Treskoslovenská treska
26. březen 2025 České nápoje komentáře (0) 137 xTreskoslovenská treska patří na Slovensku k národním pokrmům, dobře si ji pamatují i obyvatelé někdejšího Československa, stejně jako každý, kdo ji někdy ochutnal. V Praze je dnes Tradiční treskoslovenská treska v majonéze od RYBY Košice (součást společnosti TAURIS) dostupná v Bistru U Býka, které sídlí v Hybernské ulici nedaleko Prašné brány a Masarykova nádraží v centru Prahy. A to v klasickém i pikantní provedení – v originálním obalu i na váhu u lahůdkového pultu.
Nad každým lahodným soustem pravé treskoslovenské tresky se vznáší neodbytná otázka, v čem je tajemství její jemné sladkokyselé chuti a typické šťavnatosti? Odpověď je přitom jednoduchá. V zachovávání léty prověřené „retro” receptury, definované ČSN normou z roku 1958, v současných parametrech. Tradiční treskoslovenská treska od RYBY Košice sa právem pyšní puncem pravosti a četnými oceněními, protože není vyrobená z laciných náhražek, ale výhradně z treskovitých ryb a kvalitní majonézy. Podíl masa, bílé svaloviny s výraznou strukturou, je 46 %, což dává salátu pevnou vláknitou konzistenci, bez nežádoucí mazlavosti.
Málokdo ví, že ikonická slovenská pochoutka v roce 2024 oslavila už 70. narozeniny! A kde je začátek jejího příběhu? Po 2. světové válce se stát snažil dostat do jídelníčku Slováků víc ryb. „Víc ryb na stůl pracujících,“ hlásal dobový tisk. Jenže v tom byl háček. Dovážet mořské ryby nebylo zrovna nejlevnější a tak v tehdejším národním podniku RYBA Košice hledali ekonomicky méně náročný způsob. „Řešením byla pokusná výroba tresky v remuládě, tedy v majonéze ochucené zeleninou, s plánem 65 tun na rok, která odstartovala v roce 1954. Salát z ryb a zeleniny spotřebitelům okamžite zachutnal a plán byl hned v prvním roce výroby dvojnásobně překročen,“ vzpomínal v jednom z rozhovorů Richard Duda, generální ředitel společnosti TAURIS a.s., do jejíhož portfolia RYBA Košice dnes patří.
Recept vymyslel kuchař a cukrář Július Boško, vyhlášený specialista na studenou kuchyni. Ovšem při startu výroby socialistické tresky byla kvalita povážlivá, k výraznému zlepšení došlo až s normou přijatou v roce 1958, podle které musel salát obsahovat výlučně maso z treskovitých ryb. Původní recepturu oprášila RYBA Košice v roce 2018, kdy na trh uvedla retro výrobek Tradiční treskoslovenská treska v majonéze. K její výrobě používá aljašskou tresku lovenou přímo na Aljašce a filety z ní, takže žádné odřezky. Salát neobsahuje umělá sladidla a svým složením je vhodný i pro celiaky. Pikantní varianta treskoslovenské tresky je delikátně ochucená přidanými chilli papričkami.
Tradiční košická retro Treska, věrná chuti včera, dneska.
Zdroj: Tisková zpráva Bistra U Býka
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!