Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Jako zdroj omega-3 kyselin ani losos nestačí

12. prosinec 2018  České nápoje   komentáře (0)  1141 x

Podle výživových doporučení patří ryby do jídelníčku dvakrát týdně. Tučné mořské ryby jsou totiž dobrým zdrojem esenciálních mastných kyselin a vitamínu D. Časopis dTest otestoval kvalitu mražených lososů a zjistil obrovské rozdíly v obsahu tuku i poměru zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

Jako zdroj omega-3 kyselin ani losos nestačíJako zdroj omega-3 kyselin ani losos nestačí

Spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře 10 druhů mražených filetů z lososa, které jsou běžně k dostání na českém trhu. Jednalo se o druh lososa obecného a lososa gorbušu. Část lososů pocházela z volného moře, část z lososích farem. Experti v laboratoři zjišťovali přítomnost nežádoucích chemikálií, obsah a kvalitu tuku. Nezávislý test také zkoumal, jestli výrobci maso nešidí přídavkem vody.

Odborníci v lososech měřili obsah zdraví prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Žádoucí je jejich vysoký podíl a hlavně velká převaha nad omega-6 mastnými kyselinami. Omega-3 jsou důležité pro celkové zdraví člověka, zejména pro jeho srdce a cévy. „Z výsledků vyplývá, že farmový losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je trochu bláhové,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Rozdíly v podílu tuku, které zjistila laboratorní měření, byly obrovské. Oficiální zdroje uvádějí průměrné hodnoty tuku pro lososa gorbušu okolo 5 %, pro lososa obecného kolem 12 %. dTest přitom zjistil u mražených filetů od 0,5 do 18 % tuku. Ve 100gramových porcích testovaných lososů bylo 0,013 až 4,7 gramů omega-3 kyselin. Pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění se doporučuje konzumovat 1 g EPA a DHA denně[1].

Konzumenti mořských ryb si určitě kladou otázku, nakolik je rybí maso zamořeno toxickými látkami, ať už ze životního prostředí nebo jako důsledek velkochovu v akvakultuře. dTest u žádného vzorku nezjistil přítomnost rtuti, kadmia, olova, malachitové zeleně ani krystalové violeti. „U farmových ryb jsme se zaměřili ještě na pesticidy a antibiotika; žádné problémy se ovšem neprokázaly. Jediný nález, těsně nad hranicí detekce a hluboko pod limitem, představovalo DDT u výrobku Vici Salmon Fillet Portion. Pesticid DDT se již nepoužívá, přesto v životním prostředí přetrvává z dřívějších let,“ poznamenává Hana Hoffmannová. Dobrou zprávou je, že žádný výrobce testovaných filet nepřidává do masa vodu.

Přehled testovaných lososů najdete na webu www.dtest.cz/mrazeni-lososi. Kompletní výsledky testu přineslo prosincové vydání časopisu dTest.


[1] De Backer G, Ambrosioni E, Borch-Johnsen K et al. European guidelines on cardiovascular di-

sease prevention in clinical practice. Third Joint Task Force of European and Other Societies on

Cardiovascular Disease Prevention in Clinical Practice, Eur Heart J 24 (2003), pp. 1601–1610

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist