Co to je Titbit Beze zbytku?
29. leden 2019 České nápoje komentáře (0) 1160 xMy z Titbitu milujeme chuť, to je naše hlavní krédo. Před nedávnou dobou jsme se rozhodli chuť i zachraňovat. Neradi plýtváme a velmi nás trápí, když vidíme, jaké množství ovoce a zeleniny z různých důvodů končí v koši. Ale abychom byli přesní – myslíme tím často krásné, zralé plody. Často stačí totiž jen opravdu málo – občas jen produkt nesplňuje parametry do regálů, přepravek či vaniček, je moc malé, velké, krátké, baculaté anebo naopak úplně nejlepší - nejzralejší a nejsladší a přesto ho už nedokážeme prodat a nakonec zmizí v bio kontejneru. Také si říkáte, jaká je to škoda?
„Pravidelně si beru přebytky ovoce a zeleniny domů a používám ho k běžnému vaření, vyrábím si rajčatová pyré, zkoušel jsem ajvar, ratatouille, různé džemy a omáčky a často paradoxně z těch nejchutnějších plodů", říká majitel Vojta Havránek
A tak jsme si řekli dost. Potkali jsme se s palírnou a lihovarem v Bohuslavicích a dodali jim naše voňavé exotické ovoce, aby tak vznikla Mangovice nebo Granátovice.
Pronajali jsme si kuchyňské prostory a začali vyrábět nejrůznější omáčky, chutney či pasty.
Stále je u nás na prvním místě chuť, zachraňte jí s námi.
Abychom byli přesnější, pro představu uvádíme pár čísel. Naším cílem je dosáhnout alespoň 10 % zachráněných produktů z celkového množství bio odpadu ve společnosti Titbit.
Celkové množství bio odpadu za loňský rok bylo 404 tun, nicméně 4,2 % se nám podařilo zachránit. Vzhledem k tomu, že program Titbit beze zbytku stál na startovní čáře především v září loňského roku, považujeme to za tak krátký časový úsek za velký úspěch.
Na výrobu všech produktů z řady Titbit bezezbytku jako jsou níže popsané chutney, omáčky a pálenky bylo dohromady použito cca 17 tun zachráněné ovoce a zeleniny.
Více informací najdete na: www.titbit.cz/bezezbytku
Zacraňujeme chuť nyní v těchto výrobcích:
Mangolína = mangové chutney.
Tahle původem indická specialita je jako všechny ostatní omáčky a pasty vyráběna přímo u nás v Titbitu pod vedením našeho zkušeného šéfkuchaře. Vyrábíme ji ze „zachráněných“ krásně zralých a voňavých mang, které už jen nesplňovaly požadavky na nezralost/tvrdost do regálů maloobchodů.
Chutney z manga výborně chutná ke steakům, smaženým nebo pečeným masovým pokrmům i smaženým sýrům. Dokáže ale skvěle doplnit i pečené brambory a hranolky. Pro svou svěží ovocnou chuť jej můžeme smíchat s jogurtem a rázem vám vznikne lehký a chutný dip. Budete mile překvapeni i z toho, jak chuťově, ale i barevně dokáže obohatit obyčejnou rýži.
Z naší kuchyně bylo vyskladněno množství 7709 ks sklenic se 200 g mangového chutney a spotřebovali jsme tak 1541,8 kg zachráněného manga.
Nebylo jsem modelína, tak je ze mě Mangolína.
Použití: Ideální je za studena jako dochucení do baget, sendvičů, do salátů a wrapů. Pro svou svěží ovocnou chuť jej můžeme smíchat s jogurtem a rázem vám vznikne lehká a velmi chutná zálivka.
Za tepla je skvělé ji přimíchat do rýže. Skvěle doplní BBQ maso, steaky, pečené brambory a jinou pečenou zeleninu či panini.
Ciburger = cibulové chutney
Jestli nám něco v Titbitu často „přebývá“, tak je to cibule, která dost často nesplňuje požadavky na velikost nebo symetričnost. Tyto ne sice výstavní kusy ovšem s plnou chutí nám pak zůstávají na skladě. To je přesně ten moment, kdy je musíme zachránit a pak u nás vzniká výtečné cibulové chutney, které se například skvěle hodí k paštikám. Mimo svět paštik je to v podstatě multifunkční ingredience, která se výtečně doplní nejrůznější druhy sýrů a doprovází nejeden tapas. Zakomponujete-li ho třeba do hamburgerů, nadchnete tím všechny vaše konzumenty.
Receptů na tyto cibulové marmelády existuje značné množství. My používáme červené víno, které výslednou chuť obohatí a navodí Vám doma pocit jemné exotiky v oblíbených letních dovolenkových destinacích.
Bylo vyrobeni již 900 ks sklenic a zachráněno tak 180 kg cibule.
Celou mě nebrali, pro vás jsem se rozkrájela.
Použití: Obě verze našeho cibulového chutney je ideální do burgerů, sendvičů a k sýrům. Skvělé jsou také na na toasty se sýrem nebo na BBQ jako dochucovadlo k majonéze.
Ciburger Hot – Od klasického cibulového chutney si u této kombinace přijdou na své i vyznavači pikantní chuti, přestože prim zde stále hraje sladko-kyselá chuť. Cibulová sladká redukce s chilli, k paštice či sýrům jako stvořená. Toto chutney ovšem výborně doplňuje i zvěřinu či jehněčí maso.
Na 323 ks sklenic pikantního cibulového chutney jsme spotřebovali cca 65 kg zachráněné cibule.
Celou mě nebrali, pro vás jsem se rozkrájela.
Red hot wings/Ohnivý křídla – Tato pikantní omáčka je vyrobená ze směsi vyzrálých chilli papriček. Jde o jedinečnou kombinaci zachráněných chilli papriček, které například nebyly dost rovné do vaniček v supermarketech, octa a česneku. Tímto získává svou jedinečnou chuť.
A že je ladění a testování co nejvyváženější chuti opravdu náročná záležitost by vám mohl náš šéfkuchař vyprávět. Ale povedla se! Tak neváhejte a udělejte si i vy doma ohnivá křídla, ale nejen ty, tahle pikantní omáčka se hodí ke všemu, čemu chcete dodat ten správný říz.
Do 484 skleniček se vešlo 96,8 kg zachráněných chilli papriček.
I když nejsem rovná, mám pořádný grády
Použití: Tradiční ostrovní recept na kuřecí křídla zní takto: ugrilujeme nebo upečeme kuřecí křídla a vložíme do misky a polijeme hot wings omáčku, pořádné proházíme, aby se křídla do omáčky obalila, poté je vrátíme zpět na nebo pod gril a pečeme další 3-5 minuty.
Ideální je pak takto upravená kuřecí křídla servírovat s miskou zakysané smetany a například kukuřičným klasem.
Pečesnek – Česnek se používá do jídel jako výrazná přísada, která má nezaměnitelnou chuť i vůni. Ostrou chuť ale pečením česnek zcela ztratí, získá úplně jiný rozměr, je nasládlý, mírně oříškový a i jeho vůně ztratí svou štiplavost. Po upečení jsou stroužky česneku měkké a mají krásnou zlatohnědou barvu. Vyrobíme z něj jedinečnou omáčku, která se skvěle hodí ke grilovaným masům jako dip třeba jen k obyčejným topinkám. A to, že jde opět o zachráněný produkt, jehož paličky nebyly jen dostatečně velké, už nemusíme ani připomínat.
Na 517 kusů skleniček o 180 g jsme zachránili 103,4 kg česneku, který velikostně nevyhovoval.
Je to sice na palici, ale nebyl jsem dost velký
Použití: Můžeme použít jen olej, do kterého je česnek naložený. Aromatický olej pak skvěle funguje jako dochucovadlo na maso, do těstovin do salátů i dresinků.
Nebo celý obsah skleničky vylijeme do misky, rozmixujeme a vyrobíme z něj jedinečnou omáčku, která se skvěle hodí ke grilovaným masům jako dip třeba jen k obyčejným topinkám.
Super je s takto připravenou omáčkou pokapat hranolky, grilované brambory či batáty.
Recept na jedny speciální hranolky, na které se k Vám hosté jen pohrnou:
Brambory řádně omyjeme a nakrájíme na podobně velké hranolky, ponoříme do horkého oleje a smažíme do poloměkka, necháme odkapat a zchladnout, poté hranolky znovu ponoříme do horkého oleje a smažíme už do zlatova.
Hranolky necháme odkapat a vysypeme do misky, osolíme, opepříme pokapeme podle chuti rozmixovaným pečeným česnekem a proházíme, na závěr můžeme posypat jemně naštípaným parmezánem. Doplnit takto připravené hranolky majonézu smíchanou s naší mangolínou je už je skvostná třešnička na dortu.
Harissa – Máte-li rádi řízné jídlo, již dávno víte, co je harissa. Tato papriková pasta je typická pro blízkovýchodní kuchyni, které dodává tu spalující horkost a úžasnou dráždivost. Naše Harissa obsahuje chilli papričky, česnek, koriandr, papriku, sůl, olivový olej a římský kmín. Vyrábí se smícháním těchto ingrediencí do hustoty pasty. Harissa ze zachráněných papriček doplní jakékoliv vaše jídlo chutí, které má pak lehce exotický nádech. Její uplatnění v běžné kuchyni může být poměrně široké. Hodí se v podstatě ke všemu, čemu chcete dodat říz. Můžete ji přidat do polévky, k pečenému masu nebo jí potřít maso před grilováním.
Vyrobili jsem 968 kusů skleniček této omáčky a zachránili tak 193,6 kg zeleniny.
Nebyla jsem výstavní, teď na to peču
Použití: Harissa se používá všude tam, kde se dá použít chilli, tj. k přiostření pokrmů, dodává jídlu zkrátka ten správný říz. Skvělá je do gulášů, polévek, na „čínu“, při grilování a pečení masa a ryb apod. Tradičně se podává s kuskusem nebo v aromatických polévkách a k dušeným pokrmům.
BBQ – barbecue omáčka je jedna z nejznámějších, nejrozšířenějších a zároveň nejoblíbenějších. Je výrazně aromatická a lze ji použít k dochucení hotových jídel, k podlévání při pečení i jako marinádu na syrové maso před grilováním. Chuťově se hodí k libovému i tučnějšímu masu jakéhokoliv druhu, včetně vepřových nebo hovězích žeber a kuřat. U nás v ní nejdete zachráněná rajčata a papriky spolu s vybranou kombinací koření. Single nejsme hvězdy, ale spolu jsme parta k sežrání.
Z naší „výrobní linky“ sjelo již 354 ks sklenic o 180 g a zachránili jsme tak 82 kg zeleniny.
Použití: Ideální je tato omáčka na potírání masa při grilovaní. Nejlepší je maso potřít až na závěr grilování. Hodí se samozřejmě i jako omáčka k masu a k pečené zelenině či bramborám.
Stejně tak jí můžete zkusit smíchat s jogurtem a majonézou a ochutit si bagetku a nebo sendvič.
Mango a granát pálenka – V den, kdy jsme dozrály, to všechno teprve začalo. Já mango a kolega granátové jablko jsme byly tak šťavnaté, sladké a zralé, že nás museli zavřít do sklenice. Abychom tu ale vydržely co nejdéle, tak nás přepálili a my Vám teď umíme vykouzlit ten nejveselejší úsměv na tváři. Pusťte nás ven a dejte si nás na zdraví!
Z výběru zralých plodů pro Vás máme nyní nově Mangovici a Granátovici.
Na Granátovici jsme použili 5 tun ze zachráněných granátových jablek a 6 tun manga.
Milujte a zachraňujte chuť spolu s námi.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!