Namíchejte si nealkoholické koktejly podle receptů světových barmanů!
11. červenec 2017 České nápoje komentáře (0) 5319 xPočasí českého léta se rok od roku přibližuje tomu, co jsme dříve znali jen z jižních krajin, proto je načase zvykat si na osvěžující drinky bez alkoholu, které v parných dnech nahradí obligátní vodu či pivo. Na řadu přichází nejrůznější koktejly, které osvěží, povzbudí a díky správně složeným ingrediencím doplní stopové prvky a minerály. Ty tělo nevyhnutelně potřebuje a v horku velmi rychle ztrácí.
Skvělou inspirací je každoroční světová soutěž v míchání nealkoholických drinků Mattoni Grand Drink. Letos se v Česku konal již jubilejní dvacátý ročník, který opět přinesl překvapivě chutné a neotřelé drinky. Vzhledem k tomu, že dříve exotické ingredience, které mnoho koktejlů obsahuje, se již mohou bez problémů sehnat i u nás, bude příprava i pro barmanského laika příjemnou cestou kulinářského sebevzdělání.
Tento rok byl kvůli dvacátému ročníku speciálně vytvořen signature drink s podmanivým názvem „Dolce 20“ (sladká dvacítka). Jednoduchý a přitom příjemně svěží koktejl, který si připraví bez problémů každý sám.
Podívejte se na následující koktejly z rukou těch nejlepších. Jedná se o koktejly barmanů, kteří se probojovali do finálové pětky a bojovali v rámci MGD o výhru 10 000 dolarů. Součástí všech koktejlů je minerální voda Mattoni, která díky svému ideálnímu přírodnímu složení dodá horkem unavenému tělu potřebné minerály a stopové prvky, jmenovitě například hořčík a vápník. Není náhodou, že se kvůli jedinečnému složení stala oficiální vodou Mezinárodní barmanské asociace (IBA).
„Dolce 20“ - Signature drink k 20. výročí MGD
Ingredience:
- 2cl vanilkový sirup
- 1cl bezinkový sirup
- 3cl jablečný džus
- 1cl citronová šťáva
- Dolít Mattoni
- Ozdoba:
- Celá skořice
- Pepř
Postup přípravy:
Sirupy, džus a citronovou šťávu postupně nalijeme do šejkru, doplníme rozdrceným ledem, pořádně protřepeme, aby se všechny ingredience spojily, nalijeme do sklenice a dolijeme Mattoni. Nakonec přisypeme trošku mleté skořice a pepře, jako ozdobu vložíme kousky skořicového dřívka do sklenice. Drink bude krásně ovoněný, osvěžující, s pikantním dozvukem.
„ECO-TTONI“ – soutěžní drink vítěze českého národního kola Jana Lukase, 2. místo ve světovém finále MGD, cena za Best Innovation a Best Design
Ingredience:
- 4 cl domácí jahodový cordial
- 0,5 cl čerstvá okurková šťáva
- 1 cl domácí levandulová voda
- 1 bs anýzový sirup Monin
- Dolít Mattoni Grand perlivá
Ozdoba: levandule, jedlá hlína (krupicový cukr s 90% čokoládou)
Postup přípravy:
Do sklenice připravíme namražené šungitové kameny a na ně nalijeme všechny ingredience včetně minerální vody Mattoni. Místo brčka vložíme citronovou trávu s odstraněným středem. Zakryjeme korkovou podložkou, kterou zasypeme jedlou hlínou a dozdobíme levandulí.
„Royal Ruby“ – vítězný drink světového finále MGD 2017 finské barmanky Aliny Laaksonen
Ingredience:
- 10 cl Mattoni Grand perlivá
- 25 g čerstvé maliny
- 3 cl ananasový džus
- 1,5 cl rebarborový sirup
- 6 ks listů máty
- ¼ bs prášku s příchutí koláče
Ozdoba: jedlé květy, limetka, máta
Postup přípravy:
Do sklenice nasypeme led, abychom ji vychladili. Do míchací sklenice nasypeme maliny a mátu a rozdrtíme. Přidáme ananasový džus, led a přilijeme Mattoni perlivou a pečlivě promícháme barovou lžící. Ze sklenice vysypeme led a nalijeme do ní přes sítko směs z míchací sklenice. Přidáme rebarborový sirup a prášek s příchutí koláče a ozdobíme.
„KAREL GO(LD)TT“ – 3. místo MGD 2017 barmana Stefana Hanedera z Rakouska
Ingredience:
- 10 cl MATTONI perlivá
- 1,5 cl MONIN Matcha Green Tea sirup
- 0,5 cl MONIN Falernum sirup
- 2 cl Verjus (domácí mošt z nezralých vinných hroznů)
- 0,5 cl čerstvé šťávy z ovoce kumkvat (lze nahradit pomerančem)
- 0,1 gr zlata
Postup přípravy:
Všechny ingredience postupně umícháme ve vysoké sklenici
„MATTONI IN BLACK“ - Raitis Akerblums z Lotyšska, finálová pětka MGD 2017
Ingredience:
- 10 cl MATTONI perlivá
- 2 cl 100% třešňový džus
- 2 cl 100% malinový džus
- 1 cl MONIN Falernum sirup
- 15 gr rukolového salátu
- 3 špetky angostura bitter
Ozdoba: maliny, pomerančová kůra, vanilka
Postup přípravy:
Ingredience vložíme postupně do šejkru, jemně pomačkáme, dolijeme MAttoni a důkladně protřepeme.
„SCANDINAVIAN MATTONI DETOX“ – finálová pětice, Tomislav Komljenovic Švédsko
Ingredience:
- 10 cl MATTONI Grand perlivá
- 2 cl Bezinkový Zero Syrup
- 5 gr bezinkové a angreštové marmelády
- 12 gr citrónového krému
- 3 cl domácí citronové a koprové šťávy
- 0,05 cl Aqvavitová esence
Postup přípravy:
Ingredience postupně naložíme do šejkru a důkladně protřepeme. Podáváme ve sklenici se širokým okrajem.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2.29 hvězdiček / Hodnoceno: 14x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!