Sklizeň hroznů je na Moravě, i přes nepřízeň počasí, v plném proudu
13. říjen 2017 České nápoje komentáře (0) 1229 xMoravší vinaři za sebou mají dvě třetiny sklizně. První hrozny letošního ročníku byly i přes jejich menší množství ve výborné kvalitě, jelikož suché léto zabránilo rozvoji houbových chorob. Nyní však vinaře trápí déšť, potřebují naopak teplé počasí kvůli správnému dozrávání révy i práci se zemědělskou technikou.
„Horký a slunečný průběh léta napovídal očekávání výborného ročníku,“ konstatuje Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT. „Chladné a deštivé počasí posledních několika týdnů náš optimismus trochu brzdí. Řadu odrůd se nám naštěstí podařilo sklidit ještě před dešti, takže jsme s částí úrody z pohledu kvality velmi spokojeni. Hrozny mají vysokou kvalitu a lepší cukernatost než loňské, ale celkový objem sklizně bude bohužel vlivem jarních mrazů nižší “ vysvětluje. Současné střídavě deštivé počasí ztěžuje práci ve vinicích pro lidi i techniku a zároveň ohrožuje révu plísňovými chorobami. „Na některých vinicích špatné počasí navíc zředilo cukernatost hroznů, proto jsme se zde sklizní vyčkávali. Nyní ale už pozorujeme počínající hnilobu, takže již na nic nečekáme a sklízíme jednu vinici za druhou,“ dodává Svoboda.
Moravští vinaři za sebou mají více než dvě třetiny sklizně a nyní se věnují například sběru odrůd Ryzlink rýnský, Zweigeltrebe či nejpozději dozrávající Frankovky.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!