Vinohradský pivovar otevřel filiálku v Káraném
14. duben 2023 České nápoje komentáře (0) 870 xV dubnu Vinohradský pivovar křtí výrobu ve svém dalším pivovaru, který zprovoznil mimo Prahu v obci Káraný. Rozšiřuje tak současnou produkci pivovaru na pražských Vinohradech, aby si zajistil dostatečnou kapacitu a stabilní kvalitu piva po celý rok. Zaměří se na výrobu ležáků plzeňského typu. S novým pivovarem se plánuje i rozšíření nabídky o nová piva, již na jaře bude jako první novinka uvedena Káranská 9.
Vinohradský pivovar oficiálně zahajuje výrobu v místě bývalé sodovkárny v obci Káraný. Pro stavbu nového pivovaru se hledalo vhodné místo poměrně dlouho. Volba padla na obec Káraný, která představuje skvělou lokalitu z logistického pohledu i proto, že je pivovar napojen na stejnou vodu jako ten Vinohradský. Nově otevřený pivovar bude mít roční výstav 15 000 hl, což je dvojnásobek výstavu pivovaru na Vinohradech.
“Kapacita našeho pivovaru na Vinohradech už nestačila uspokojovat stále rostoucí poptávku po našich ležácích. Proces vaření piva urychlit nelze, otevření nového pivovaru s větším výstavem tak bylo logickým krokem,” říká Dan Hojdar, výrobní ředitel Vinohradského pivovaru a dodává: “Káraný jsme nevybrali náhodou. Výroba nápojů zde má tradici. Současně jsou tu i kvalitní zdroje vody, což je jeden z nejdůležitějších faktorů, který rozhoduje o kvalitě uvařeného piva.”
„Klíčová je pochopitelně také technologie. Tu jsme si poskládali tak, abychom mohli vyrábět pivo v minimálně stejné kvalitě jako na Vinohradech,“ říká Hojdar. Většinu pivovarské technologie dodal špičkový německý výrobce pivovarů Kaspar Schulz, rodinná firma s dlouholetou tradicí, na trhu působí již od roku 1677. Stejní budou i lidé. Pivo v pivovaru v Káraném bude totiž vyrábět stejný tým jako na Vinohradech včetně vrchního sládka Jiřího Fišera.
S nadcházející sezónou Vinohradský pivovar chystá několik pivních novinek, první z nich uvede již na jaře. V Káraném se totiž připravuje světlé spodně kvašené pivo Káranská 9, jehož receptura sází na osvědčenou klasiku: české chmely Žatecký poloraný červeňák a Sládek, kombinaci plzeňského a mnichovského sladu a rmutovací varní postup. Pivo má bohatou chuť s vyladěnou hořkostí, světle zlatou barvu a příjemný říz. Nižší extrakt sladiny mu dodává osvěžující pitelnost, lehčí tělo a zaručuje snížený obsah alkoholu (3,9 %).
Součástí pivovaru bude výčep, který otevře poprvé 14. dubna 2023 ve 14 hodin. V sobotu 15. 4. se od 14 hodin může veřejnost těšit na prohlídku pivovaru, který vznikl v budově bývalé sodovkárny. „V Káraném jsme měli stejně jako na Vinohradech možnost navázat na tradici a obnovit výrobu v již nevyužívané továrně. Proto jsme ve spolupráci s architekty vytvořili promyšlený koncept, kde využíváme již existující části staveb v kombinaci s novými prvky. Doufáme, že se nám i díky citlivému přístupu k původní stavbě podaří stát se součástí lokálního života, jak se nám to povedlo i na Vinohradech. O tom, jak se nám podařilo skloubit nové a staré, se mohou návštěvníci přesvědčit sami při návštěvě našeho pivovaru,“ uvedl Václav Hrabák, který celou rekonstrukci vedl.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!