Party recepty od Živiny
7. leden 2025 České nápoje komentáře (0) 92 xUž jste přejedeni chlebíčků i jednohubek a marně hledáte inspiraci, co připravit pro své hosty a čím je překvapit? Chcete něco jiného, neokoukaného, ale nevíte, jak na to? Vyzkoušejte super party recepty od Živiny, díky kterým jakoukoli příležitost proměníte v gurmánský zážitek.
Když se blíží čas oslav, mnozí z nás přemýšlejí, co budou k bujarému veselí uzobávat. Slané šneky, chipsy, obložené mísy, to vše je už trochu ohrané – ale co místo toho? Nechte se inspirovat recepty na originální pohoštění od firmy Živina, které nejen potěší chuťové pohárky, ale rozhodně jím uděláte na své hosty dojem.
Kimchi Pizza
Pizza je typické “party jídlo”, které nikdy nezklame. Zkuste tentokrát své hosty překvapit a připravte ji na asijský způsob s kimchi a voňavým sezamovým olejem.
Co budete potřebovat?
- Polohrubou pšeničnou mouku
- 20 g droždí
- 60 ml + 300 ml vody
- 5 lžic olivového oleje
- Sůl
- Sezamový olej
- Živina Kimchi
- Houby dle chuti
- Tofu
- Brokolici
Postup
Nejprve si připravte těsto. Smíchejte droždí s 60 ml vlažné vody a půl lžičkou cukru v malé misce. Zatímco kvásek ožívá, odměřte do velké mísy asi půl kilogramu polohrubé pšeničné mouky, pět polévkových lžic olivového oleje a přidejte vzešlý kvásek. Vše lehce míchejte a postupně opatrně přidávejte zhruba 300 ml vody, dokud nevznikne pružné a nelepivé těsto.
Poté těsto potřete trochou sezamového oleje a rozprostřete na něj kimchi, které jste předtím nakrájeli na menší kousky. Jím nahradíte tradiční rajčatovou omáčku. Pak už se představivosti meze nekladou. Pizzu lze dozdobit nakrájeným tofu, žampiony nebo hlívou, hodí se i brokolice, která dodá pizze krásnou barvu.
Vol-au-Vent s houbovou náplní
Tento francouzský pokrm je takový “luxusnější” konkurent jednohubek – spojení křupavého listového těsta s krémovou houbovou náplní vytváří dokonalou harmonii chutí, které zkrátka propadnete.
Co budete potřebovat?
- 1 balení listového těsta
- 1 šalotku
- 1 vejce
- 2 lžíce olivového oleje
- 300 g hub
- 2-3 lžičky Živina shiitake pesta
- 100 ml bílého vína
- Sůl, pepř
- Petržel, piniové oříšky
Postup:
Nejprve připravte košíčky. Těsto rozválejte na cca 0,5 cm a tvořítkem na linecké nebo skleničkou z něj vykrájejte kolečka. Za použití menšího tvořítka vykrájejte z poloviny kroužků „prstýnky“ jako když děláte linecká kolečka. Plná kolečka umístěte na plech vyložený pečícím papírem, propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a přilepte na něj prstýnek. Dávejte ale pozor, abyste nepotřeli vejcem i strany těsta, jinak vám košíčky nenaběhnou. Plech s košíčky poté vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova.
Poté si připravte náplň. Na rozpáleném tuku osmahněte nadrobno nasekanou šalotku, najemno nakrájené houby, osolte, opepřete, zastříkněte bílým vínem a poduste do měkka. Následně vmíchejte Živina shiitake pesto a nasekanou petržel. Směs vrstvěte do košíčků, které dozdobte piniemi.
Quesadilla s Kimchi
Další klasika s jemným asijským twistem – typická mexická quesadilla ozvláštněná kimchi bude příjemným zpestřením na vašem stole.
Co budete potřebovat?
Na quesadillu:
- 2 ks tortilly
- 4 ks vajec
- 130 g ementálu
- 55 g jarní cibulky
- 130 g Živina kimchi
- 60 g cibule
- 20 g nakládaného zázvoru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl, pepř
- Chilli papričku, koriandr
Na dresink:
- 60 g majonézy nebo rostlinnou Majo
- 20 g wasabi pasty
- 8 g limetkové šťávy
- Pepř dle chuti
Na ozdobu:
- Červenou chilli papričku
- Koriandr
- Klíčky
- Limetku
Postup
Nejprve si z majonézy, wasabi a limetové šťávy připravte dresing a nechte ho odležet v lednici. Mezi tím si nakrájejte jarní cibulku na kolečka, chilli a koriandr nasekejte nadrobno, a sýr nastrouhejte najemno. Pokud jsou v kimchi velké kusy, nakrájejte je také na menší kousky. Na jedné pánvi připravte míchaná vajíčka. Rozpalte rostlinný olej a na něm pozvolna restujte cibulku nakrájenou najemno. Jakmile začne jemně zlátnout, přidejte rozšlehaná vejce se smetanou, solí a pepřem. Připravená míchaná vajíčka dejte stranou.
Už nezbývá než vytvořit quesadilly. Tortillu vložte na pánev a celou plochu posypte polovinou připraveného nastrouhaného sýra. Udržujte sporák na středním plameni, aby se sýr pěkně roztekl. Na jednu polovinu tortilly vložte polovinu míchaných vajec, polovinu kimchi, polovinu nakládaného zázvoru, polovinu jarní cibulky a podle chuti část chilli papričky. Když se sýr začne roztékat, přiklopte polovinu tortilly se sýrem na druhou a jemně přitlačte. Zvyšte teplotu sporáku, aby tortilla krásně zhnědla, a pak ji opatrně otočte a propečte i druhou stranu.
Hotovou quesadillu vložte na prkénko, rozřízněte na tři části a servírujte s dresinkem.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!