Kdy chutná víno vychlazené? V létě
1. červenec 2016 České nápoje komentáře (0) 2335 xK horkým letním dnům neodmyslitelně patří lehká, svěží bílá a růžová vína, ale také sekty i osvěžující míchané drinky s vínem. Při jaké teplotě se doporučuje jejich servírování, jakou vodu si k nim dopřát a jak se dá kouzlit s koktejly, poradí odborník a sommeliér společnosti Global Wines, Filip Jantač.
Bílá a růžová vína se v létě podávají řádně vychlazená. Jaká je ideální teplota pro servírování? A jak je to u sektů?
Všechna lehká bílá a růžová vína si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Podobně je tomu u šumivých vín, ta by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladící nádobě s ledem a vodou či v obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C.
V létě často s vínem pijeme také vodu, platí nějaké pravidlo pro její servírování s vínem? Zda například vybrat perlivou či neperlivou?
Pokud si k vínu automaticky dáváte neperlivou vodu, u některých vín se zbytečně připravíte o jejich chuť. Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům. Pozor dejte také u kohoutkové vody s vyšším obsahem CO2, která zvýrazňuje vnímání kyselin a to například u odrůd Savignon Blanc nebo Riesling. Naopak voda z kohoutku bez CO2 neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína. Vodu servírovanou k vínu je třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia.
Hodí se do letních koktejlů portské víno? Lze z něj připravit nějaký nápoj, který bude osvěžující a zároveň lehký?
Pro horké letní dny doporučuji kombinaci růžového portského s tonikem a ledem, která má lehkou a osvěžující chuť příjemné, ale nevtíravé sladkosti portského a jemné hořkosti toniku. Servírujte do velké vinné sklenice na kostky ledu a přidat můžete ještě lístky čerstvé máty. Víno tak rozvine své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny.
Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!