Zvěřinová paštika s kuřecími játry a brusinkami, to je pochoutka nejen na Silvestra
20. prosinec 2016 České nápoje komentáře (0) 2707 xCukroví, chlebíčky a jednohubky - tento každoroční sváteční kolotoč už nikoho nepřekvapí a upřímně asi ani moc neokouzlí. Co ale připravit pro své blízké nebo návštěvy něco méně tradičního a chuťově naprosto dokonalého? Pohrajte si s vynikající domácí zvěřinovou paštikou, která se stane ozdobou vaší sváteční tabule a udělá z vás v očích vděčných strávníků kuchařského mistra.
O vánočních svátcích obvykle návštěvy pohostíme domácím cukrovím, jednohubkami či chlebíčky. „Vánoce a oslavy nového roku si žádají něco speciálního, ale zároveň nic složitého na přípravu. Co tahle zkusit domácí zvěřinovou paštiku,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z OREA Hotels & Resorts.
Zvěřinová paštika s kuřecími játry a brusinkami
Paštika patří k jednomu z nejoblíbenějších pokrmů Francouzů, ti si ji také dokázali vyšperkovat a ohromit tím chuťové pohárky. Domácí paštiky se vůbec nedají srovnávat s těmi v supermarketech, nejenže víte, co přesně obsahuje a z jakého masa jste ji připravovali, ale především je čerstvá a bez konzervantů.
Jaké suroviny budeme potřebovat:
100 g kančí plec (kýta)
325 g kuřecí játra
100 g špeku
75 g červené cibule
4 stroužky česneku
100 g kachního sádla
125 g másla
2 snítky tymiánu
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
150 ml portského vína
100 g anglické slaniny na plátky (pouze forma)
Jak na přípravu?
Kančí maso a játra důkladně očistíme. Maso nakrájíme na kostičky cca 1 cm a játra na větší kusy 3 cm. Na pánvi rozpustíme sádlo, do rozpáleného tuku vložíme kančí maso, osolíme, opepříme a restujeme na středním ohni cca 5 minut. Pak přidáme játra a na malinké kostičky nakrájený špek a znovu vše zarestujeme 5 minut. Dále přidáme na drobné kostičky nakrájenou červenou cibuli, utřený česnek, nasekaný tymián a bobkový list s novým kořením zabalený a zavázaný do hadříku (abychom poté nemuseli pracně hledat kuličky). Vše promícháme dohromady a podle chuti dosolíme a dopepříme. Zalijeme portským vínem a pod pokličkou dusíme 10-12 minut na středním ohni. Hotovou směs necháme lehce vychladnout a umeleme na jemném mlýnku a směs důkladně rozmixujeme s povoleným máslem (pokojová teplota).
Teď záleží na nás, jak budeme chtít paštiku podávat. Můžeme použít jakékoli malé skleničky, do kterých směs nastříkáme cukrářským pytlíkem nebo použijeme formu kterou vyložíme slaninou tak aby na každé straně byly tak 2 cm přes formu, z důvodu uzavření a celistvého tvaru paštiky.
V lednici necháme odležet do druhého dne nebo minimálně 4 hodiny. Paštiku krájíme na plátky cca 1,5 cm a ozdobíme brusinkami. Podáváme s toasty nebo pečivem libovolného výběru. Pokud máme paštiku ve skleničce, dáme brusinky na paštiku a ozdobíme třeba čerstvým kerblíkem.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2.33 hvězdiček / Hodnoceno: 3x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!