Na jaře si vychutnejte růžová vína
14. březen 2023 České nápoje komentáře (0) 500 xJejich produkční historie je krátká, ale o to víc pestrá a dynamická. Ani bílá, ani červená, ale rozhodně ne jejich mix. Růžová vína. Svébytná kategorie, která našla místo na trhu s víny teprve na přelomu milénia, ale nyní zaujímá již kolem deseti procent z celkového ročního objemu. Umění vína, přední český dodavatel kvalitních vín od malých vinařů, spoléhá na důmyslný výběr, a pro své zákazníky nabízí nově i několik růžových vín.
PINK 2020 z vinařství Krásná hora s.r.o
100% Pinot Noir rosé! Slovácké Rulandské modré v růžové, tak klasické a současné zároveň.
ROSÉ BOČKY VOC 2019 z vinařství JAN STÁVEK
Seriózní rosé z téměř padesátileté vinice. Modří už vědí! Rosé, které vyvrací mýty o pouze letním a lehkovážném pití. VOC Modré hory, Jan Stávek – záruka pro ty, kteří to s objevováním kvalitního rosé myslí vážně.
MERLOT ROSÉ 2019, pozdní sběr, z vinařství Luboš Oulehla
Růžový Merlot z Dolních Kounic. Víno, které si z léta odnesete do podzimu a zimní večery si bez něj nebudete umět představit. Ideální společník.
RULANDSKÉ MODRÉ ROSÉ 2020, pozdní sběr, Flower line z vinařství Mikrosvín Mikulov
Víno světlejší růžové barvy s?měděnými odlesky. Vůně se představuje tóny rozmačkaných jahod se smetanou a podkresem čerstvého červeného rybízu. Chuť je harmonická, má?jemný dotek zbytkového cukru a šťavnatou kyselinku. Na patře svěží, s?projevem malinového sorbetu s?mátou. Dochuť je delší a příjemně ovocná.
PINOT NOIR ROSÉ SIMEON BRUT z vinařství Kamil Prokeš s.r.o.
Svěží smetanovo-jahodový buket s jemnými tóny lesních plodů v chuti s výrazným projevem kompotovaných třešní a višní do zralých peckovin a harmonické chuti čokolády s kandovaným ovocem.
CUVÉE ROSÉ 2019 z vinařství Václav s.r.o.
Jemné a svěží růžové víno s uhlazeným a elegantním projevem. Výjimečná příležitost ochutnat enologické cuvée neboli víno, které vzniklo spojením hroznů obou odrůd již na vinici.
SEKT WINE PUNK PINOT NOIR rosé 2017 z vinařství Vinné sklepy Kutná Hora s.r.o.
Punk’s not dead! Proti předsudkům, proti komerci, proti konvencím. Víno, které nic neskrývá a na nic si nehraje. Bio rose sekt z Rulandského modrého.
„Čeští a moravští vinaři využívají k produkci růžových vín nejčastěji tradiční odrůdy, jako je Frankovka, Rulandské modré, Zweigeltrebe, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Samozřejmě se setkáte i s řadou dalších, ale výše uvedené jsou pro nás nejen tradiční a typické, ale hlavně jim vyhovují naše klimatické a půdní podmínky. Jsem přesvědčen, že pokud chcete ochutnat a poznat typickou domácí „růžovku“, tak je doslova degustátorským imperativem začít u některé z výše uvedených,” říká nezávislý vinařský konzultant Petr Očenášek. Podle jeho slov se u nás růžová vína produkují v celé škále stylů a profilů od suchého, přes polosuché, polosladké až po sladké víno. Současný světový i domácí „růžový trend“ jsou lehká, svěží a mladistvá vína s atraktivní, někdy až expresivní parfémovou aromatikou a svěží a zároveň vyváženou neagresivní kyselinou.
SNOUBENÍ S JÍDLEM
Růžová vína s čistou a svěží ovocnou aromatikou, šťavnatou kyselinou a vyzrálým ovocným projevem není nutné za každou cenu párovat s jídlem. Hodí se k běžnému pití či degustaci a vychutnáte si ho v celé své kráse. „Můžete ho zařadit třeba jako úvodní víno vaší víkendové vinné party,” říká Petr Očenášek. „Pokud ale k vínu chcete také jíst, dobře se růžová vína párují s lehčími pokrmy, jako jsou sezonní saláty, studené i teplé zeleninové pokrmy, čerstvé nearomatické sýry, bílá drůbeží masa, ryby a plody moře - obzvláště pokud se připravuji s ovocem. Nedoporučuji párovat s ostrými, pikantními nebo výrazně kořenitými pokrmy,” dodává. Při podávání růžových vín je důležité pohlídat správnou temperaci vína. Lehčí, útlejší a křehčí růžová z nových ročníků podávejte spíš při teplotách mírně pod 10 ? C a středně plná, senzoricky výraznější a již vyzrálejší mezi 10–12 ? C.
Nepodceňujte ani výběr vhodné degustační sklenice. Není nic horšího, když si koupíte kvalitní růžové víno, které správně vytemperujete, a pak dojem z něj zkazíte výběrem nevhodné skleničky. Mělo by jít spíš o tenčí sklo, na vyšší stopce se středně velkým kalichem. Použijte sklenice na Riesling či Sauvignon Blanc.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!