Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Proč zařadit zelí do jídelníčku?

25. listopad 2018  České nápoje   komentáře (0)  986 x

Zelí je výtečným zdrojem vitaminu C a vlákniny. Na vlákninu je bohaté zvláště zelí bílé, červené však obsahuje také hodnotné antokyany, má více provitaminu A, draslíku a dvojnásobně železa. Pokrmy a saláty z červeného zelí mají také o něco výraznější chuť. V červeném zelí obsažený selen má široký rozsah terapeutických účinků.

Proč zařadit zelí do jídelníčku?Proč zařadit zelí do jídelníčku?

Ve 100 g červeného zelí je ukryto až 5 mikrogramů selenu. O selenu se říká, že působí pozitivně na snižování krevního tlaku, pomáhá zásobovat svaly (zejména srdeční) kyslíkem, pomáhá tvořit protilátky, odstraňuje z těla těžké kovy, preventivně působí proti neplodnosti. Při potížích s funkcí štítné žlázy se obzvlášť doporučuje konzumace zelí a další košťálové zeleniny,“ vysvětlují odborníci na zdravé hubnutí NATURHOUSE

Bílé zelí kromě vitaminu B12 obsahuje vyváženě všechny vitaminy B-komplexu. Je tedy skvělou potravinou proti stresu. Má mnoho kyseliny listové, která se spotřebovává stresem na tvorbu stresových hormonů. Vysoká koncentrace vitaminu C přispívá regeneraci stresových žláz jako je hypofýza a dřeň nadledvin, které mají nejvyšší koncentraci vitaminu C v těle. B vitaminy usnadňují proudění glukózy do mozkových a nervových buněk, čímž se uklidňují nervy, aktivují výkon mozku, zahání se neklid a symptomy nervozity.

Obsahem vody a hojností vlákniny zelí plní a sytí a je skvělým společníkem všech, kdo se snaží redukovat váhu. V neposlední řadě obsahuje hodně manganu pro tvorbu pigmentu, povzbuzení štítné žlázy a také zinku. Zelná šťáva je známou kúrou pro osoby se žaludečními či dvanácterníkovými vředy.

SALÁT Z KYSANÉHO ZELÍ

Suroviny: 350 g kysaného zelí, 1 jablko, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce oleje

Postup: Kysané zelí trochu načechrejte, případně pokrájejte. Jablko i se slupkou nakrájejte na co nejdrobnější kostičky a zamíchejte je do zelí. Vmíchejte olej. Ozdobte rozinkami.

STŘEDOMOŘSKÁ ZELŇAČKA

Suroviny: 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 1 žlutá a 1 červená paprika, 2–4 lžíce oleje, 250 g mrkve, 3 řapíky celeru, 250 g zelených fazolek, 500 g zelí, 2 chilli papričky, po 1 snítce bazalky, tymiánu a šalvěje, 4 rajčata, 75 g vypeckovaných černých oliv, sůl, 2 lžíce balzamika

Suroviny na pastu: 200 g černých vypeckovaných oliv, 50 g konzervovaných kaparů, 2 snítky tymiánu, strouhaná kůra z 1 citronu, 1 lžíce olivového oleje

Postup: Cibuli nakrájejte na osminky a společně s neloupanými stroužky česneku ji zprudka osmahněte na oleji. Postupně přidejte nadrobno nakrájené obě papriky, mrkev, celer, zelené fazolky. Každou surovinu vždy společně zprudka osmahněte 1 minutu, nakonec přidejte drobně nakrájené zelí, okořeňte rozdrcenými chilli papričkami, zalijte 1 litrem vody a nechejte přejít varem. Přidejte bylinky a polévku nechejte pod pokličkou 5 minut vařit na velmi mírném ohni. Poté odstraňte česnek a bylinky, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a vypeckované olivy. Osolte, okyselte octem a nechejte 5 minut stát. Mezitím připravte olivovou pastu: olivy, kapary, tymián a citronovou kůru rozmixujte a umíchejte dohladka s olivovým olejem a hmotu osolte a opepřete. Lžičku olivové pasty pak přidejte do každé porce na talíři.

Tip: V redukční fázi omezujte množství použitého oleje na 3 lžíce denně a přidaných oliv.

ZELNÉ SALÁTY

Suroviny na 4 porce: 400 g zelí, citronová šťáva, 1 lžíce oleje, mletý zázvor

Postup: Zelí operte, nakrájejte na nudličky a spařte vroucí vodou. Sceďte je, ihned zakapejte citronovou šťávou, zjemněte lžící oleje a okořeňte mletým zázvorem. Podle chuti pak můžete přidat:

  1. Brokolici (120 g) rozebranou na růžičky a spařenou.
  2. Květák (120 g) rozebraný na růžičky a 7 minut tepelně upravený. Salát okořeňte muškátovým květem.
  3. Červenou nebo žlutou papriku nakrájenou na nudličky.
  4. Salátovou okurku (120 g) nakrájenou na jemné nudličky a nasekaný kopr.
  5. Nakrájenou bílou cibuli (50 g) a 2–3 stroužky utřeného česneku.
  6. Strouhaný křen (30 g).
  7. Nasekanou bílou a červenou cibuli (po 40 g).
  8. Strouhanou mrkev (100 g) a nastrouhaná jablka (50 g).
  9. Sterilovanou červenou řepu (120 g). Okořeníme mletým fenyklem.
  10. Kedluben či ředkvičky (120 g), nastrouhané nebo nakrájené.
  11. Nakrájenou pomerančovou dužninu (120 g) a spařené, oloupané a na nudličky nakrájené mandle (30 g).
  12. Uvařenou čočku (160 g).

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist