Vinaři z ANNOVINO dávají příležitost mladým enologům
22. říjen 2020 České nápoje komentáře (0) 898 xANNOVINO – Vinařství Lednice představuje svou exkluzivní řadu vín Mladý enolog. Jak už název napovídá, jejím autorem je Jan Koubek, absolvent Mendelovy univerzity v Brně a hlavní technolog vinařství ANNOVINO. Jan je plně zodpovědný za zapracování hroznů a přípravu vína.
„Vážení přátelé, ochutnejte vína připravená pro Vás z nového ročníku. Vína s mým rukopisem jsou svěží, ovocitá, odrůdově typická a příjemně minerální. Na zdraví!“ Ing. Jan Koubek, enolog vinařství ANNOVINO Lednice
Jan Koubek (26)
Absolvent Mendelovy univerzity v Brně, oboru vinařství, v současné době vedoucí technolog v ANNOVINO LEDNICE, se kterým spolupracuje již 7 let. Díky důvěře majitelů tohoto vinařství a jejich dlouhodobé úspěšné spolupráci mohla vzniknout Koubkova vlastní řada vín nazvaná „Mladý genolog Jan Koubek“. Tato vína jsou přesným odrazem jeho stylu - charizmatická, svěží, odrůdově typická, ovocitá a
s příjemnou mineralitou. Mimo to Jan Koubek vlastní také „mikrobutikové vinařství". Své zkušenosti často sbírá na zahraničních stážích.
Řada Mladý enolog zahrnuje jak moravská zemská vína, přívlastková vína i moderní interspecifické PIWI odrůdy. Jde o označení skupiny odrůd révy vinné odolných proti houbovým chorobám. Odrůdy jsou vhodné pro výrobu bio vína, patří sem odrůdy jako Hibernal, Cerason, Malverina, Merlan, Rubinet, Laurot, Solaris, Erilon apod.
Pojem „enolog“ znamená odborník na víno, enologie je věda pojednávající o víně a vinařství. Termín pochází z řeckých slov „oinos“ (víno) a „logos“ (věda). V České republice se enologie vyučuje na Mendelově univerzitě v oboru vinařství.
Letošní sklizeň v ANNOVINO
Letošní sklizeň a zpracování hroznů jsou na svém vrcholu! Podívejte se na to, jak se hrozny z vinohradů dostávají k nám do vinařství v Lednici, kde se z nich stane za pomoci umu našeho hlavního technologa Honzy Koubka a jeho kolegů výtečné víno.
Hrozny získáváme jak z našich vlastních vinohradů, tak například i z vinohradů Mendelovy univerzity a od dalších místních vinohradníků. Hrozny sbíráme jak ručně, tak i s pomocí kombajnu, který bobule z keřů vinné révy šetrně sklidí (doslova „vysaje“). Rychlé a kvalitní zpracování hroznů pomocí jednoho ze tří pneumatických lisů je pro kvalitu vína velmi důležité. V tuto dobu je Honza Koubek ve výrobě téměř nonstop a vinný mošt měnící se v burčák a mladé víno kontroluje a přechutnává i 6x denně.
První letošní víno přitom můžete ochutnat již nyní! Annovino právě dodalo na pulty svých specializovaných prodejen a svým odběratelům Mladé - polosuché a velmi šťavnaté cuvée Müller Thurgau - Chardonnay. Dobrou chuť a na zdraví!
Zde se můžete podívat, jak probíhá letošní sklizeň a zpracování hroznů: https://www.facebook.com/annovino.lednice/videos/375548363811341
EXKLUZIVNÍ ŘADA VÍN ANNOVINO - MLADÝ VINAŘ JAN KOUBEK
- MEJK Müller Thurgau 2019 pozdní sběr polosladké 0,75l
Víno s jemnou zelenožlutou barvou. Ve vůni najdeme broskve, angrešt a celý buket je příjemně podpořen typickými muškátovými tóny. V chuti je víno příjemně sladěné, ovocné a hravé. Víno doporučujeme podávat při začátku stolování k předkrmům či rybám připraveným na grilu.
Doporučená teplota konzumace: 10 – 12 °C
Doporučená doba archivace 2-3 roky
Doporučená cena: 159 Kč
· MEJK Rulandské bílé 2019 suché 0,75l
Víno se světle zelenkavou barvou. Ve vůni vína se příjemně snoubí květinové tóny, které jsou doplněny o vůni čerstvě rozkrojené hrušky a broskve. V chuti je víno harmonické, květinové a šťavnaté. Víno doporučujeme podávat společně s vepřovou paštikou servírovanou na žitném chlebu s brusinkami.
Doporučená teplota konzumace: 10 – 12 °C
Doporučená cena: 139 Kč
· MEJK Ryzlink vlašský 2019 pozdní sběr, suché 0,75l
Ryzlink s typickou zelenožlutou barvou. Vůně vína je lipová až květinová. Chuť je taktéž odrůdově lipová, minerální a svěží díky pikantní kyselině. Víno je ideální kombinovat s lehkými pokrmy z kuřecího masa.
Doporučená teplota konzumace: 9 – 11 °C
Doporučená doba archivace 2-3 roky
Doporučená cena: 169 Kč
- MEJK Ryzlink vlašský 2019 suché 0,75l
„Vlašák“ s jemnou zelenkavou barvou. Ve vůni dominují tóny bílého ovoce jako například hrušky, zeleného jablka a celý buket je příjemně obalen typickými lipovými tóny. V chuti je svěží, šťavnatý a minerální. Víno doporučujeme jako lehké osvěžení při práci na zahradě či při posezení s přáteli.
Doporučená teplota konzumace: 9 – 11 °C
Doporučená doba archivace 1-2 roky
Doporučená cena: 139 Kč
· MEJK Sevar 2019 kabinet suché 0,75l
Sevar s tmavou rubínovou barvou s fialovými odlesky. Vůně je intenzivní a krásně kombinuje typické divoké tóny muškátu a květnatost. Dále můžete najít drobné lesní ovoce jako například ostružiny a černý rybíz. V chuti je víno taktéž příjemně ovocné, hravé a díky pikantní kyselině má veliký potencionál ke zrání. Víno doporučujeme podávat k pečenému tmavému masu.
Doporučená teplota konzumace: 12 – 16 °C
Doporučená doba archivace 3-4 roky
Doporučená cena: 189 Kč
ANNOVINO LEDNICE
Vinařství ANNOVINO Lednice obnovilo slavnou tradici výroby vína na Moravě. Hlásí se k vinařskému odkazu Lichtenštejnů. Zpracovává hrozny z více než 200 hektarů vinohradů. Kromě vlastních jsou to i hrozny z vinohradů Mendelovy univerzity, s níž úzce spolupracuje.
Zaměřuje se na odrůdy Rulandské šedé, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Rulandské modré a Rulandské bílé, Sauvignon, Hibernal a Pálavu.
Vína pochází z unikátních tratí se zvýšeným obsahem vápníku, oceňovaná v České republice i v zahraničí. Vinařství ANNOVINO Lednice – Valtické podzemí – získalo titul Champion v prestižní soutěži TOP Vinařský cíl.
Zažijte vinařství ANNOVINO také v Návštěvnickém centru na Nejdecké ulici v Lednici. Vína k ochutnání jsou zdarma, domluvit lze i prohlídky vinařství, expozice zkamenělin a vinařské historie.
Centrum ANNOVINO je otevřeno celoročně.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!