Šampaňské Alfred Gratien slaví úspěchy
Časopis Drinks International zveřejnil výsledky ankety „Nejobdivovanější značky šampaňského roku 2021“. Z dlouhého zástupu výrobců šampaňských vín měli v rámci tohoto průzkumu dotazovaní zvolit pět značek, které si zaslouží jejich obdiv. Mezi více než 300 oslovenými byli přední světoví sommelieři, maloobchodní nákupčí, velkoobchodníci, manažeři barů, držitelé prestižního titulu Master of Wine, elitní barmani nebo odborníci píšící o víně. Všechny šampaňské domy, kterým patří místo ve výsledné top třicítce, se těší velké oblibě po celém světě a jejich vína mají po dlouhou dobu vysokou úroveň kvality. Jedním z nich je i vinařství Alfred Gratien. Číst dále...
BIO čaje s Levandulí Chodouňskou
Levandulové údolí má nové stránky a e-shop, na který přibylo několik novinek s naší BIO Levandulí Chodouňskou - BIO konopný sypaný čaj a BIO meruňkový sypaný čaj. Kompostovatelné obaly produktů z Levandulového údolí navrhla akademická malířka Karolína Jelínková. Číst dále...
Radegast Den bude až napřesrok
Radegast den 2021, který měl být odloženou oslavou 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích, se ani v letošním roce konat nebude. Hlavním důvodem je přetrvávající nepříznivá epidemiologická situace včetně výhledu na zbývající část roku. Slavnosti správně hořkého piva Radegast se proto přesouvají až na rok 2022. Číst dále...
Jen 171 dnů jste za rok mohli zajít na čepované
Již rok fungují hospody a restaurace v omezeném režimu. Od 14. března 2020 byly vládním nařízením uzavřeny a fungovat mohly pouze skrz výdejní okénko. K rozvolnění tohoto režimu došlo v průběhu uplynulých 365 dní na 24 týdnů. Uzavřené restaurace mají významný dopad na objemy prodaného piva. Prodeje Pivovarů Staropramen v segmentu gastronomie v loňském roce poklesly o 37 %. Číst dále...
Bude espresso světovým dědictví Unesco?
Vídeňská kavárenská kultura byla přidána na seznam UNESCO v roce 2011 a od té doby je nehmotným světovým kulturním dědictvím. Espresso by ji již brzy mohlo následovat. Ve společnosti Segafredo Zanetti samozřejmě víme, že káva není jen káva. Existuje široká škála jejích odrůd, ze kterých si připravíte různou kávu či kávové speciality. Každá kávová kultura má svoji vlajkovou loď. V italské kávové kultuře je to espresso, vídeňská tradice ctí nápoj moka. Oba mají jedno společné – tvoří základ pro řadu dalších specialit, jako je caffe macchiato nebo melanž (kávový nápoj původem z Vídně). Číst dále...
Párování velikonočních jídel s vínem
Během Velikonoc každý z nás dodržuje ve větší či menší míře nějaké zvyky, ať už je to koledování, malování kraslic, nebo třeba jen příprava jídel spjatých s tímto svátkem. A právě k velikonočním jídlům se skvěle hodí moravská a česká vína, která ze svátečního oběda nebo večeře vykouzlí ještě o něco příjemnější zážitek. Číst dále...
I přes potíže litovelští pivovarníci plánují další novinky
Loňský rok patřil k těm nejkomplikovanějším ve více než 126leté historii Pivovaru Litovel. Více než polovinu jeho výstavu totiž tvoří sudové pivo do restaurací a pivnic, jejichž provoz je skoro celý rok výrazně omezený. Pivovar se proto loni soustředil na maloobchodní prodej, našel však i cestu, jak si jeho zákazníci mohou u sebe doma vychutnat čepované. Číst dále...
Prazdroj testuje v Návštěvnickém centru
Světoznámé Návštěvnické centrum v Plzeňském Prazdroji se dočasně přeměnilo na testovací středisko. V místě, kterým dříve prošlo až tisíc turistů denně, nyní pivovar testuje na koronavirus zhruba 300 zaměstnanců a dodavatelů za den. Díky preventivním opatřením se mu daří snižovat riziko nákazy na minimum. Číst dále...
Rum Ron de Jeremy je po rebrandingu
Prémiový rum, známý po celém světě jako Ron de Jeremy, se dočkal rebrandingu. Od poloviny dubna najdete oblíbený destilát pod názvem Hell or High Water Rum. Nový název odkazuje na obtíže, jimiž si každý z nás musí někdy projít. Globální brand One Eyed Spirits, který za rumem stojí, se pro změnu názvu rozhodl z morálních důvodů po uvěznění svého hlavního představitele Rona Jeremyho. Číst dále...
Řez a vázání révy je třeba provést než začne réva rašit
Vinaři z Habánských sklepů ve Velkých Bílovicích dokončili řez révy. Ostříhali přibližně tři čtvrtě milionů keřů. Po jedné z nejnamáhavějších a časově nejnáročnějších jarních prací ve vinici je však hned čeká neméně důležitá činnost, vázání tažňů. Při něm je zapotřebí zejména šikovných rukou. Vázání by mělo být dokončeno před rašením révy, poslední dobou však obecně panuje nejistota kolem dostatku pracovníků. Číst dále...
