Templářský Ryzlink rýnský na Wimbledonu
24. květen 2019 České nápoje komentáře (0) 973 xValtické vinné trhy, které se označují za Wimbledon vín, jsou u nás jednou z nejprestižnějších výstav zaměřených na víno. Zlatou medaili v kategorii bílých vín slaví v Templářských sklepech Čejkovice za polosuchý Ryzlink rýnský 2017, v pozdním sběru, z TOP řady Sanctus Victoria.
To nejlepší z Templářských sklepů Čejkovice, výjimečnost kvality řady Sanctus Victoria, opět potvrzuje další zlatá medaile, tentokrát za Ryzlink rýnský 2017, polosuchý, v pozdním sběru. Jedná se o nejvyšší templářskou řadu, proto není divu, že právě toto víno oslovilo komisi složenou ze 14 profesionálních someliérů z celé České republiky.
Tato „superkomise“, jak organizátoři Valtických vinných trhů své porotce nazývají, vybírala letos ze 770 vzorků od 125 vinařů z Moravy, Česka, Slovenska, Rakouska, Chile a Austrálie. Z České republiky se letos přihlásilo 678 vzorků, z Rakouska 81 vzorků a ze Slovenska 9 vzorků. Medailisté jsou mezi vinaři velmi vysoce hodnoceni, což se následně projevuje na zvýšeném zájmu o jejich vína.
Degustace probíhala 8. a 9. května 2019 v centru Excelence ve Valticích. Aby organizátoři zajistili co možná nejvyšší nezaujatost, všechna vína se vybírala anonymně. Tudíž nebylo možné vína hodnotit na základě osobních preferencí. Veřejnost pak mohla ochutnat vína z již 52. vinařského Wimbledonu ve dnech 10. a 11. května v zámecké jízdárně ve Valticích.
Ing. Tomáš Kubík, obchodní a marketingový ředitel Templářských sklepů Čejkovice, uvádí: „Vína řady Sanctus Victoria pravidelně bodují ve vinařských soutěžích. Je to důkaz dlouhodobé kvality, na kterou dbáme od výběru půdy pro révu až po lahvování a uchování vína. Každé ocenění, které naše vína získají, je známkou vynikající práce, kterou odvádíme.“
O oceněném víně
Ryzlink rýnský 2017, pozdní sběr, bílé, polosuché, řada SANCTUS VICTORIA
Charakteristika
Víno se střední viskozitou a světle zelenožlutou barvou upoutá vaši pozornost čistou odrůdovou vůní v podobě lipového květu, zralých citrusů a bíle kvetoucích keřů. Chuť tvoří nastupující tóny medu, propolisu a šťávy z meruňkového kompotu. Závěr je komplexní, podpořený zřetelnou mineralitou. K vínu doporučujeme tučné předkrmy, vídeňský řízek a tvrdé sýry.
Použitá technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po devítihodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 17°C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo ležení vína na jemných kalech.
Vlastnosti vína
- Ročník: 2017
- Stáří vinice: 14 let
- Vinařská oblast: Morava
- Cukernatost hroznů při sklizni: 21,2°NM
- Podoblast: Velkopavlovická
- Datum sklizně:18. 10. 2017
- Obec: Kobylí
- Alk.: 12,5 % obj.
- Trať: U Skalky
- Obsah cukru: 8,0 g/l
- Poloha vinice: jihozápadní mírný svah
- Obsah kyselin: 7,6 g/l
- Půda: hlinitopísčitá s jílovitým podložím
- Počet vyrobených lahví: 4 050 ks
Zdroj: Templářské sklepy.cz
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!