Pivní prodejna 2Reklama na ČeskéNápoje.cz

Martin Tušek se stal nejlepším výčepním plzeňského ležáku

9. duben 2025  České nápoje   komentáře (0)  148 x

Vítězem 19. ročníku prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stal Martin Tušek z restaurace U Tellerů. Cenu si převzal v rámci Makro Czech Gastro Festu v Praze, kde se klání nejlepších výčepních plzeňského ležáku uskutečnilo vůbec poprvé před širokou veřejností. Ocenění „Výčepní legenda“ za celoživotní přístup k řemeslu získal Otta Macháček z královéhradecké hospody Na Hradě. Čestný titul Honorary Connoisseur, který je každoročně udělován osobnosti, která šíří dobré jméno plzeňského piva v?Česku i ve světě, obdržela herečka a dlouholetá ambasadorka plzeňského ležáku Aňa Geislerová.

Martin Tušek se stal nejlepším výčepním plzeňského ležákuMartin Tušek se stal nejlepším výčepním plzeňského ležáku

Titul nejlepšího výčepního plzeňského ležáku pro rok 2025 získal Martin Tušek z pražské restaurace U Tellerů. Prosadil se nejen mistrovským čepováním piva, ale také hlubokými znalostmi o plzeňském ležáku a svou schopností předávat nadšení pro pivní kulturu široké veřejnosti. Kromě putovní trofeje se může těšit z finanční odměny v?symbolické výši 1842 EUR.

Vyhrát tuhle soutěž je pro mě obrovská čest. Byly to náročné dva dny, ale zároveň krásné – potkat se s nejlepšími výčepními napříč Českem a Slovenskem a sdílet spolu zkušenosti i vášeň pro dokonale načepovaný ležák je neopakovatelný zážitek,“ říká vítěz soutěže Martin Tušek.

Na druhém místě se umístil Jiří Červenka z Restaurant Rebel v Horním Slavkově a třetí místo vybojovala Kateřina Gaydiczová pražského Hostince U Matěje. V letošním ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, která dlouhodobě přispívá k rozvoji české pivní kultury a zvyšování kvality čepovaného piva, uspěli mezi rekordním počtem 497 přihlášených účastníků z Česka. Ve finále změřilo síly 20 nejlepších z nich, z toho 15 mužů a 5 žen. Finalisté museli projít náročnými disciplínami, které prověřili jejich praktické dovednosti v čepování, a současně museli prokázat také znalosti o historii a výrobě piva, pivní kultuře a předvést, jak umí komunikovat s hosty.

Finále poprvé před diváky

Soutěž letos přinesla historickou novinku – vůbec poprvé mohli finálový souboj nejlepších tuzemských výčepních sledovat diváci z řad veřejnosti. Po úvodním finálovém dni, který se tradičně uskutečnil v plzeňském pivovaru, se finalisté druhý den utkali o titul na Makro Czech Gastro Festu v pražském O2 Universu. Po celý den se tak museli vypořádat s reálnými podmínkami festivalového ruchu a dokázat, že umějí dokonale zvládnout čepování i pod tlakem. Návštěvníci festivalu naopak mohli na vlastní oči sledovat jejich dovednosti a ochutnat dokonale načepovaný plzeňský ležák. Do jedné z disciplín se navíc mohli sami zapojit. V jedné z finálových výzev totiž museli soutěžící ve zkrácené škole čepování předat dobrovolníkům z publika své znalosti a v krátkém čase je naučit, jak nejlépe správně čepovat.

„Úroveň letošního ročníku byla mimořádně vysoká a tím, že jsme do něj poprvé zapojili diváky, dostalo klání o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku úplně nový rozměr. Viděli jsme skvělé výkony a nadšení pro tuhle důležitou profesi, které je základem české pivní kultury. Výčepní jsou srdcem každé hospody, a když umějí skvěle pečovat o pivo, zážitek hostů je naprosto jedinečný,” dodává Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.

Honorary Connoisseur a Výčepní legenda

Prestižní titul Honorary Connoisseur udělovaný osobnostem, které šíří dobré jméno plzeňského piva doma i ve světě, letos získala jeho dlouholetá ambasadorka Aňa Geislerová. „Je skvělé být součástí příběhu Pilsner Urquell a podílet se na tom, aby si lidé mohli vychutnat ten pravý plzeňský zážitek. Díky za to!“ dodává herečka Aňa Geislerová.

Pilsner Urquell také každoročně oceňuje dlouholeté výčepní profesionály, kteří čepování a péči o pivo zasvětili celý svůj pracovní život. Titul „Výčepní legenda“ letos obdržel Otta Macháček  z královéhradecké hospody Na Hradě.

„Za výčepem stojím už mnoho let a stále mě těší vidět, jak se láska k plzeňskému ležáku přenáší na další generace. Mám radost, že se na tuto tradici nezapomíná a že mladá generace výčepních v ní pokračuje s takovým zápalem. Dobře načepované pivo dělá radost nejen hostům, ale i tomu, kdo ho připravuje," říká Otta Macháček, nová „Výčepní legenda“.

Zdroj: Tisková zpráva

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist