Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Na Zelený čtvrtek Zelené pivo

14. duben 2025  České nápoje   komentáře (0)  129 x

Přesně na Zelený čtvrtek 17. dubna narazí hostinští v celé České republice sudy se Zeleným pivem – nejslavnějším a nejdéle vařeným speciálem z pivovaru Starobrno. Zelené půllitry tak znova přivítají svátky jara. Letos mají milovníci Zeleného piva v Čechách a na Moravě k dispozici 4 350 hektolitrů.

Na Zelený čtvrtek Zelené pivoNa Zelený čtvrtek Zelené pivo

Ačkoli si Zeleným pivem mohou všichni připít v Čechách i na Moravě, největší popularitě se přece jen těší přímo v Brně. Na terase Pivovarské restaurace na Mendlově náměstí nedaleko pivovaru se uskuteční celodenní program se třemi koncerty, v samotném pivovaru se konají exkurze s ochutnávkou Zeleného piva zdarma.

Zájem o pivo skutečně s přibývajícími lety neklesá a my jsme rádi, že přispíváme k dobré náladě a správné sváteční atmosféře v celé České republice i na Slovensku. Zeleného piva vaříme tak akorát, aby se vypilo přes Velikonoce. Přesně k tomu je od začátku určeno,“ uvedla ředitelka pivovaru Starobrno Klára Konupčíková.

Zelené pivo se celou dobu připravuje podle stále stejné receptury vždy koncem ledna nebo začátkem února. Vaří se z kvalitní vody, speciálního světlého ječného sladu z Moravy a Žateckého poloraného červeňáku (chmele) tradičním způsobem na dva rmuty. V přesně daný okamžik se při vaření do mladinové pánve přidává speciální bylinný výluh z několika druhů bylin, jehož receptura po celou dobu existence Zeleného piva zůstává tajná. Při přípravě koncentrovaného a silného výluhu přímo v pivovaru Starobrno se pečivě hlídá doba kontaktu bylin s vroucí vodou. Svou sílu Zelené pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Poté při teplotě okolo jednoho stupně Celsia několik týdnů dozrává, čímž se chuťově zakulacuje a získává typický buket a říz. Do piva se přidává i likér. „Zelená barva našeho piva je tedy kombinací několika důležitých faktorů. Používáme světlý ječný slad, vyráběný pouze pro tuto příležitost ve sladovně v Prostějově. Nezbytností jsou i bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je,“ konstatoval sládek pivovaru Starobrno Jiří Brňovják.

Aktualizovaný seznam všech provozoven se Zeleným pivem na čepu v celé ČR zájemci najdou před Velikonocemi na webových stránkách www.zelenepivo.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Starobrna

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist