V Habánských sklepích ostříhají 750 000 keřů vinné révy
15. únor 2022 České nápoje komentáře (0) 584 xZatímco vinná réva v zimě spí, vinaři si ani v těchto měsících neodpočinou. Rostliny je potřeba ořezat tak, aby měly v další sezoně dostatek sil plodit kvalitní hrozny. V moravském vinařství Habánské sklepy proto vyráží denně do terénu dvacet pracovníků, kteří se musí postarat o třičtvrtě milionu keřů.
Vinaři během zimních měsíců pečují o své vinohrady a připravují je na novou sezonu. Nejdůležitějším úkolem je zbavit rostlin nadbytečného dřeva, tzv. réví, které by keře zbytečně zatěžovalo. „Řez révy patří k zásadním povinnostem vinaře. Rozhoduje se tím o budoucím výnosu rostliny. Kdybychom keře patřičně neořezali, rostliny by se musely zaměřit na mnoho pupenů, ze kterých raší nové šlahouny s hrozny a kvalita sklizně, při velkém množství hroznů, by zásadně utrpěla. Keř by se navíc oslabil i pro následující období,“ říká ředitel vinařství Habánské sklepy Petr Ptáček. Během řezu je z každé rostliny odstraněno 80 až 90 procent dřeva, ponechané části rostliny díky tomu mají delší a tlustší výhonky, bohaté listy a v sezoně plodí velké hrozny se šťavnatými bobulemi.
Tato namáhavá a časově náročná práce, která se provádí ručně, vyžaduje velké zkušenosti a pečlivost pracovníků. Rostliny je potřeba ošetřit před nástupem jejich rašení, ideálně do začátku března. „V polovině listopadu jsme na našich vinicích, na kterých máme asi třičtvrtě milionu keřů, zahájili předřez a navazující řez révy. Následujícím krokem je vytahování réví z drátěnky. Tyto práce bychom měli mít v našich vinicích hotovy do konce února,“ dodává Petr Ptáček. Odstraněné přebytečné dřevo a výhony vinařství nechává zpracovat na drť a následně jej vrací zpět do půdy ve vinohradech.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!