Vínu bez alkoholu se v Česku daří
16. březen 2023 České nápoje komentáře (0) 724 xObliba dealkoholizovaných vín dynamicky stoupá po celém světě. Podle dat International Wine & Spirits Report (IWSR) se zrychlení růstu očekává i v dalších letech. V roce 2021 se na 20 klíčových globálních trzích spotřebovalo 98,1 milionů lahví šumivých a tichých vín bez alkoholu. Stejně jako v uplynulých letech byl i v roce 2021 mírně vyšší zájem o šumivé víno, jehož spotřeba mezi roky 2016 a 2021 vzrostla o 68 %.
Největším trhem nealkoholických šumivých vín je Německo, kde se v roce 2021 prodalo 18,9 milionu lahví.
Česko se umístilo v roce 2021 na 11. příčce se spotřebou přes 1 milion lahví. Jednoznačným leaderem trhu je nealkoholický Bohemia Sekt, jehož prodeje v roce 2021 rovněž přesáhly 1 milion lahví.
Tichá vína bez alkoholu
Celosvětově vzrostla i spotřeba tichého vína bez alkoholu, v letech 2016 až 2021 činil růst 145 %. Největším trhem je USA s roční spotřebou 10,2 milionu lahví. V Česku a na sousedních trzích je kategorie tichých vín prozatím velmi malá.
Světlá budoucnost „dealka“
Podle IWSR by měla poptávka po tichých i šumivých vínech bez alkoholu dále růst, do roku 2026 přibližně o 9 % ročně. Rychlejší tempo růstu se očekává v kategorii tichých odalkoholizovaných vín.
Na trend reaguje i společnost BOHEMIA SEKT, která začala v Česku budovat kategorii šumivých vín bez alkoholu v roce 2007. Ve svém portfoliu má nyní pětici dealkoholizovaných vín. Kromě nejúspěšnějšího produktu, nealkoholického Bohemia Sektu ve variantách bílé a rosé, má od loňského roku ve své nabídce i nealkoholické Mionetto italské sesterské společnosti. Nyní přibyla dvojice tichých vín proslulého španělského vinařství Freixenet.
„Zájem o vína bez alkoholu dál roste. Dřív byla variantou hlavně pro řidiče a ženy v těhotenství, dnes ji vyhledávají ale i ti, kteří mají rádi klasické víno, jen občas chtějí vyzkoušet něco jiného. Proto dál rozšiřujeme nabídku o nové atraktivní varianty, aby spotřebitelé měli možnost volby,“ říká Martin Fousek, marketingový ředitel společnosti BOHEMIA SEKT.
Varianty bez alkoholu se vyrábí obvykle stejným způsobem jako běžná vína včetně kvašení, po kterém se šetrně zbaví alkoholu. Jde o kvalitní vína z hroznů z klasických vinařských regionů. Před plněním do lahví projdou procesem dealkoholizace, při kterém je z nich šetrným způsobem odebrán alkohol, ale chuť a aroma jsou z velké většiny zachovány.
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!