Jak párovat ryby a víno?
24. září 2020 České nápoje komentáře (0) 1312 xŘíká se, že ryba musí plavat, a to hned dvakrát. Jednou ve vodě a podruhé v žaludku. Poradíme, jak ji ideálně zapít, abyste dosáhli nejlepšího gurmánského zážitku!
Obecně se ví, že k rybě se nejvíc hodí bílé víno. Horší už je to s výběrem správné odrůdy. I když jasná pravidla neexistují, je tu pár rad, podle kterých si víno k rybě dokáže vybrat i vinný amatér.
- První, čím se dá řídit, je původ. K české rybě vybírejte víno z tuzemských vinařství. Velmi zajímavým partnerem k rybám, ale hlavně k mořským plodům je také sekt.
- Dále platí, že chuť jídla a vína by měla být v harmonii. K pokrmům s jemným dochucením, často se tak připravuje candát a pstruh, se hodí odrůdy s jemnější chutí a elegantní vůní jako je Chardonnay nebo Rulandské bílé.
- Ke smažené rybě, každého napadne oblíbený kapr, nebo k rybímu pokrmu ve výrazně kořeněné úpravě podávejte plnější suchá vína s výraznou kyselinou.
- Pokud do tajů vín teprve pronikáte, raději se vyhněte párování s červenými víny. Tato méně obvyklá kombinace může dobře fungovat s uzenými a některými grilovanými rybami, ale při nevhodném spojení by mohla chuť naopak pokazit.
S kaprem nemusí být nuda
V konzumaci ryb nejsou Češi zrovna přeborníci. K vylepšení statistiky dochází obvykle na podzim, kdy se konají výlovy rybníků, a hlavně o Vánocích.
Nejoblíbenější domácí rybou je kapr. Kromě trojobalu se obvykle připravuje na přírodno, ale třeba i v rozmanitějších podobách jako jsou kapří hranolky nebo pokebowl. „Ke kaprovi mám vyzkoušené Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský. Kapr, zvlášť když je připravený v trojobalu, je velmi tučný. Proto potřebuje víno s výraznou kyselinkou, která ulehčí žaludku trávení přijatých tuků,” říká sommelier společnosti BOHEMIA SEKT Petr Mašek.
Někomu může kapr připadat příliš obyčejný. Známou chuť kapra ozvláštníte, když si k němu nalijete skleničku suchého sektu. To znamená, že byste měli vybírat lahve s označením brut či extra brut. Vyzkoušet můžete například sekt Chateau Bzenec brut, které se vyrábí ze 100 procent z Ryzlinku rýnského. Má výraznou chuť i perlení a dominantní kyselinku, která je ideální k rybám. Suché Ryzlinky můžete bez obav párovat i s nejtučnějšími rybami, jako je tolstolobik nebo úhoř.
V českých vodách se s oblibou loví také dravé ryby, jako je štika a pstruh. Chuť těchto ryb lze podtrhnout čerstvými nebo sušeným bylinkami. Ideálním partnerem jsou jim i pozdní sběry odrůd Rulandské bílé a Ryzlink vlašský.
Tip na recept: Zajímavou úpravou pstruha je salát Ceviche s čerstvou zeleninou, který je oblíbený v zemích latinské Ameriky. Jeho základem je vždy především čerstvá ryba pokrájená na kostičky a naložená v limetové nebo citronové šťávě. Zbytek už je hračka.
Suroviny
- 350–400 g pstruha lososovitého
- Šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce olejového olej
- 1 větší chilli paprička
- 1 větší červená cibule
- ½ svazku koriandru
- 1 fenykl
- Svazek ředkviček
- Sůl a pepř
Postup
- Pokrájíme cibuli, ředkvičky a chilli papričku.
- Na tenké plátky nebo kostky pokrájenou rybu uvaříme v citrónové šťávě s olivovým olejem a krájenou zeleninou.
- Uvařený fenykl dochutíme dresinkem ze šťávy z 1 citrónu a oleje.
- Přidáme zbývající suroviny a ihned servírujeme.
Počet porcí: 4
Podzim je sezonou plodů moře
Pokud odhlédneme od břehů českých rybníků, z mořských ryb si Češi oblíbili především lososa, který je k dostání celoročně. Jak svojí barvou, tak především chutí, se k němu nejlépe hodí růžová vína a sekty. Pokud si chcete i doma dosáhnout exkluzivního zážitku, vyzkoušejte kombinaci lososa s růžovým Bohemia Sektem Prestige rosé brut. Má jemné a dlouhotrvající perlení a chuť je lehká, svěží a ovocná. Kromě lososa se hodí i ke krevetám a humřímu masu.
Každý milovník mořských plodů ví, že právě teď nastává jeho sezona. Od září jsou i u nás dostupné především čerstvé mušle. Chuť této afrodiziakální pochoutky je velmi jemná, výběr vhodného vína je proto obzvlášť důležitý. Dokonalým partnerem je opět suchý vyzrálý sekt, nejlépe z odrůdy Chardonnay.
Tip pro milovníky ryb: Balíček vín k rybám
Pokud se na vašem stole objevují ryby často a chcete si je užít ještě o stupínek víc, vyzkoušejte jedinečný vinný balíček sestavený someliérem přímo pro kombinace s rybími pokrmy. Skládá se ze dvou šumivých vín a čtyř tichých vín vyráběných výhradně z kvalitních moravských hroznů. Párování vín a pokrmů nikdy nebylo snadnější.
1x Bohemia Sekt Prestige brut rosé
1x Chateau Bzenec brut
1x Habánské sklepy Rulandské bílé 2017 pozdní sběr
1x Habánské sklepy Chardonnay 2018 pozdní sběr
1x Habánské sklepy Ryzlink rýnský 2018 pozdní sběr
1x Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský 2019 pozdní sběr
Doporučená cena: 964 korun
K dostání na www.osobnivinoteka.cz.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!