Martin Tušek se stal nejlepším výčepním plzeňského ležáku
9. duben 2025 České nápoje komentáře (0) 148 xVítězem 19. ročníku prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se stal Martin Tušek z restaurace U Tellerů. Cenu si převzal v rámci Makro Czech Gastro Festu v Praze, kde se klání nejlepších výčepních plzeňského ležáku uskutečnilo vůbec poprvé před širokou veřejností. Ocenění „Výčepní legenda“ za celoživotní přístup k řemeslu získal Otta Macháček z královéhradecké hospody Na Hradě. Čestný titul Honorary Connoisseur, který je každoročně udělován osobnosti, která šíří dobré jméno plzeňského piva v?Česku i ve světě, obdržela herečka a dlouholetá ambasadorka plzeňského ležáku Aňa Geislerová.
Titul nejlepšího výčepního plzeňského ležáku pro rok 2025 získal Martin Tušek z pražské restaurace U Tellerů. Prosadil se nejen mistrovským čepováním piva, ale také hlubokými znalostmi o plzeňském ležáku a svou schopností předávat nadšení pro pivní kulturu široké veřejnosti. Kromě putovní trofeje se může těšit z finanční odměny v?symbolické výši 1842 EUR.
„Vyhrát tuhle soutěž je pro mě obrovská čest. Byly to náročné dva dny, ale zároveň krásné – potkat se s nejlepšími výčepními napříč Českem a Slovenskem a sdílet spolu zkušenosti i vášeň pro dokonale načepovaný ležák je neopakovatelný zážitek,“ říká vítěz soutěže Martin Tušek.
Na druhém místě se umístil Jiří Červenka z Restaurant Rebel v Horním Slavkově a třetí místo vybojovala Kateřina Gaydiczová pražského Hostince U Matěje. V letošním ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, která dlouhodobě přispívá k rozvoji české pivní kultury a zvyšování kvality čepovaného piva, uspěli mezi rekordním počtem 497 přihlášených účastníků z Česka. Ve finále změřilo síly 20 nejlepších z nich, z toho 15 mužů a 5 žen. Finalisté museli projít náročnými disciplínami, které prověřili jejich praktické dovednosti v čepování, a současně museli prokázat také znalosti o historii a výrobě piva, pivní kultuře a předvést, jak umí komunikovat s hosty.
Finále poprvé před diváky
Soutěž letos přinesla historickou novinku – vůbec poprvé mohli finálový souboj nejlepších tuzemských výčepních sledovat diváci z řad veřejnosti. Po úvodním finálovém dni, který se tradičně uskutečnil v plzeňském pivovaru, se finalisté druhý den utkali o titul na Makro Czech Gastro Festu v pražském O2 Universu. Po celý den se tak museli vypořádat s reálnými podmínkami festivalového ruchu a dokázat, že umějí dokonale zvládnout čepování i pod tlakem. Návštěvníci festivalu naopak mohli na vlastní oči sledovat jejich dovednosti a ochutnat dokonale načepovaný plzeňský ležák. Do jedné z disciplín se navíc mohli sami zapojit. V jedné z finálových výzev totiž museli soutěžící ve zkrácené škole čepování předat dobrovolníkům z publika své znalosti a v krátkém čase je naučit, jak nejlépe správně čepovat.
„Úroveň letošního ročníku byla mimořádně vysoká a tím, že jsme do něj poprvé zapojili diváky, dostalo klání o nejlepšího výčepního plzeňského ležáku úplně nový rozměr. Viděli jsme skvělé výkony a nadšení pro tuhle důležitou profesi, které je základem české pivní kultury. Výčepní jsou srdcem každé hospody, a když umějí skvěle pečovat o pivo, zážitek hostů je naprosto jedinečný,” dodává Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Honorary Connoisseur a Výčepní legenda
Prestižní titul Honorary Connoisseur udělovaný osobnostem, které šíří dobré jméno plzeňského piva doma i ve světě, letos získala jeho dlouholetá ambasadorka Aňa Geislerová. „Je skvělé být součástí příběhu Pilsner Urquell a podílet se na tom, aby si lidé mohli vychutnat ten pravý plzeňský zážitek. Díky za to!“ dodává herečka Aňa Geislerová.
Pilsner Urquell také každoročně oceňuje dlouholeté výčepní profesionály, kteří čepování a péči o pivo zasvětili celý svůj pracovní život. Titul „Výčepní legenda“ letos obdržel Otta Macháček z královéhradecké hospody Na Hradě.
„Za výčepem stojím už mnoho let a stále mě těší vidět, jak se láska k plzeňskému ležáku přenáší na další generace. Mám radost, že se na tuto tradici nezapomíná a že mladá generace výčepních v ní pokračuje s takovým zápalem. Dobře načepované pivo dělá radost nejen hostům, ale i tomu, kdo ho připravuje," říká Otta Macháček, nová „Výčepní legenda“.
Zdroj: Tisková zpráva
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!