Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Zkuste výrobky pekárny DoDo bez lepku

16. květen 2018  České nápoje   komentáře (0)  1252 x

Jíst či nejíst lepek, to je to oč tu běží. Důvodů, proč lepek v potravě přijímat, opomíjíme-li snadnost přípravy těsta a následnou práci s ním, mnoho nenalezneme. Naopak důvodů (nepočítáme-li samozřejmé potravinové alergie, do nichž spadá i alergie na lepek), proč se lepku (alespoň částečně) vyhýbat, najdeme hned několik. Pokud jste absolutně zdraví jedinci, kteří netrpí žádnými neduhy, zřejmě vás článek nezaujme. Pokud ovšem trpíte, byť jen drobnými, zdravotními problémy a nemůžete se dopátrat příčiny, zkusili jste se zaměřit na příjem lepku ve svém jídelníčku? Víte, na co se ohledně bezlepkové stravy/diety zaměřit?

Zkuste výrobky pekárny DoDo bez lepkuZkuste výrobky pekárny DoDo bez lepku

Jak to s tím lepkem a obilninami tedy je?

Únava, deprese, nadýmání nebo průjem. Nejen tyto projevy dokáže řešit poměrně mladý výživový trend: bezlepková strava. S tou se v dnešní době rozhodně nepotýkají jen celiaci neboli lidé trpící alergií na lepek, ale zvýšená citlivost na lepek je prý novou civilizační nemocí. Citlivost na lepek v podobě příznaků celiakie bez poškozování střev u sebe pozoruje čím dál více lidí, aniž by jim byla celiakie diagnostikována, což vede k rozvoji nového trendu: bezlepkové stravy (bezlepkovou dietou nazýváme úpravu jídelníčku pro nemocné). Své zastánce má bezlepková strava i mezi mnoha známými osobnostmi. Mezi jejími nejznámější vyznavače patří např. srbský tenista Novak Djokovič, zpěvačka Victoria Beckham, Lady Gaga, herečka Gwyneth Paltrow, Miranda Kerr, Scarlett Johansson, Goldie Hawn nebo i bývalý americký prezident Bill Clinton.
Podle zastánců bezlepkové stravy jim po vynechání lepku přibyla energie, kterou tělo dosud využívalo na náročné trávení lepku, zbavili se nadýmání a shodili přebytečná kila.

Alergie na pšenici aneb jaká jsou negativa deproteinovaného pšeničného škrobu

Začátky dodržování bezlepkové diety nebudou pro nikoho určitě nejsnadnější.
Velkou výhodou je, že za poslední roky se nabídka na poli bezlepkových výrobků i surovin pro bezlepkové pečení značně rozrostla.

Před několika lety bylo na trhu k dostání jen pár již namíchaných bezlepkových směsí, dnes se sortiment znatelně rozšířil, stále ovšem platí, že některé mouky a směsi se špatně shánějí a jsou dostupné jen v několika málo obchodech se zdravou výživou. Již namíchané bezlepkové směsi ovšem obsahují obvykle značné množství škrobu, což se z výživového hlediska nedá považovat za vhodné. A k tomu všemu se pojí další, rozhodně ne zanedbatelný, problém, který představuje alergie na pšenici.

Tu nemůžeme v tomto kontextu opomenout. Alergie na pšenici představuje často přidružený problém a lidé na ní, v rámci dodržování bezlepkové stravy, často zapomínají. Lidé alergičtí na pšenici reagují i na další proteiny z pšenice alergickou reakcí přes IgE mechanismy a musí se striktně vyhýbat všem pšeničným komponentům. Velkým problémem ale zůstává fakt, že většina bezlepkových směsí, následně pak pečiva obsahuje deproteinovanou pšeničnou mouku.
Většina výrobců bezlepkových směsí a produktů používá škrob s odstraněnou alergenní bílkovinnou částí (tzv. deproteinovaný pšeničný škrob), protože snadno dodává jejich pekařským výrobkům senzorické vlastnosti (chuť či texturu) konvenčního pečiva.

Výrobců, kteří jdou cestou trnitější, ale o to poctivější (nepoužívající deproteinovaný pšeničný škrob), je jako šafránu. Jediná výhradně bezlepková pekárna se sídlem v Praze, která využívá k pečení kombinaci jednodruhových přirozeně bezlepkových mouk je rodinná firma DoDo bez lepku.

Právě v bezlepkové pekárně DoDo bez lepku, pro jejíž výrobky budete na českém trhu jen stěží hledat konkurenci, je míchání vlastních směsí samozřejmostí. Tím, že zásadně nepracují se standardně namíchanými směsmi od velkovýrobců, jsou jejich výrobky jedinečné a lehce rozpoznatelné od konkurence.

Pečou převážně z pohankové, kukuřičné, tapioky či mouky bramborové. Přidávají jednodruhové mouky jako je čiroková, banánová, kokosová, mouka z vlašských ořechů apod. S přidáním jednodruhových muk získávají jejich pekařské výrobky mnohem vyšší nutriční hodnotu než jiné bezlepkové produkty.
V žádném z jejich výrobků tudíž nenaleznete deproteinovaný pšeničný škrob, a tudíž si jejich výtečné pečivo mohou vychutnat opravdu všichni.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist