale lahodný recept spojuje kakaové těsto s chutnou a zároveň osvěžující tvarohovou náplní. Prošívaná deka bude také ideálním parťákem pro jakoukoliv příležitost, zejména pokud ji nazdobíte nějakým čerstvým sezónním ovocem.

Babiččina volba: Prošívaná dekaBabiččina volba: Prošívaná deka

Naše srdcová záležitost

Ach ty letní dezerty! Možná nám dáte za pravdu s tím, že pokud jde o letní koláče, buchty, dorty či moučníky, existují obecně dvě pravidla. Za prvé, aby byl dezert lehký a za druhé, aby byl svěží. A přesně to splňuje tato Prošívaná deka, která už nejednu deku na plovárně či v parku na pikniku dozdobila a která spadá do receptářů mnohých našich babiček. Tvaroh je její hlavní ingrediencí, který jí dodává svěžest a vláčnost a jednoznačně patří mezi potraviny, které my Češi prostě můžeme. I přes mírný pokles v posledních sledovaných letech se totiž držíme z hlediska konzumace mléčných výrobků na vrcholu. Naše roční spotřeba se pohybuje mezi 260-270 kg na osobu, z toho 18,7 kg tvoří samotný tvaroh (údaje z roku 2022)[1]. Shodneme se tedy na tom, že tvaroh je pro mnohé z nás srdcovou záležitostí! Máme ho rádi samotný, v omáčkách, ale především v dezertech, a to zejména v těch letních, jelikož tam opravdu nemůže chybět. Pokud ho doplníte o nějaké sezónní ovoce, o které zrovna v létě není rozhodně nouze, máte úspěch jednoznačně zaručen. Tak co, kdy si s námi tuto Prošívanou deku připravíte? Sezóna jahod je totiž za dveřmi.

Volba správné mouky je klíčem k úspěchu

Polohrubá mouka Babiččina volba je nenahraditelným pomocníkem v kuchyni pro přípravu tradičních receptů. Díky své struktuře se polohrubá mouka dokonale hodí pro výrobu bábovek, buchet a koláčů a dodává jim požadovanou konzistenci a šťavnatost. Při přípravě těsta může tato mouka často zastoupit hladkou mouku, a to částečně nebo dokonce zcela, přičemž zachovává charakteristickou chuť a texturu pečiva. Pokud doma nemáte k dispozici mouku polohrubou, můžete jako alternativu použít Univerzální mouku Babiččina volba. Ta díky své optimální struktuře a kvalitě lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky, což ji činí vhodnou pro téměř všechny recepty vyžadující mouku – ať už jde o pečení, obalování nebo zahušťování pokrmů. S touto univerzální volbou se každý kuchař může cítit jistě, že jeho pokrmy budou vždy dokonale zpracované a chutné.

Ingredience:

 

  • 1 hrnek polohrubé mouky Babiččina volba
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa

 

Náplň:

 

  • 1 polotučný tvaroh ve vaničce
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • trocha mléka k naředění

 

Postup:

Nejprve připravte kakaové těsto. V misce smíchejte všechny suroviny na kakaové těsto, včetně polohrubé mouky Babiččina volba, moučkového cukru, kakaa, prášku do pečiva, vejce, mléka a oleje. Tuto směs pak nalijte do máslem vymazané zapékací misky, která bude sloužit jako forma pro dezert.

Nyní se přesuňme k přípravě náplně. V další misce promíchejte všechny suroviny na náplň, tedy tvaroh, moučkový cukr, žloutek a vanilkový cukr. Poté nabírejte menší porce této náplně lžící a dávejte je do kakaového těsta většími kapkami, které mohou být rovnoměrně rozložené po povrchu.

Nyní je čas na pečení. Předehřejte troubu na 170 °C a vložte misku s připraveným dezertem do trouby. Pečte pomalu asi 20–30 minut, dokud nezíská krásně zlatavou barvu a nezdá se pružná na dotek. Po upečení nechte dezert trochu vychladnout před servírováním, aby se snadněji krájel.

Tímto postupem si můžete snadno připravit vynikající rychlý a snadný dezert a užít si chvíle plné nostalgických vzpomínek na letní prázdniny u babičky.


[1] FOODNET. [online]. Praha: Informační systém Potravinářské komory ČR, 2024 [cit. 23.05.2024]. Dostupné z: www.foodnet.cz.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist