Jak se rodí šampión Salónu vín?
7. únor 2017 České nápoje komentáře (0) 1552 xV jedné z nejprestižnějších a nejpřísněji hodnocené soutěži u nás Salon vín České republiky, v konkurenci 2020 moravských a českých vín od 157 vinařů a vinařských firem, získala trojice vín z produkce Templářských sklepů Čejkovice zlatou medaili. Oceněná vína jsou z TOP řady Sanctus Victoria - odrůdy Chardonnay 2013 Sur lie, Sauvignon 2015 a Hibernal 2015.
Nejlepších sto moravských a českých vín včetně zlaté templářské triády je možné od 4. února až do konce roku 2017 ochutnat ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.
Zlatá medaile – to je výsledek, který potěší, zasloužená odměna za dlouhou cestu, kterou bylo třeba projít. Jak se tedy zrodí takový vinařský šampión? To nám prozradil muž nad míru povolaný - sklepmistr Templářských sklepů Čejkovice pan Pavel Koutný.
Základním předpokladem pro vyrobení špičkového vína jsou zdravé, kvalitní hrozny, optimálně vyzrálé, nejlépe ze starší vinice s nízkým zatížením 1 – 1,5 kg hroznů na keř. Během vegetačního období musí být révové keře pečlivě ošetřovány, správně prostříhané, prosvětlené. Hrozny potřebují dostatek světla a slunce pro vybarvení a vyzrání. I sebelepšímu vinaři musí přát trocha štěstí a to v podobě příznivých klimatických podmínek daného ročníku, dostatek vláhy, slunečních dnů během vegetace a hlavně suchý a teplý podzim, kdy hrozny dozrávají.
Když přijde čas vinobraní, je třeba se pak ve sklepě postarat o to, aby hrozny byly zpracovány s příkladnou pečlivostí. Dobrý vinař klade důraz hlavně na přirozenost vína a čistý odrůdový charakter se snahou víno co nejméně ovlivňovat. To proto, aby se projevil přirozený charakter vína z dané lokality.
Technologické zásahy se provádí postupně, nikam se nespěchá. Mladé víno se nechá déle ležet na kvasnicích, šetrně se školí a finalizuje. U tak povedených vín jakým je Chardonnay 2013 trvá příprava vína ještě déle než je obvyklé. Víno leželo 12 měsíců v sudech a poté ještě dalších 12 měsíců v nerezových nádobách.
Milovníci skvostných vín by si rozhodně neměli nechat ujít možnost ochutnat Chardonnay 2013 Sur lie, Sauvignon 2015 a Hibernal 2015, tři zlaté medailisty v pozdním sběru a z jedné řady, kteří mohou na láhvi hrdě nosit zlatou známku "Salon vín České republiky 2017". Nejlepších sto moravských a českých vín včetně zlaté templářské triády je možné od 4. února až do konce roku 2017 ochutnat ve stejnojmenné degustační expozici v historickém sklepení valtického zámku.
Vinařský gastronomický zážitek lze rozšířit o ochutnávku dalších templářských medailistů - stříbrných Chardonnay 2015 a Ryzlinku rýnského 2015.
Mgr. Lukáš Lukáš, marketingový a obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice, úspěch vysvětluje takto: „V naší nejvyšší řadě Sanctus Victoria klademe důraz na mimořádnou kvalitu vín od pěstování hroznů a sběru, přes zpracování až po uložení ve sklepě. Pečlivost a trpělivost se nám vyplácí, o čemž svědčí vysoká oblíbenost u zákazníků a mnohá česká i zahraniční ocenění vín řady Sanctus Victoria, která dlouhodobě potvrzují, že kvalita u nás není náhodná.“
Řada Sanctus Victoria je pozoruhodná i tím, že na etiketách z ručně vytrhávaného papíru jsou doslovná usnesení císaře Karla IV. vydaná k pěstování vinné révy u nás. Milovníci vína se tak mohou seznámit nejen s vynikajícími víny této řady, ale dozvědět se i zajímavá historická fakta. Navíc zakoupením láhve z edice Karel IV. každý tímto přispívá na obnovu hradu Karlštejn.
Oceněná vína v soutěži Salón vín 2017 můžete ochutnat také přímo u výrobce, v originálním historickém prostředí templářských sklepů.
Aktuální informace lze sledovat na Facebooku Templářských sklepů Čejkovice a na webových stránkách www.templarske-sklepy.cz, kde je možné vína i objednat.
-------------------------
CHARAKTERISTIKY VÍN
Chardonnay 2013 Sur lie
bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, suché
Salón vín 2107 - zlatá medaile
Charakteristika vína
Barva vína je slámová až zlatavá. Vůně je výrazná, tvořená tóny kandovaného ovoce, vanilky a žlutého zahradního ovoce. Chuť je krémová až smetanová s typickou burgundovou chlebovinou a lehkým dotekem dubového dřeva.
K vínu doporučujeme výrazné úpravy vepřového masa a hutné omáčky.
Technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po tříhodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen cistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 16 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo čtyřiadvacetiměsíční ležení vína na jemných kalech spojené s malolaktickou fermentací a pravidelným promícháváním. Následně bylo víno harmonizováno ve velkém nevypalovaném dubovém sudu.
Vlastnosti vína
řada |
Sanctus Victoria |
edice |
700. let výročí Karla IV. |
odrůda |
Chardonnay |
ročník |
2013 |
jakost |
Pozdní sběr |
barva |
Bílé víno |
teplota podávání |
10 - 12 °C |
objem |
0,75l |
obsah zbytkového cukru |
2,7 g/l |
obsah kyselin |
5,6 g/l |
obsah alkoholu |
12,5 % |
datum sklizně hroznů |
15. 10. 2013 |
cukernatost hroznů při sklizni |
23 °NM 21,2 °NM |
Sauvignon 2015
bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, polosuché
Salón vín 2107 - zlatá medaile
Charakteristika vína
Víno s barvou žlutého melounu s citronovými odlesky nás zaujme svěží vůní zralého angreštu a zelené broskve s příjemnou kořenitostí. Ve vydatné chuti nejvíce vystupuje zralý, žlutý meloun, podpořený pobízející šťavnatostí, jemnou mineralitou a zemitostí zaprášené polní cesty.
K vínu doporučujeme kozí sýry, jehněčí kotlety a tvarohový koláč s ovocem.
Technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po čtyřhodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 15 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo třiceti denní ležení vína na jemných kalech.
Vlastnosti vína
řada |
Sanctus Victoria |
edice |
700. let výročí Karla IV. |
odrůda |
Sauvignon |
ročník |
2015 |
jakost |
Pozdní sběr |
barva |
Bílé víno |
teplota podávání |
10 - 12 °C |
objem |
0,75l |
obsah zbytkového cukru |
9,8 g/l |
obsah kyselin |
6,9 g/l |
obsah alkoholu |
13 % |
datum sklizně hroznů |
08. 10. 2015 |
cukernatost hroznů při sklizni |
21,2 °NM |
Hibernal 2015
bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, polosuché
Salón vín 2107 - zlatá medaile
Charakteristika vína
Barva vína je jasně zelenožlutá až zelenkavá. Vůně je intenzivně ovocná, rozpoznáme černý rybíz, zralý angrešt a kvetoucí bez. Ve šťavnaté a pobízivé chuti dominuje zralá nektarinka, kompotovaná broskev, doplněná pikantností zeleného kiwi a žlutého melounu.
Doporučujeme ke chřestu s holandskou omáčkou a špenátovou krůtí kapsou.
Technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po čtyřhodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 18 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo dvacetiosmidenní ležení vína na jemných kalech.
Vlastnosti vína
řada |
Sanctus Victoria |
edice |
700. let výročí Karla IV. |
odrůda |
Hibernal |
ročník |
2015 |
jakost |
Pozdní sběr |
barva |
Bílé víno |
teplota podávání |
10 - 12 °C |
objem |
0,75l |
obsah zbytkového cukru |
7,1 g/l |
obsah kyselin |
6,2 g/l |
obsah alkoholu |
13 % |
datum sklizně hroznů |
09. 10. 2015 |
cukernatost hroznů při sklizni |
23 °NM |
Chardonnay 2015
bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, suché
Salón vín 2107 - stříbrná medaile
Charakteristika vína
Barva vína je světle zelená se slámovými odlesky. Vůně vína nás přivede na louku plnou květů a žlutého zahradního ovoce. Ve svěží a čisté chuti poté objevíme zelenou limetku, kiwi a lískový oříšek s dlouhou dochutí zakončenou pikantní kyselinou. K vínu doporučujeme ovocné saláty a kuřecí steak s broskví.
Technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po tři hodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 16 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo čtrnáctidenní ležení vína na jemných kalech.
Vlastnosti vína
řada |
Sanctus Victoria |
edice |
700. let výročí Karla IV. |
odrůda |
Chardonnay |
ročník |
2015 |
jakost |
Pozdní sběr |
barva |
Bílé víno |
teplota podávání |
10 - 12 °C |
objem |
0,75l |
obsah zbytkového cukru |
6,7 g/l |
obsah kyselin |
6,3 g/l |
obsah alkoholu |
13 % |
datum sklizně hroznů |
13. 10. 2015 |
cukernatost hroznů při sklizni |
21,2 °NM |
Ryzlink rýnský 2015
bílé víno s přívlastkem pozdní sběr, polosuché
Salón vín 2107 - stříbrná medaile
Charakteristika vína
Víno s dobrou viskozitou a žlutozelenou barvou zaujme výraznou vůní, v níž nalezneme zralý grep, májový šeřík a letní meruňku. Chuť je šťavnatá, vrstevnatá, podpořená zřetelnou mineralitou a dlouhou dochutí. Závěr chuti tvoří nastupující tóny medu s křupavou kyselinou.
