Liči aneb ovoce s blahodárnými účinky
14. září 2020 České nápoje komentáře (0) 1864 xMáte chuť na sladké, ale bojíte se kalorií? Sáhněte po liči, exotickém ovoci, které se výborně hodí do dietní kuchyně i jako příjemné osvěžení. Sladká dužina má navíc blahodárné účinky na vaše zdraví. Chuť liči je vám nyní blíže i díky nové Ondrášovce Exotic.
Trocha historie
Liči čínské pochází, jak název napovídá, právě z Říše středu. Traduje se, že už císař Süan Čung z dynastie Tang nechával posílat své milované konkubíně Jang Jü-chuan, která liči zbožňovala, vozy plné sladkých plodů ze vzdálenosti téměř 2000 kilometrů. Vy tak daleko jako sluhové čínského císaře v 7. století nemusíte, liči je jedním z nejpopulárnějších exotických druhů ovoce a během sezóny jej seženete v každém supermarketu.
Ovoce lásky
Liči, které se někdy v češtině nazývá též dvouslivák lahodný, je stálezelený strom původem z Číny a oblasti tzv. Indočíny. Strom může dorůstat výšky až dvaceti metrů a dožívat se dvou set let. Jedná se o peckovice, uvnitř plodu je tvrdé semeno obalené bílým dužnatým a sladkým míškem (tobolkou), který je chráněný tenkou slupkou. Právě kvůli svému tvaru a barvě, které připomínají srdce, je liči nejen v Číně považováno za symbol lásky. Císař Süan věděl, co dělá…
V Čechách jen v zimě
Plody liči, které voní podobně jako růže a jejichž chuť může leckomu připomenout sladké hroznové víno, se nejčastěji konzumují čerstvé, dají se ale i sušit a konzervovat. Sušeným plodům se říká čínské švestky, kompotovaným pak čínské jahody nebo čínská jablka. V Česku jsou čerstvé plody k dostání bohužel pouze v zimě. Letní variantou liči může být nová minerální voda Ondrášovka Exotic, která vás navíc příjemně osvěží.
Liči v kuchyni
Plody tohoto tropického stromu se hojně využívají i v kuchyni, kde jsou výtečnou součástí dietního jídelníčku. Mají nízký glykemický index a jsou nízkokalorické. Liči se dá dusit na másle a pomerančovém likéru, směs pak použijeme třeba jako náplň do palačinek nebo jako přílohu k rybímu masu. Ale pozor, sladká dužina se nesmí vařit, jinak „zhouževnatí“ a stane se nepoživatelnou! Liči je rovněž oblíbenou součástí dezertů, koktejlů a zmrzlinových pohárů, dělají se z něj džusy. A exotické ovoce lásky si našlo cestu i do lahví nové Ondrášovky.
Blahodárné plody zdraví
Liči je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů C, B1, B3, B9 a minerálů, jako je měď a draslík. Pojídání těchto lahodných plodů podporuje náš imunitní systém a zažívací funkce, liči působí pozitivně i na cirkulaci krve v těle a problémy s ledvinovými kameny.
Je rovněž nedílnou součástí tradiční čínské medicíny. Věří se, že je výborné zejména k léčbě kašle a žaludečních vředů, peckám Číňané přisuzují analgetické účinky, i když západní medicína před jejich konzumací varuje. Využívají se i slupky, čaj z nich uvařený se hlavně v Indii používá proti průjmovým onemocněním a bolestem hlavy.
Sezóna čerstvého liči začíná v Česku v prosinci. Už během letošního léta si však skvělé chuti a příznivých účinků liči, které znal už zamilovaný císař Süan Čung v sedmém století, můžete užít díky nové Ondrášovce Exotic.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
5 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!