Jakou vodu si máte dát k vínu?
29. listopad 2018 České nápoje komentáře (0) 1088 xVíno a voda je osvědčená kombinace, která nikoho nepřekvapí. Věděli jste ale, že voda se v chutích liší stejně jako víno, a dokáže proto umocnit, případně pokazit zážitek z chuti vína? Správné párování vína a vody odhaluje odborník společnosti Global Wines Kamil Gruncl.
Neperlivá voda se nehodí ke každému vínu
Přijdete do restaurace a automaticky si k vínu objednáte neperlivou vodu? Tak pozor! U některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť. „Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům,“ doporučuje Kamil Gruncl z Global Wines.
Perlivé vody podtrhnou chuť archivních vín
Perlivé a zásadité vody pasují díky svému čerstvému štiplavému perlení ke strukturovaným archivním vínům, se kterými vytváří bohatou kombinaci chutí. „Zásadité perlivé vody naopak nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, která neprodlévají na patře,“ dodává Kamil Gruncl.
Kohoutková voda může ovlivnit vnímání kyselin ve víně
Voda z kohoutku s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin, a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína.
Voda musí mít správnou teplotu
Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, které jsou aromaticky neutrální a bez zápachu.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!