Očekáváme krásný ročník vín s výrazným aroma
9. březen 2021 České nápoje komentáře (0) 809 xAč to na první pohled nevypadá, v prvních měsících roku mají vinaři plné ruce práce. Ve sklepích připravují nové víno z poslední sklizně, které budou brzy stáčet do lahví. Podle vinařů začleněných do Vinařské unie se v sudech rýsuje velmi slibný ročník.
V těchto dnech se ve vinných sklepích tzv. školí víno. Vinaři si s vínem hrají, přetáčí jej, pravidelně kontrolují jeho chuť, barvu i aroma kvůli dalšímu vývoji a připravují na lahvování. V tuto chvíli proto už dokážou lépe odhadnout kvalitu a charakter nového ročníku, z něhož chválí zejména bílé odrůdy s výrazným aroma a šťavnatostí.
„Naše vína budou asi o něco lehčí v chuti než předešlé dva ročníky, ale o to výraznější v aroma a krásně svěží a šťavnaté. Budou to vína na delší příjemné pití,“ říká Iva Šantavá, ředitelka vinařství Víno Blatel.
„Zatím se nám jeví jako velmi zajímavá aromatická vína z odrůd Sauvignon, Pálava, Muškát moravský a Tramín červený. Pinotové odrůdy jsou letos lehčího stylu s krásnou kyselinkou, vhodné i k delšímu školení na kvasnicích v nerezových nádobách a starších sudech,“ říká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.
„Vína jsou krásně aromatická, jak z pohledu intenzity, tak pestrosti vůní. Právě chladnější počasí na podzim vždycky výrazně obohatí moravská vína. Červená vína budou krásně kořenitá a bude pro vinaře velká výzva, jak se jim podaří tento potenciál využit,“ říká David Šťastný, ředitel CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice.
Z hlediska odrůdové skladby v novém ročníku převažují tradiční bílé odrůdy, kterými jsou Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský či Pinot, v případě modrých jde o Svatovavřinecké, Zweigeltrebe, Frankovku či Modrý Portugal.
Blíží se termín výsadby nových vinic
S blížícím se nástupem jara se vinaři připravují i na výsadbu a kultivaci vinic. V nových výsadbách převažují tradiční odrůdy, které jsou dlouhodobě spjaté s danou vinařskou podoblastí, kde mají hrozny nejlepší podmínky pro své zrání. „Dlouhodobě se soustředíme na pěstování na trhu oblíbených a zavedených odrůd. Jsou to hlavně bílé odrůdy jako Rulandské šedé, Chardonnay, Ryzlinky nebo Veltlínské zelené. V posledních letech reagujeme také na zvýšenou poptávku po Pálavě a Tramínu červeném,“ říká Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT, která patří k největším tuzemským pěstitelům révy. „Vloni jsme vysadili novou vinici v odrůdách typických pro naši obec, a to Ryzlink rýnský, rulandské odrůdy a Sylvánské zelené,“ potvrzuje Iva Šantavá, ředitelka vinařství Víno Blatel. „Vysazujeme tradiční odrůdy jako je Neuburské a Sylvánské zelené,“ říká Pavel Vajčner, ředitel vinařství ZNOVÍN ZNOJMO, které se pustilo například i do obrody staré téměř nepěstované odrůdy Modrý Janek.
S novými nebo v tuzemsku méně tradičními odrůdami rádi pracují vinaři z CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice. „Máme vlastní révovou školku, věnujeme se výběru nejlepších klonů révy a jejich dalšímu šlechtění. Spolupracujeme s rakouskými a německými šlechtitelskými stanicemi nejen na nových BIO a PIWI odrůdách. Pro naše příznivce jsme vysadili i světové odrůdy jako jsou Cabernet Frank, Petit Verdot, Tramín žlutý Tempranillo, Syrah, Carmenere, Malbec, Pinot Meunier a další,“ říká ředitel vinařství David Šťastný. Práci s novými odrůdami zkouší v posledních letech také vinařství LAHOFER. „Vloni jsme poprvé v našich vinicích sklidili odrůdu Savilon, nově máme vysazený ještě Sauvignon šedý. Snahou je zkoušet ve sklepě nové odrůdy,“ říká Daniel Smola, obchodní a marketingový ředitel vinařství.
Některá vinařství pro letošek své plánované investice do rozšiřování a obnovy vinohradů s ohledem na koronavirus odložila. „Vzhledem k situaci letos neplánujeme rozšiřování vinic a také téměř všechny obnovy vinic jsme přeložili na rok příští, a to jak z hlediska omezování investic, tak i na nejistoty na trhu práce,“ potvrzuje Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!