Jak si vedla Mattoni 1873 v roce 2020
Mattoni 1873, lídr středoevropského trhu s nealkoholickými nápoji, udržel svou výkonnost i ve výjimečném roce 2020. Prodeje skupiny se snížily jen o 2,7 % na 15 mld. Kč a EBITDA vzrostla o 12,2 %. Protipandemická omezení nezabránila skupině dále usilovat o dlouhodobou udržitelnost podnikání a snížení dopadu na životní prostředí. Číst dále...
Hliníkovou folii na lahvi Pilsner Urquell vymění zlatá etiketa
Pilsner Urquell představuje další důležitý krok na cestě k udržitelnosti. Ikonické vratné lahve Pilsner Urquell projdou proměnou – od března 2021 aluminiové folie a plastové nálepky nahradí papírové etikety. Díky tomu budou skleněné lahve plně recyklovatelné a pivovar tak ušetří více než sto tun odpadu za rok. Novou podobu lahví doplní Pilsner Urquell dalšími unikátními prvky, navíc dojde ke sjednocení designu lahví pro tuzemský trh i export. Číst dále...
Španělský gin MG v novém kabátě
Plně autentický španělský gin MG se nově objevuje v distribuci společnosti Premier Wines & Spirits. Vychutnat si ho můžete rovnou ve dvou variantách – London Dry MG Gin Original a MG Gin Rosa, 100% přírodní růžový destilát, jehož barvu má na svědomí macerace šťavnatých čerstvých jahod. Nově se také převlékl do nového designu lahve. Číst dále...
Očekáváme krásný ročník vín s výrazným aroma
Ač to na první pohled nevypadá, v prvních měsících roku mají vinaři plné ruce práce. Ve sklepích připravují nové víno z poslední sklizně, které budou brzy stáčet do lahví. Podle vinařů začleněných do Vinařské unie se v sudech rýsuje velmi slibný ročník. Číst dále...
Prodeje Prazdroje byly loni nižší o 8 %
Plzeňskému Prazdroji v loňském roce klesly kvůli dopadům kororonavirové pandemie prodeje na domácím trhu o osm procent. Celkem tak v tuzemsku prodal 6,69 milionů hektolitrů piv. Některým značkám se ale dařilo, Radegast a Birell dokázaly navzdory situaci na trhu růst. I přes ztráty Prazdroj nepolevil v podpoře těžce zkoušených hospod a restaurací, do kterých loni investoval přes půl miliardy korun. Číst dále...
Vincentka pomáhá v boji s covidem
"Dum spiro spero - Dokud dýchám doufám", pronesl kdysi dávno slavný římský řečník a politik Cicero. Jsou to slova o víře a naději, která se k nám v průběhu historie s naléhavostí často vracejí. Jsou s námi i dnes. Toho, že dýcháme, si zpravidla vůbec nevšímáme, dokud vše funguje, a nesetkáme se přitom s překážkami. Jak tedy na správnou péči o naše dýchací ústrojí, abychom je dokázali překonat nebo jim dokonce pomohli předejít? Číst dále...
První svrchně kvašené pivo od Radegastu
Pivovar Radegast uvádí na trh první svrchně kvašené pivo ve své historii. Výčepní speciál Radegast ROG IPA je osvěžující světlé pivo, uvařené ve stylu Session IPA, s bohatou chutí a výraznou hořkostí. V roce 2021 bude dostupné exkluzivně v hypermarketech Albert. Číst dále...
Čerstvý tuňák z Ománu
Dnes se odstartoval import čerstvého tuňáka ze Sultanátu Omán do České republiky díky koordinaci Česko-ománského výboru zahraniční sekce Hospodářské komory České republiky. Číst dále...
Funkční model zálohového systému na nápojové obaly
Podobu systému vratných záloh na nápojové obaly českému trhu na míru navrhl tým poradenské společnosti EEIP pod vedením nedávno zesnulého profesora Michala Mejstříka. Studii zadala společnost Mattoni 1873, zakládající člen iniciativy Zálohujme.cz, která usiluje o cirkulární a udržitelný model fungování nápojového průmyslu v ČR. Nápojové odvětví by se mohlo stát, i díky zavedení záloh, prvním plně cirkulárním odvětvím Česka. K plošnému zavedení záloh stále však v Česku chybí legislativa. Číst dále...
První plechovka na Slovensku byla naplněna před 50 lety
Presne pred 50 rokmi bola spustená prvá výrobná linka na plnenie piva do plechoviek v celom Československu. Stalo sa tak v roku 1971 v hurbanovskom pivovare, kedy bolo vyrobené prvé plechovkové pivo značky Zlatý Bažant. Aby pivovar preukázal jeho trvanlivosť v extrémnych podmienkach – v teple, aj v mraze, stalo sa súčasťou mnohých expedícií a výprav po celom svete: plavby okolo sveta, expedície do Himalájí, či dokonca letu do vesmíru. Významný míľnik, ako aj všetky dobrodružstvá, si teraz pivovar pripomína špeciálnym dizajnom množstevného balenia Zlatý Bažant ´73. Číst dále...
[Nahoru ↑]
Reklama