Zmrzlinové dezerty se Zmrzkou Hollandia
4. září 2020 České nápoje komentáře (0) 1032 xRozlučte se s létem stylově – zmrzlinovými dezerty, které překvapí svou nápaditostí. Inspirujte se chuťově vyladěnými recepty od šéfkuchařů Martina Staňka a Tomáše Cikhara z cateringové společnosti Perfect Canteen. Ti jako základ pro své dobroty vybrali novou jogurtovou Zmrzku brownie od společnosti Hollandia. Vyladěná kombinace kvalitní jogurtové zmrzliny a kousků delikátního brownie těsta dodá každému zmrzlinovému dezertu tu správnou chuť.
Smažená zmrzlina v cornflakes s ovocným tatarákem
Ze slovního spojení „smažená zmrzlina“ se nejspíš leckomu protočí panenky. A k tomu ještě ovocný tatarák? Vaši hosté budou nevěřícně kroutit hlavou, ovšem až samotný dezert uvidí, neřkuli ochutnají, bude veškerá skepse ta tam.
Co budete potřebovat?
(1 porce)
- Jogurtovou zmrzlinu Hollandia brownie
- 30 g cornflakes
- 20 g hladké mouky
- 1 vejce
- 80 g sezónního ovoce (meloun, jahody, borůvky, ananas, maliny, …)
- 20 cl bílého rumu
- 5 g máty
- 1 limetu
- Rostlinný olej na smažení
Jak na to?
Ze zmrzliny si vytvarujeme kouli o průměru asi 7 centimetrů a necháme ji v mrazáku opět zamrznout. Poté ji obalíme v hladké mouce, následně v rozšlehaném vejci a naposledy v rozmixovaných cornlakes. Takto obalenou zmrzlinu necháme opět zamrznout. Mezi tím si rozehřejeme rendlík s olejem na 200 °C. Oleje je potřeba tolik, aby se do něj koule zcela ponořila. Zmrzlinu smažíme v rozpáleném oleji zhruba 40 až 60 sekund a ihned podáváme.
Ovocný tatarák připravíme nakrájením omytého ovoce na kostičky asi 7x7 milimetrů. Do nakrájeného ovoce vmícháme nakrájenou mátu, kůru a šťávu z limety dle chuti a vše zakápneme rumem. V případě použití kyselejších druhů ovoce můžeme dosladit třtinovým cukrem. Necháme zhruba 20 minut odležet v lednici.
Smaženou zmrzlinu podáváme s ovocným tatarákem. Před servisem můžeme zmrzlinu lehce rozlomit, nebo naopak kouli nechat v celku.
Zmrzlina v pražených oříšcích, melounové carpaccio a čokoládová omáčka
Carpaccio je oblíbený předkrm v podobě velice tenkých plátků syrového masa. Existují ovšem i jeho zeleninové či ovocné variace. Melounové carpaccio zkombinované s lahodnými zmrzlinovými „knedlíčky“ a sladkou omáčkou je hravým dezertem, jímž potěšíte oko i chuťové pohárky každého strávníka.
Co budete potřebovat?
(1 porce)
- Jogurtovou zmrzlinu Hollandia brownie
- 30 g směsi oříšků (plátky mandlí, pistácie, makadamové ořechy, pekanové ořechy)
- 80 g vodního melounu
- 30 g 70% hořké čokolády
- 15 g 31% smetany
- 5 g máty
- 100 ml Prosecca
- 20 ml Amaretta
Jak na to?
Oloupaný meloun si nakrájíme na plátky o tloušťce asi 3 milimetry, ty zalijeme Proseccem a necháme 2 hodiny marinovat v lednici. Pokud chceme mít plátky stejné, použijeme k vykrajování cukrářské kolečko.
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, přidáme smetanu a Amaretto. Hotovou omáčku můžeme servírovat horkou, nebo v pokojové teplotě.
Ze zmrzliny si vytvarujeme kuličky, které necháme opět pořádně zamrznout. Ořechy si na suché pánvi opečeme pro zvýraznění chuti, rozmixujeme je a necháme vychladit. Zamrznuté zmrzlinové kuličky obalujeme ve směsi rozmixovaných ořechů.
Obalenou zmrzlinu servírujeme s melounovým carpacciem (před servisem necháme melounové plátky důkladně okapat) a s čokoládovou omáčkou. Celý dezert můžeme dozdobit lístky máty, případně půlenými borůvkami.
Jogurtová zmrzlina s karamelizovaným ananasem a vinným sabayonem
Lahodná zmrzlina ukrytá v křupavé krustě, sladce karamelový ananas a nadýchaná dezertní omáčka sabayon. Co víc si v dezertu přát?
Co budete potřebovat?
(1 porce)
- Jogurtovou zmrzlinu Hollandia brownie
- 30 g cornflakes
- 80 g ananasu
- 20 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 25 ml šumivého vína
- Šťávu a kůru z citrusů dle chuti
- Kávovou lžičku medu
Jak na to?
Ze zmrzliny si vytvarujeme kouli o průměru asi 7 centimetrů, kterou obalíme v nasucho pražených, vychladlých a lehce rozdrcených cornflakes a poté necháme opět zmrznout.
Z ananasu si ukrojíme kolečko silné zhruba 1,5 centimetru, střed vykrojíme. Takto připravený ananas obalíme v třtinovém cukru a na středně rozehřáté pánvi necháme z obou stran zkaramelizovat.
Žloutky smícháme s citrusovou šťávou a medem, nad parou šleháme do husté konzistence a během šlehání přiléváme víno. Tuto omáčku – sabayon – šleháme těsně před podáváním, aby byla nadýchaná.
Zmrzlinu servírujeme s karamelizovaným ananasem, sabyonem a celý dezert můžeme pro osvěžení doplnit mini tataráčky z čerstvého sezónního ovoce (ty připravíme nakrájením omytého ovoce na kostičky asi 3x3 milimetry, přimícháme trochu nakrájené máty a můžeme lehce zakápnout dezertním vínem).
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!