Kamil Prokeš nejlepším českým sommelierem roku 2017
30. říjen 2017 České nápoje komentáře (0) 1248 xVítězem jubilejního 20. ročníku BOHEMIA SEKT Trophée se stal Kamil Prokeš, majitel vinařství ve Velkých Němčicích. V soutěži, jejíž slavnostní finále se uskutečnilo v pražském Rudolfinu, se mu mezi dvacítkou kolegů dařilo nejlépe jak ve znalostních, tak praktických dovednostech. Ty zahrnovaly například obsluhu hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka. Na stříbrné příčce se umístil David Král z BOHEMIA SEKTU a třetí místo patří Libuši Vrbové z vinařství U Vrbů.
„Na BOHEMIA SEKT Trophée jsem soutěžil potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a dostat se do finále pro mne byl dosavadní vrchol, taková meta,“ říká nejlepší český sommelier Kamil Prokeš. S tímto náročným povoláním má bohaté zkušenosti, již během studia působil jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích a později ve známých moravských vinařstvích Réva Rakvice a Vinselekt Michlovský. V roce 2007 s bratrem založili vinařství Proqin a před dvěma lety založil své vlastní rodinné vinařství.
Druhé místo patří Davidu Královi z BOHEMIA SEKTU, který získal titul Sommelier ČR v letech 2015 a 2016. Do finále soutěže se po dlouhé době dostala žena, Libuše Vrbová z vinařství U Vrbů v Hustopečích, která se umístila třetí. „Byla jsem hodně nervózní, ale snažila jsem si to užít, protože je to krásná soutěž. Zúčastnila jsem se teprve podruhé, vůbec jsem s tím nepočítala. Jsem převážně vinařka, takže znalosti o zahranicíních vínech získávám studiem a v rámci cestování,“ komentuje svou účast po vyhlášení vítězů.
Sommelieři museli v průběhu soutěže zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, museli navíc předvést i komunikaci s hosty a také náročnou disciplínu snoubení vín s pokrmy dané oblasti.
„Jubilejní 20. ročník soutěže potvrdil stoupající úroveň znalostí sommelierů, velmi potěšující zprávou je, že se do finále opět probojovala sommelierka. Všichni soutěžící, včetně finalistů předvedli úžasný výkon v honosných prostorách Dvořákovy síně Rudolfina,“ hodnotí letošní finále Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommelierů ČR.
Galavečer moderovala Jolana Voldánová. V mezinárodní porotě zasedl také velký propagátor sommelierství v Asii a prezident Asociace sommelierů v Singapuru Tommy Lam či viceprezident Mezinárodní asociace sommelierů a prezident Asociace sommelierů Belgie William Pato Wouters. Právě v Belgii se bude v roce 2019 konat Mistrovství světa v sommelierství.
„Vyrobit víno je nádherná, ale náročná práce. Trvá i několik let, než se víno od hroznů na vinici dostane až na stůl k zákazníkovi. A potom výsledek může zkazit třeba jen špatně vybraná sklenice nebo přehlédnutá vada korku. Už dvacet let soutěží o nejlepšího sommeliera Česka podporujeme rozvoj této profese. Je pro nás hodně důležité, aby bylo víno hostům servírováno co nejlépe, jsem proto rád, že během této doby získala soutěž své renomé a čeští sommelieři jsou srovnatelní s evropskou špičkou,“ okomentoval základní myšlenku soutěže Ondřej Beránek, ředitel společnosti BOHEMIA SEKT, která je hlavním partnerem soutěže
Vítěz získal putovní pohár vyrobený sklárnou Moser, finanční odměnu 20 000 Kč a dary od partnerů, včetně pozvánky na mezinárodní sommelierský šampionát do Číny v říjnu roku 2018.
Zdroj: Tisková zpráva
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!