K vínu doporučujeme tučné předkrmy, vídeňský řízek a tvrdé sýry.
Technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po tříhodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 17 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo čtrnáctidenní ležení vína na jemných kalech.
Vlastnosti vína
řada |
Sanctus Victoria |
edice |
700. let výročí Karla IV. |
odrůda |
Ryzlink rýnský |
ročník |
2015 |
jakost |
Pozdní sběr |
barva |
Bílé víno |
teplota podávání |
10 - 12 °C |
objem |
0,75l |
obsah zbytkového cukru |
9,7 g/l |
obsah kyselin |
7,3 g/l |
obsah alkoholu |
12,5 % |
datum sklizně hroznů |
23. 10. 2015 |
cukernatost hroznů při sklizni |
23 °NM |
-------------------------
SALÓN VÍN
O soutěži a Salonu vín ČR
V úvodních kolech soutěže, hodnotících vína ve vinařských podoblastech velkopavlovické, mikulovské, slovácké a znojemské a z vinařské oblasti Čechy, bylo z 2 020 vzorků vybráno 1116 nejlepších vín, která postoupila do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších 202 se následně probojovalo do 2. kola, ze kterého vzešlo 100 nejlepších vín oceněných zlatou medailí Salonu vín České republiky, absolutní Šampion, vítězové kategorií a nejlepší kolekce Salonu vín – národní soutěže vín 2017. Ostatní vína, která se probojovala do finální dvoustovky a nezískala zlatou medaili, byla oceněna stříbrnou medailí za podmínky, že ve finálním kole získala min. 83 bodů ve stobodové stupnici.
Komise
V komisích soutěže každý rok zasedají naši nejlepší degustátoři – držitelé mezinárodních degustačních zkoušek dle standardů EU, kteří jsou spolu s moderním počítačovým systémem, více kolovým hodnocením a garancí Svazu vinařů ČR zárukou objektivity a výběru skutečně nejlepších vín z Moravy a Čech.
Důležitým a zcela zásadním atributem soutěže je požadavek na předchozí nalahvováni přihlašované partie vína a odběr soutěžních vzorků přímo u výrobce vína organizátorem soutěže, který má právo na výběr libovolných 6 lahví z přihlašované partie.
Salon vín – národní soutěž vín je také jedna z mála soutěží, které systémově provádí kontrolní chemickou analýzu souladu deklarovaných a skutečných parametrů vína. Zároveň je Salon vín – národní soutěž vín suverénně nejpřísnější soutěž v České republice.
Záštita
Záštitu nad Salonem vín – národní soutěží vín 2017 převzal, stejně jako loni, prezident České republiky Ing. Miloš Zeman a ministr zemědělství Ing. Marian Jurečka.
Stručná statistika kolekce Salonu vín České republiky 2017
Nejvyšší ocenění mezi bílými suchými a polosuchými víny bylo uděleno vínu Ryzlink vlašský 2015, pozdní sběr, řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Víno se zároveň stalo absolutním Šampionem letošního ročníku Salonu vín.
Kromě absolutního Šampiona a nejlepší stovky našich vín rozhodly hodnocení také o vítězích jednotlivých kategorií:
V kategorii červených suchých a polosuchých vín uspělo Rulandské modré barrique 2013, výběr z hroznů z vinařství Štěpán Maňák.
V kategorii bílých polosladkých vín porota nejvýše ohodnotila Ryzlink vlašský botrytický sběr 2015, výběr z hroznů ze společnosti Kamil Prokeš s.r.o.
V kategorii růžových vín a klaretů uspěl Cabernet Sauvignon rosé 2015, pozdní sběr z vinařství Víno Botur – Ing. Luděk Botur.
Jako nejlepší v kategorii bílých sladkých vín porota ocenila Veltlínské zelené 2013, výběr z cibéb ze Střední vinařské školy Valtice.
V kategorii jakostních šumivých vín si nejvyšší ocenění zasloužilo víno Chateau Bzenec brut 2013, jakostní šumivé víno ze společnosti BOHEMIA SEKT s.r.o.
Cenu za nejlepší kolekci vín si stejně jako v loňském roce odnesla společnost VINSELEKT MICHLOVSKÝ, a.s.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!