Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Jak otevírat sekt?

13. prosinec 2018  České nápoje   komentáře (0)  1168 x

Tři, dva, jedna, šťastný Nový… A nic! Máloco dokáže překazit silvestrovské půlnoční veselí tak, jako zaseknutý špunt láhve se sektem. Okolo rámusí pyrotechnika, hodiny odzvání půlnoc. Vaši blízcí netrpělivě čekají s prázdnými skleničkami, vy zápasíte s korkem a výjimečnost okamžiku se rychle vytrácí. Jednoduše faux pas, kterému se bezpodmínečně musíte vyhnout. Přitom správné servírování šumivého není žádná věda.

Jak otevírat sekt?Jak otevírat sekt?

Pravidlo číslo jedna zní „nemrazit.“ Mráz totiž sektu způsobí teplotní šok a jeho rozmanitou chuť otupí. „Při podávání by se jeho teplota měla pohybovat mezi 5 a 7 °C. Samotné nalévání ale tekutinu o přibližně dva stupně zahřeje. Proto alespoň den předem umístíme láhev do lednice a ve tmě ji podchladíme na 3 až 5 °C,“ objasňuje trojnásobný držitel titulu Sommelier roku, David Král ze společnosti Bohemia Sekt.

Úhel slouží jako pojistka

Když vychytáte náležitou servírovací teplotu, přichází na řadu správná technika odšpuntování:

1. Začněte s odstraněním vrchní kapsle a odejměte drátěnou sponu. Přijde vhod mít po ruce utěrku, která z chladničky orosenou láhev osuší. Pak nehrozí, že z rukou servírujícího vyklouzne a skončí i s drahocenným obsahem rozlitá na zemi.

2. Posléze láhev uchopte a nakloňte ji pod úhlem 45 stupňů. Ten preventivně brání nechtěnému uvolnění korku a jeho následnému prudkému výstřelu. Následně se pusťte do samotného otevírání.

3. Zapamatujte si, že špuntem nekroutíme. Naopak, držíme jej pevně v jedné ruce, zatímco druhou otáčíme se samotnou lahví. „Točíme s ní tak dlouho, dokud se korková zátka neuvolní,“ dodává sommelier Bohemia Sekt David Král. Jako kontrola, že jste sekt načali správným způsobem, skvěle funguje zvuk. Místo hlasitého prasknutí korku, byste měli slyšet decentní zasyčení.

4. Alkohol poté rozlijte. „Používáme skleničky typu flétna, přičemž sekt nesmí sahat výš než do půlky. Bublinky vyprchávají pomaleji a charakteristické perlení vydrží déle,“ instruuje sommelier Král.

5. Šumivé víno pijte pomalu a s rozvahou. Namísto splašeného hltání ho raději po malých doušcích vychutnávejte.

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist