První tip na návštěvu vinařské destinace: Itálie, Prosseco
28. březen 2019 České nápoje komentáře (0) 1656 xMilujete víno a rádi poznáváte nová místa? Máme pro vás tipy na originální jarní výlet do vinařských destinací! Nejde jen o výrobu skvělého vína, vinohrady a jejich okolí jsou krásným a romantickým místem samy o sobě. Vypravit se za nimi ale rozhodně neznamená jet pouze na Moravu, cíle mohou být daleko rozmanitější. Vydat se můžete za hranice Česka, například do ohnivého Španělska, slunné Itálie nebo do šampaňským proslulé Francie.
Navštívit vinařské oblasti na jaře se vyplatí dvojnásob. Nebudete se muset prodírat skrze davy ostatních nadšenců se skleničkou v ruce jako při podzimním vinobraní. Sluníčko hřeje tak akorát a přímo vybízí k pořádné turistice. Vyzkoušejte naše tipy! Spokojení budou ti, kteří hledají středomořskou exotiku a na vlastní oči chtějí vidět, kde odpočívá španělská Cava, na své si ale přijdou i tací, kteří nedají dopustit na tuzemské nápoje a tradice jim není cizí.
Za Proseccem jedině do Itálie!
Měkce zvlněná krajina, nekonečná údolí, zeleň, kam až oko dohlédne a mezitím rozesety malé světlé cihlové domky. To je Valdobbiadene, domov nejlepšího Prosecca. Vinice, které se staly součástí dědictví UNESCO, zde leží v nadmořské výšce mezi 50 až 500 metry na mírných svazích, které se střídají s těmi strmějšími. Právě tady uplatňují po více než sto třicet let svůj um vinaři z vinařství Mionetto. Za tu dobu se tradiční šumivé víno stalo chloubou regionu a je známé po celém světě. Nádherné historické městečko přímo vybízí k procházkám, a pokud byste snad měli památek stále málo, autem jste za chvilku ve slavných Benátkách.
Vášnivá oddanost půdě a vinicím vedla vinaře a hlavu rodiny Francesca Mionetta v roce 1887 k založení vinařství stejného jména. V roce 1982 přešlo vinařství na výrobní metodu Charmat, která umožňuje ještě lepší zachování chutí a vůní vín Prosecco. Vinná réva se nejprve šetrně lisuje a nechá poprvé řízeně zkvasit. Potom nastupuje druhotná fermentace: víno se zkvasí v uzavřené nádobě, uvnitř takzvaného autoklávu, kde pak postupně uzrává. Vinaři takto dokážou precizně hlídat teplotu kvašení a díky tomu si Prosecco může udržet i po stočení do lahví svěžest a typickou vůni svých hroznů.
Co je Prosecco?
Vyznačuje se svěžestí a jednoduchostí, právě proto si tak rychle získalo na oblibě po celém světě. Je vhodné pro každou příležitost. Podle tlaku v láhvi může být Prosecco šumivé (Spumante) nebo perlivé (Frizzante). Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a spolehlivě jej poznáte podle typické korkové zátky, kdežto Frizzante je nejčastěji uzavřeno šroubovým uzávěrem.
Zdroj: Tisková zpráva
Milujete víno a rádi poznáváte nová místa? Máme pro vás tipy na originální jarní výlet do vinařských destinací! Nejde jen o výrobu skvělého vína, vinohrady a jejich okolí jsou krásným a romantickým místem samy o sobě. Vypravit se za nimi ale rozhodně neznamená jet pouze na Moravu, cíle mohou být daleko rozmanitější. Vydat se můžete za hranice Česka, například do ohnivého Španělska, slunné Itálie nebo do šampaňským proslulé Francie.
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!