Co pomůže vínu vydržet?
18. srpen 2022 České nápoje komentáře (0) 503 xDostali jste jako dárek láhev vína, kterou si chcete schovat na později? Nebo jste už lahodný mok ochutnali a rádi byste jej dopili později? Přečtěte si několik praktických tipů, jak se postarat, aby se vám víno nezkazilo – bez nutnosti drahého vybavení.
Jen máloco je taková škoda, jako nechat zkazit kvalitní víno ještě předtím, než jej vůbec otevřeme. Naštěstí existuje několik jednoduchých tipů a triků, které životnost vína prodlužují. Základ spočívá v tom vědět, proč se vůbec kvalita víno může snížit.
Co tedy vínu vadí?
1) Nestabilní teplota
Že u vína hraje roli teplota, víme skoro všichni – bílé víno před podáváním chladíme, pro červené je zase ideální teplota do 18 °C. Jak je to ale při skladování? Ideálně byste měli víno uchovávat v místnosti s teplotou mezi 10–15 °C. Hlavní ale je, aby v bezprostředním okolí vína nedocházelo k velkým teplotním výkyvům – nehodí se tedy blízkost sporáku či myčky. „Máte-li na výběr ze dvou místností, přičemž ta první je za normální situace ve správné teplotě, ale občas v ní dojde k náhlým výkyvům teploty, zatímco ve druhé je o něco tepleji, ale teplota je stabilní – zvolte druhou variantu,” doporučuje sommelier Jan Pánek z online vinotéky Vinozarchivu.cz.
2) Poloha na stojáka
Spousta z nás víno jen tak postaví do spíže. Neuvědomujeme si ale, že tím vínu škodíme – v tom nejhorším případě se dokonce může úplně zkazit. Spodní část korku by totiž měla být neustále ponořená, čehož dosáhneme tím, že budeme víno skladovat naležato. Korek si díky tomu udržuje svou elasticitu a do lahve nepronikne obávaný kyslík způsobující oxidaci. Ten by mohl způsobit, že naše víno potká předčasné stárnutí. Pokud tedy chcete víno udržet v kondici, dopřejte mu zasloužený odpočinek vleže.
3) Okolní vůně a pachy
Korek má ještě jednu zapeklitou vlastnost – nasává pachy. Dávejte si proto pozor, s čím víno skladujete. S výrazně aromatickými potravinami se vaše víno kamarádit nebude. Snažte se předejít i uskladnění spolu s dezinfekcemi a dalšími chemikáliemi – opar čisticích prostředků, který se na vás vyvalí ihned po otevření lahve, vám radost nejspíš neudělá. Ideální není skladování vína v takovém sklepě, kde by bylo v blízkosti ovoce či zeleniny, které také celkem silně voní.
4) Sucho a světlo
Vlhkost, která vínu vyhovuje nejvíc, se pohybuje mezi 60 a 70 %. To je zhruba o 20 % víc, než jaká je doporučená vlhkost v ostatních místnostech. V obýváku se tedy vašemu vínu líbit nebude, čistý sklep je v tomto ohledu lepší varianta. Další věcí, kterou víno nemá rádo, je světlo – ani to od sluníčka, ani to od žárovek. UV záření obsažené ve světle totiž nepřiměřeně urychluje proces zrání a oxidace.
5) Natřásání
Pro optimální kondici víno potřebuje být v klidu, nemělo by se s ním zbytečně hýbat. Když tedy budete láhev neustále natřásat, často ho přesouvat nebo někam vozit, neprospějete mu. Je tedy jasné, že ukládat víno na „střeše“ lednice, která se v pravidelných intervalech rozvibruje, také není dobrý nápad.
Jak dlouho neotevřené víno vydrží?
Většina lahví běžně dostupných v obchodě obsahuje vína mladá. Ta jsou prodávána v průběhu stejného roku, ve kterém proběhla sklizeň hroznů pro jejich výrobu. Taková vína spotřebujte do dvou let od jejich lahvování, lépe však do jednoho roku. Delší životnost – ovšem za předpokladu dodržení výše popsaného, mají vína určená k archivaci. Ta mohou i v domácím prostředí zrát i například 10 nebo 15 let. Jak poznat, která to jsou? Napovědět vám může etiketa. Dívejte se po množství bezcukerného extraktu a zbytkové kyseliny. Čím více jich víno obsahuje, tím lepší po archivaci bude.
„O tom, jestli je archivace vína dobrý nápad, vám hodně prozradí i ročník nebo vinařská oblast. Každý ročník i každá půda jsou totiž specifické a může se stát, že i sebelepší víno se v jednom ročníku zkrátka nepovede. To, které víno se nejlépe hodí k archivaci, je tedy ovlivněno obrovským množstvím faktorů a se 100% jistotou to dokáže určit jedině odborník. Takže pokud nechcete šlápnout vedle, ptejte se vinaře či prodejce na víno, které je k archivaci přímo určené,“ vysvětluje sommelier Jan Pánek.
Co s otevřenou lahví?
Otevřenému vínu ze všeho nejvíc škodí oxidace způsobená kyslíkem ze vzduchu, který do lahve po jejím otevření proniká. Proto se uskladnění otevřené lahve vždy vyplatí věnovat zvýšenou pozornost. Co byste měli udělat?
1) Vysát vzduch
Vakuová pumpa by neměla chybět v kredenci žádného milovníka vína – a dá se pořídit už za cenu kolem dvou set korun. S její pomocí z lahve odstraníte nežádoucí vzduch. Využití pumpičky má ale i jedno mínus. Sice zamezíte oxidaci, ale spolu se vzduchem odsajete i část aroma vína.
2) Opět uzavřít a uložit do chladu
Použijte nejlépe korkovou zátku – ať už bylo víno původně uzavřeno takto, nebo jiným typem uzávěru. Pokud nejste majiteli sklípku či vinotéky, poslouží vám pro uložení i lednice. Nižší teploty pomáhají zpomalit chemické procesy včetně oxidace.
3) Postavit do svislé polohy
Působení kyslíku tak bude vystavena menší plocha hladiny vína. Ze stejného důvodu se nabízí i přelít víno do menší lahve.
Jak dlouho otevřené víno vydrží?
Červená vína dva až tři dny, i když lépe je spotřebovat je do druhého dne. Vždy však záleží na konkrétním druhu vína. Archivní vína vydrží po otevření méně než mladá a můžou se rychleji zkazit. Bílá vína jsou obecně na oxidaci o něco náchylnější a vlivem kyslíku ztrácejí velmi rychle svou svěžest. Nejlépe proto bílé víno chutná v den, kdy jste ho otevřeli. Kyselá bílá vína však vydrží otevřená o něco déle. Šumivá vína si raději vychutnejte hned. Uvolnění zátky má za následek vyprchávání bublinek a víno se stává mdlým.
Tip: Víno bývá hlavní ingrediencí mnoha báječných receptů. Otevřeli jste pro účely vaření víno, které však samotné nechcete pít? Zbytek rozlijte do tvořítek na led a zamrazte. Skvěle vám poslouží při některém z vašich dalších kulinářských počinů.
Zdroj: Informace
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!