Vinařská technologie - nová odborná kniha
29. červen 2017 České nápoje komentáře (0) 1735 xNa slavnostním vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže Oenoforum 2017 ve Slavkově u Brna byla 23. června pokřtěna a uvedena na trh nová odborná publikace „Vinařská technologie“. Určena je všem profesionálním i zájmovým vinařům, malým i velkým vinařským podnikům, odborné veřejnosti i milovníkům vína, kteří se chtějí seznámit, poučit či nalézt odpovědi na technologické otázky výroby vín.
Publikace je koncipována tak, aby poskytla širokému okruhu čtenářů všechny moderní poznatky o vinifikaci hroznů do podoby vín. Jednotlivé kapitoly jsou řazeny podle sledu nejdůležitějších operací ve vinařských provozech s důrazem na sklizeň a zpracování hroznů, alkoholové kvašení, rozdíly ve zpracování hroznů při výrobě rosé a červených vín, jablečno-mléčnou fermentaci, vybrané školicí operace a zrání vín. Pozornost je věnována i postupům biodynamické produkce vín, terroirovým vínům či druhotným výrobkům z hroznů. Čtenář v knize nalezne také poznatky o běžných i méně frekventovaných vadách vín a postupech stanovení vybraných látkových složek vína.
Autory knihy jsou vysokoškolský pedagog se specializací na víno doc. Ing. Josef Balík, Ph.D. a Ing. Jan Stávek, Ph.D. – enolog a nezávislý lektor. Pro vybrané technologické postupy jsou v knize uvedeny názory dvanácti zkušených technologů a specialistů z praxe. Publikace je doplněna o praktický rejstřík, řadu ilustrativních obrázků, tabulek a grafů. Je vázaná a vytištěná na kvalitním křídovém papíře v rozsahu 463 stran.
Tato kniha si klade ambice stát se nezbytnou pomůckou všech moravských a českých vinařů i učebnicí pro studenty vinařství. Její přidanou hodnotou je zařazení aktuálních poznatků a zkušeností několika předních oenologů. K dostání je v Národním vinařském centru ve Valticích a přes jeho e-shop na www.vinarskecentrum.cz, ve vinařských prodejnách a ve vybraných knihkupectvích.
Obsah knihy
- Sklizeň a zpracování hroznů
- Kvasinky a alkoholové kvašení
- Výroba rosé vín
- Výroba červených vín
- Bakteriální odbourávání kyselin
- Školení vína
- Nádoby ve vinařství
- Zrání a skladování vína
- Finalizace vína
- Nedostatky, vady a nemoci vín
- Analýza látkových složek vína
- Speciální technologie
- Druhotné výrobky z révy vinné
- Vybrané právní předpisy pro vinařství a systém HACCP
- Souhrn
- Seznam literárních zdrojů
- Rejstřík
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!