Valentýnské nápoje lásky
27. leden 2020 České nápoje komentáře (0) 1026 xSvatý Valentýn patří k nejromantičtějším dnům v roce. Pokud plánujete strávit večer s partnerem v soukromí domova, zpříjemněte si jej lahví dobrého vína. K romantice se ideálně hodí růžové víno, které naladí na vášnivou notu a doplňuje dobře i mnohé pokrmy. Přinášíme tipy na výborné nápoje lásky i zajímavosti, jak si růžové co nejlépe užít.
Trend růžových vín v Česku je na vzestupu. Během několika let se rosé díky své barvě a svěží jednoduché chuti stalo typickým nápojem pro romantické chvíle. „Růžová vína se vyznačují bohatým ovocným aroma a vysokou svěžestí s pikantní kyselinkou. Hodí se pro všechny, kteří si chtějí užít lehkost vína a jsou i dobrou volbou pro případy, že si nejste jisti, jaké víno váš protějšek preferuje,“ radí trojnásobný sommelier roku a zároveň hlavní sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král.
S jakými pokrmy chutná růžové víno nejlépe
Suchá růžová vína jsou ideální jako aperitiv, k němuž lze podávat masové chuťovky, paštiky či uzeniny. „Jako předkrm bych doporučil domácí játrovou paštiku a k tomu víno Zweigeltrebe rosé. Pokud se chcete vyhnout masu, vyzkoušejte carpaccio z červené řepy s kozím sýrem, které lze snoubit s Frankovkou,“ říká David Král.
K lehkým suchým rosé se hodí i lehké hlavní chody, například grilované ryby, plody moře a zeleninové saláty. Méně výraznou chuť pokrmů lze zkombinovat například s odrůdami Svatovavřinecké či Rulandské modré z vinařství Habánské sklepy. Krásně tato vína doprovodí také asijskou kuchyni.
Velmi vhodné je rosé i k masu, především pečenému a grilovanému. K čemu se naopak nehodí, to jsou smetanové omáčky.
K Valentýnu patří také dezerty, a to slané i sladké. V obou případech lze pokrmy s růžovým vínem krásně sladit. Polosuchá i suchá vína ideálně doplňují ovocné saláty nebo méně sladké ovocné dezerty, především s jahodami, malinami, borůvkami nebo melounem. „Na závěr valentýnského menu bych doporučil podávat lehký tvarohový dortík s jahodami a k němu dobře vychlazenou Frankovku rosé Víno Mikulov. Tato kombinace bude potěchou pro chuťové buňky a mám vyzkoušeno, že chutná naprosté většině lidí, kteří si alespoň občas rádi dopřejí sladkou tečku,“ říká David Král.
K růžovému vínu lze jako drobné pohoštění podávat také sýry. „Nejlepší volbou k rosé jsou druhy s méně výraznou chutí, jako jsou jemné kozí sýry, parmezán nebo Pecorino. K nim se hodí například rosé z vinařství Chateau Bzenec, které je příjemně osvěžující s tóny lesních plodů a sušených bylin,“ říká David Král.
Jak si užít růžové víno
Rosé jsou oblíbená pro svoji lehkost a svěžest. Požitek z jejich chuti ale dokáže pokazit nevhodná teplota a způsob servírování. „Chuť růžových vín nejlépe vynikne při teplotě 8 až 12 stupňů. Někdy může být podáváno na ledu nebo jako součást osvěžujících koktejlů,“ uvádí David Král.
Růžová vína se zásadně nearchivují a měla by se vypít do dvou let. Postupem času se z nich totiž vytrácí jejich pověstná svěžest. Otevřít na Valentýna lahev rosé staršího data proto není dobrý nápad.
Jak se růžové víno vyrábí
Na výrobu rosé se používají hrozny modrých odrůd jako je Frankovka, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Hrozny se sbírají vyzrálé a jen odborníci poznají, kdy je ten správný čas na sklizeň.
V posledních letech se stále více lidí zajímá o zákulisí výroby vína i vinnou etiketu, a proto ubývá těch, kteří věří, že rosé vzniká smícháním bílého a červeného vína. Skutečný postup je totiž mnohem náročnější. „Vinaři nejprve oddělí bobule od stopek, rozemelou je a vyrobí rmut. Ten se musí nechat krátce naležet spolu se slupkami. Ty obsahují nejvíce červeného barviva a dávají nápoji jeho typické odstíny. Důležité je slovo krátce. Když na víno v této fázi vinař zapomene, brzy má ve sklepě spoustu červeného vína,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda.
Po několika hodinách se rmut vylisuje a vznikne mošt. Při lisování většinou vznikají světlá vína s lehce šedým nádechem, při použití vyššího tlaku mají tyto vína od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny, v závislosti na zvolené odrůdě hroznů a technologii jejich zpracování.
Doporučení na valentýnské nápoje lásky
Chateau Bzenec rosé, suché růžové víno
Barevný odstín vína je lehce narůžovělý, vzniklý velmi krátkou macerací modrých hroznů. Vůně je příjemně osvěžující s tóny lesních plodů a sušených bylin. Charakter vína nejlépe vynikne, když jej pijete jako mladé víno a při teplotě podávání 9 až 11 stupňů. Lahev tohoto znamenitého rosé je běžně dostupná v maloobchodě a jednoduše ji poznáte podle typického zobrazení sokola na etiketě. Ten stráží vinice vinařství Chateau Bzenec ležící uprostřed jedinečné vinařské oblasti Slovácka.
Doporučená cena: 83 Kč
Habánské sklepy Rulandské modré rosé, suché růžové víno
Barevný odstín vína je lehce narůžovělý a ve vůni se odrážejí tóny lesních plodů a peckového ovoce. Víno se vyznačuje šťavnatou, středně plnou chutí s osvěžující dochutí, typickou pro rosé. Doporučuje se pít jako mladé víno a nejlépe se hodí ke grilovaným specialitám a rybám.
Doporučená cena: 89 Kč
Víno Mikulov Frankovka rosé, suché růžové víno
Víno se světlejší růžovou barvou a elegantní vůní připomínající lesní jahody a maliny. Chuť je svěží, šťavnatá s ovocnou dochutí, ideální pro večery ve dvou.
Doporučená cena: 79 Kč
Víno Mikulov Sommelier Club Zweigeltrebe rosé 2018 pozdní sběr, suché růžové víno
Víno se vyznačuje krásnou růžovou barvou připomínající maliny či třešně. Ve vůni objevíte intenzivnější ovocné aroma černého rybízu, malin a lesních jahod. Chuť je středně plná, svěží, šťavnatá, ovocného charakteru s překvapivě delší dochutí.
Doporučená cena: 139 Kč
Vybraná vína lze zakoupit v maloobchodě a na www.osobnivinoteka.cz.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!