Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Burčák bude zhruba za tři týdny

3. srpen 2021  České nápoje   komentáře (0)  623 x

Letošní léto je z hlediska teplot průměrné a bez extrémních srážkových výkyvů, a to vyhovuje vinařům. Pokud tento trend potrvá i příští měsíc, burčáková sezona by měla odstartovat v polovině srpna a sklizeň nejpozději do poloviny září.

Burčák bude zhruba za tři týdnyBurčák bude zhruba za tři týdny

Vyšší teploty v květnu a v červnu uspíšily kvetení révy, a tím odstranily vegetativní zpoždění, které réva nabrala během chladného jara. Nyní jsou bobule hroznů, na kterých se tvoří žádoucí vosková vrstvička a které brzy dorostou do své maximální velikosti, v optimální fázi svého vývoje. Přispělo k tomu i lehce nadprůměrné, nikoliv však extrémní množství dešťových srážek. „Letos je práce ve vinohradu časově i finančně příznivější než v loňském nadmíru deštivém roce. Ruční práce už jsou v podstatě u konce a teď se soustředíme hlavně na přípravu sklepů a údržbu a revizi techniky, kterou využijeme při zpracování nové sklizně,“ říká vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.


Přelom července a srpna bývá rizikový z hlediska napadání révy a hroznů houbovými chorobami, které mohou poničit úrodu. „Vinaři jsou v těchto dnech ve střehu a kontrolují vinice. Prozatím se jen sporadicky objevuje padlí révové na hroznech, ale v tomto rozsahu nemá zásadní vliv na množství ani kvalitu úrody,“ uvádí Josef Svoboda.


Letošní úroda prozatím vypadá slibně. Množství hroznů na rostlinách je mírně nadprůměrné a pokračující vlhkost během jejich růstu by měla zaručit i šťavnatost. První ochutnávku sklizně v podobě burčáku z raných odrůd by měli vinaři připravit v polovině srpna. Začátek vinobraní lze očekávat okolo 15. září.


Důležitá příprava přívlastkových vín


Plno práce mají v těchto dnech producenti přívlastkových vín, která jsou nejvyšší kategorií vín v České republice. Pro tato vína stanovuje vinařský zákon několik požadavků včetně cukernatosti hroznů, absence dodatečných přísad a použití hroznů maximálně tří různých odrůd. „Na vybraných rostlinách nyní redukujeme množství hroznů tak, aby při vinobraní na každém keři zůstal přibližně 1,5 až 2 kilogramy hroznů. To nám pomůže zvýšit kvalitu sklizně, která poputuje na výrobu přívlastkových vín, a dosáhnout u ní požadovaných parametrů. V našem portfoliu nabízíme vína s přívlastkem u značek Habánské sklepy, Víno Mikulov Sommelier Club, Vinařství Pavlov a Chateau Bzenec,“ uzavírá Josef Svoboda.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist