Jaké víno na vánoční tabuli?
21. prosinec 2018 České nápoje komentáře (0) 1114 xKaždoroční přípravy svátečního oběda a štědrovečerní večeře se neobejdou bez správného výběru vína. Kamil Gruncl z Global Wines v následujícím textu radí, jaká vína by na Štědrý den neměla chybět na slavnostní tabuli vánočního oběda ani štědrovečerní večeře s přihlédnutím k jednotlivým chodům.
Vánoční oběd
„Pokud dodržujete tradici a na oběd si dopřejete klasického Kubu, kde dominují kroupy, česnek a houby, pak doporučuji spíše červená vína výraznější chuti a s vyšším obsahem alkoholu. Skvělou volbou může být například Rulandské modré (Pinot Noir) z vinařství Villa Maria,“ říká Kamil Gruncl z Global Wines.
Štědrovečerní večeře
Každoročním úvodním rituálem štědrovečerní večeře je přípitek, který zdůrazní slavnostní okamžik a je jakýmsi vyvrcholením celého vánočního dne s příslibem honosné večeře. Jako aperitiv skvěle poslouží sekt či šampaňské.
Prvním chodem slavnostní vánoční večeře je rybí polévka. „Ať už polévku připravujete tradičně z kapra či na netradičnější způsob, kde základ stále tvoří zelenina a jejímž výsledkem je krémová rybí polévka, pak volte lehké bílé víno jako je například Rulandské bílé. Pokud váháte, které víno zvolit, můžete se inspirovat v rámci našeho speciálního projektu Moravian Colection, který nabízí výběr toho nejlepšího z menších moravských vinařství,“ doporučuje sommeliér z Global Wines.
Druhým chodem je pak ve většině domácností stále ještě smažený kapr a bramborový salát. „Tradiční hlavní chod je poměrně těžký a doporučuji k němu spíše plnější bílá vína, jako je například Ryzlink rýnský nebo Vlašský Ryzlink. Skvěle se hodí také rakouský Grüner Veltliner z Domäne Wachau,“ radí Kamil Gruncl.
Trendem posledních let je upouštění od klasických tradic a na večerní tabuli často najdeme třeba mořské ryby v různých úpravách a s lehčími formami bramborového salátu. Nejčastěji se tak jako hlavní chod servíruje losos či tuňák v odlehčenějších podobách, než je smažení. V případě mořských ryb se nedoporučuje servírovat je s červeným vínem, která ve spojení s mořskou solí mohou tvořit hořkou dochuť. Naopak jsou žádaná bílá vína, ideálně odrůdy Chardonnay, například Bramito del Cervo z italského vinařství Antinor.
„Pro opravdové fajnšmekry pak můžete v případě obou hlavních chodů, tedy ke kaprovi i mořské rybě, servírovat také šampaňské blanc de blancs, tedy vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay, které nabízí třeba vinařství Lanson nebo Pol Roger,“ doporučuje sommeliér.
Cukroví
Po vydatné večeři následuje často ještě řádná porce cukroví. Také k cukroví lze servírovat víno, zde ale volte raději sladší varianty. „K cukroví jako jsou například vanilkové rohlíčky, můžete zvolit i sladší sekt, k ostatnímu cukroví pak doporučuji spíše polosladká a sladká vína, tokajská vína nebo portské, zde doporučuji především Royal Oporto,“ uzavírá Kamil Gruncl z Global Wines.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!