Ocenění Zlatý klas 2017 si odnáší i moravské víno z Čejkovic
1. září 2017 České nápoje komentáře (0) 1372 xOcenění ZLATÝ KLAS 2017 si z výstavy Země živitelka odnesly Templářské sklepy Čejkovice za víno Rulandské šedé 2015 polosladké. Prestižní ocenění předal vinařům osobně ministr zemědělství pan Marian Jurečka.
Dne 24. 8. 2017 proběhlo v rámci výstavy Země živitelka slavnostní vyhlášení 44. ročníku soutěže Zlatý klas 2017. Vítězství ve velmi silně obsazené kategorii „Nejlepší potravinářský produkt“ a prestižní zlatou plaketu z rukou ministra Mariana Jurečky si odnesli z Českých Budějovic zástupci vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice. Ocenění Zlatý klas získalo víno Rulandské šedé 2015 s přívlastkem pozdní sběr z nejvyšší templářské řady Sanctus Victoria.
Ing. Bohdan Špička, nový marketingový a obchodní ředitel Templářských sklepů Čejkovice, dodává: „Vína nejen z této naší nejvyšší řady Sanctus Victoria získávají pravidelně ocenění na prestižních tuzemských i zahraničních soutěžích. Dlouhodobě tak lze vysledovat, že vysoká úroveň našich vín není náhodná, ale je dána především kvalitou vlastních surovin a dlouhodobou poctivou a odbornou prací našich sklepmistrů.“
Rulandské šedé 2015
jakostní víno s přívlastkem pozdní sběr, polosladké
Řada: Sanctus Victoria
Spec. edice: 700. let výročí Karla IV.
Vinařská oblast: Morava
Podoblast: slovácká
Obec: Hrušky
Trať: Újezd
Poloha vinice: rovinatý pozemek
Půda: těžší černozem s příměsí písku
Stáří vinice: 4 roky
Cukern. hroznů při sklizni: 23,2°NM
Datum sklizně: 5. 10. 2015
Obsah kyselin: 6,3 g/l
Obsah zbytk. cukru: 13,7 g/l
Obsah alk.: 13,5%
Počet vyrob. láhví: 5 290 ks
Charakteristika vína
Víno s olejovou viskozitou a lehce oranžovou barvou naznačuje, že se jedná o víno z vysoce vybarvených a přezrálých hroznů Rulandského šedého.
Vůně je intenzivní a vydatná připomínající zralý pomeranč a sušené ovoce. Chuť je mohutná, vrstevnatá, dominují marmeládové tóny s dochutí přezrálého grepu.
K vínu jsou vhodné vepřové kotletky, zapečený kapr a tvarohové sýry.
Použitá technologie výroby
Víno bylo vyrobeno šetrnými enologickými postupy. Lisování proběhlo po dvou hodinové chladné maceraci na slupce, ostře odkalený mošt byl zakvašen čistou kulturou vinných kvasinek a fermentován při teplotě 19 °C. Po ukončení alkoholového kvašení následovalo 32 denní ležení vína na jemných kalech.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!