Silný mráz ohrožuje letošní sklizeň vinné révy
11. únor 2021 České nápoje komentáře (0) 935 xV následujících dnech nás čeká nejchladnější období letošní zimy. Příliv arktického vzduchu srazí teploty hluboko pod nulu. Mráz komplikuje práci vinařům, vytrvalejší teploty pod -15 stupňů by mohly navíc révu poškodit.
Réva vinná se v našem mírném pásu na mrazové podmínky dokáže obvykle poměrně dobře adaptovat. Velice problematické jsou jarní mrazy, které uhodí v době, kdy už má réva výhony. V zimních měsících, v období vegetačního klidu, keře révy mrazu odolávají lépe. Špatně však snášejí skokové propady teplot (zhruba o 10 °C) a při velkých trvalejších teplotách pod -15 °C hrozí jejich poškození. Vinaři se proto obávají silných mrazů, které mají v nejbližších dnech přijít. „Nízké teploty mohou částečně redukovat škůdce a choroby a vinaři je tak vítají. Dlouhodobější mrazy pod -15 °C jsou ale pro révu ohrožující. Je potřeba mít na paměti i to, že každá odrůda je jinak mrazuodolná. Například odrůdy Ryzlink rýnský nebo Rulandské modré snáší mrazy lépe, odrůdou citlivou k zimním mrazům je naopak třeba Müller Thurgau,“ vysvětluje Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT. Moravští vinaři by přivítali větší sněhovou pokrývku, která by při silnějších mrazech pomohla chránit patu keře, zejména u mladých vinic.
Mráz komplikuje i samotnou práci vinařů. Aktuálně probíhá jeden z nejdůležitějších pracovních úkonů během roku, řez révy. Odstraněním odplozeného dřeva a přebytečných výhonů se zajistí síla nutná k tvorbě plodů a vyšší kvalita hroznů. V mrazivých podmínkách je však práce vinařů o mnoho náročnější než za mírnějších zimních teplot. Meteorologové pro nadcházející dny předpovídají navíc i čerstvý vítr, který pocitovou teplotu ještě snižuje. „Na révě je nyní velká námraza, která řez ztěžuje. Obecně se jedná o velmi náročnou práci, nepříznivé povětrnostní podmínky ji ještě více znesnadňují. Dokončení řezu a začátek vázání tažňů, tedy plodonosných výhonů, se tak na našich vinicích oproti původnímu plánu zřejmě posune o pár dní, zatím ale nejde o výraznou komplikaci,“ uzavírá Josef Svoboda.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!