Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Mistroství ČR v přípravě bramborového salátu

3. prosinec 2019  České nápoje   komentáře (0)  899 x

V sobotu 30. listopadu proběhl ve středočeském Mratíně již třináctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019. Účastníci soutěže letos předvedli mnoho nových a zajímavých nápadů na servírování. Soutěžící poutavě spojili tradiční vánoční pokrm s tématy, která momentálně hýbou společností. Hlavně u juniorských týmů bylo vidět, že ochranou přírody doslova žijí.

Sametový salátSametový salát

O titul se utkalo celkem 18 kuchařských týmů a porota, v jejímž čele usedl známý novinář, spisovatel a reportér Josef Klíma, to ani tentokrát neměla jednoduché. Soutěžní týmy byly rozděleny do dvou kategorií – junioři a senioři. Ačkoliv byli kuchaři pod drobnohledem poroty a šlo jim o titul mistrů ČR, ochutnávat a získávat inspiraci mohli i všichni diváci, kteří se přišli na akci podívat.

V kategorii seniorů se mistry České republiky v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2019 stal tým Tři grácie s receptem na Sametový salát. Mistrové odborného výcviku na SOU gastronomie a podnikání letos pojali servírování bramborového salátu v duchu oslavy výročí třiceti let od Sametové revoluce. Aranžmá naservírovaného stolu či originální dekorace spolu s vynikající chutí tak porota ocenila první příčkou.

Juniorskou kategorii ovládl tým Diplomatky, které svůj Lesní salát servírovaly velmi originálně na dřevě a nebály se použít ingredience jako je smrkový džem, kaštany či křepelčí vajíčka.

Soutěžící si letos dali velkou práci s výzdobou. Recepty byly většinou tradiční, ale osvěžené nějakou zajímavou ingrediencí, která jim dodala šmrnc. Zároveň bylo vidět, že pro mladé je téma ekologie a ochrany přírody důležité,“ říká Magdaléna Šodorová z Vitany.

Zajímalo by Vás, jak takový vítězný salát chutnal? Od mistrů jsme získali recept, takže si jejich originální bramborový salát můžete zkusit udělat i doma!

Vítězný recept senioři:

Tým TŘI GRÁCIE: Michaela Karbulková, Miluše Roudnická, Eva Sahánková

Mistrové odborného výcviku SOU gastronomie a podnikání, Praha 9

SAMETOVÝ SALÁT

Suroviny:

  • 1,5 kg brambor Alianz
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 200 g sterilovaného hrášku bez nálevu
  • 1 velká cibule
  • 0,75 l sklenice nakládaných okurek
  • 3 vařená vejce
  • 3 mrkve
  • 1 jablko
  • 200 g celeru
  • 1 petržel
  • 1 smetana na šlehání (100 ml)
  • 1 lžíce worcesteru
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 425 ml majonézy Vitana
  • Lžička cukru, sůl a pepř

Postup:

Brambory a vejce protlačíme přes kolečko, ostatní zeleninu a jablko nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na úzké proužky, cibuli nadrobno, okurky na malé kostičky. Vše promícháme s majonézou, přidáme hořčici, worcester, cukr, sůl a pepř.

Na ozdobu tým použil labutě, vykrájené z jablek.

Vítězný recept junioři:

Tým DIPLOMATI: Eliška Freibauerová, Anna Haisová, Eliška Hátlová

Střední škola gastronomická a hotelová, Praha - Braník

LESNÍ BRAMBOROVÝ SALÁT se smrkovým džemem, kaštany a slaninovým hnízdem na křepelčí vajíčka

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 80 g šalotky
  • 80 g sterilovaného hrášku
  • 4 středně velké mrkve
  • 5 ks kyselých okurek
  • 300 g Vitana majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
  • 150 g jedlých kaštanů
  • Citrónová šťáva

Ozdoba:

  • Slanina
  • Smrkový džem
  • Křepelčí vajíčko

Postup:

Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl a pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady.  Udíme a podáváme na dřevu.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist