Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Vyznáte se v šumivém víně?

17. prosinec 2018  České nápoje   komentáře (0)  1002 x

Sekt, šampaňské, prosecco, crémant nebo cava. Bloudíte mezi regály a nevíte, jak se zorientovat ve složitém světě bublinek? Je to snazší, než se na první pohled zdá. Odborně se všechny toto názvy označují jednotně – jakostní šumivá vína. A příliš se od sebe neliší ani způsobem výroby. Metod, jak na bublinky není mnoho.

Ilustrační fotoIlustrační foto

Prvním z nich je takzvaná Charmatova metoda, kdy víno podruhé kvasí ve větších nerezových nádobách. Tímto způsobem se získávají lehčí a svěžejší typy šumivých vín. Další metodou je tzv. šampaňská neboli klasická. V tomto případě kvasí víno přímo v lahvích, tím se každý produkt stává jedinečným a má plnější chuť. To platí třeba pro Bohemia Sekt Prestige nebo Chateau Radyni. Pro název je pak rozhodující místo původu a výběr odrůd.

Sekt představuje středoevropský název pro šumivé víno, používá se v České republice, na Slovensku, v Německu a Rakousku. Do této kategorie tedy spadá i klasická česká Bohemka. Základ naprosté většiny sektů tvoří cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vína. Najdou se ale i výjimky – třeba sekt z vinařství Chateau Bzenec, ve kterém najdete pouze Ryzlink rýnský.

Označením šampaňské se mohou pyšnit pouze šumivá vína pocházející z francouzského kraje Champagne. Tuto oblast celosvětově proslavili právě vinaři a rozkládá se na severovýchodě Francie. Zdejší podnebí výrazně ovlivňuje kyselost hroznů, které jsou tak pro výrobu opojného nápoje, podávaného v útlé skleničce, zcela ideální. Produkce šampaňského vyžaduje použití pouze směsi odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, které druhotně kvasí klasickou metodou. V Česku můžete ochutnat například klasické šampaňské značky Alfred Gratien. To je založeno na cuvée, kterému dominuje ovocný Pinot Meunier kombinovaný s elegantním Chardonnay.

Z Francie pochází také crémant. Přestože se hrozny zpracovávají stejně jako v případě šampaňského, najdeme mezi nimi rozdíly hned dva. V první řadě není crémant vázán ke konkrétnímu území,  můžeme jím tak nazývat jakékoli francouzské šumivé víno kvašené v lahvi. Za druhé nejsou stanovena přesná pravidla pro výběr odrůd, jako je tomu u šampaňského. Nejznámější jsou např. Crémant de Loire nebo Crémant de Bourgogne.

Mezi nejoblíbenější šumivá vína poslední doby patří bezpochyby svěží italské prosecco, pro jehož výrobu se používá odrůda Glera. Připravuje se moderní charmatovou metodou ve vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska. Právě kombinace vinné odrůdy, italského slunce a strmých svahů mu dodává jeho proslulou lehkost a šťavnatost. Nejryzejší prosecca pocházejí z okolí městečka Valdobbiadene a jsou označena zkratkou DOCG. Odtud vzešlo také typické Prosecco Mionetto, které si můžeme vychutnat i u nás.

A naposledy cava, pod tímto označením se skrývá jakostní šumivé víno z vášnivého Španělska. Vyrábí se klasickou metodou především v katalánské oblasti Penedès. Seženete jej jak bílé, tak růžové.

Jste najednou také tak žízniví? A po jakých bublinkách sáhnete? Obohacení o znalosti z oboru šumivých vín vyberete spíše populární prosecco, luxusní šampaňské, vášnivou cavu, nebo zůstanete u ověřené české klasiky – značky Bohemia Sekt?

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist