Vizovická slivovice 24, aneb 24 degustačních vzorků
5. říjen 2018 České nápoje komentáře (0) 975 xNa nejlepší slivovici je potřeba to nejlepší ovoce. Toho jsou si vizovičtí mistři od Jelínka vědomi. Proto před patnácti lety začali vysazovat vlastní švestkové sady. Od roku 2008 sklízeli modré plody po jednotlivých odrůdách, kterých je v sadech celkem devět. Po jednotlivých odrůdách je i pálili, některé dokonce nechali uležet v dubových sudech. Výsledkem jejich několikaletého úsilí je limitovaná edice Vizovické slivovice 24. Je jí pouze 2 000 kusů. Čtyřiadvacetkrát ovoce ze stejného sadu, destilované stejným způsobem a na stejných destilačních kotlech, avšak pokaždé jiný výsledek.
Většina vzorků ještě nebyla nikdy lahvovaná a vyjma vizovických degustátorů je ještě nikdo neochutnal. Kolekce Vizovické slivovice 24 obsahuje 19 vzorků bílých slivovic a 5 zlatých slivovic stařených v dubových sudech. V balení je i degustační blok, na který si snadno poznačíte, jak vám který vzorek chutná. Vizovická slivovice 24 je v prodeji od 1. září 2018 v prodejnách R. JELÍNEK (ve Vizovicích a Brně), na e-shopu R. JELÍNEK a na www.alkohol.cz za 1 999 Kč.
Vzorky jsou řazeny od nejmladších odrůd k těm nejstarším. Jako první ochutnáte sklizeň roku 2015. Milovníci zlatých slivovic si na své přijdou v posledních pěti vzorcích, které byly uloženy na tři roky ke zrání do dubového sudu. Slivovice se tímto zráním promění v ojedinělý destilát charakteristický svou zlatou barvou a harmonicky jemnou chutí ovoce s dřevitým podtónem.
K zaznamenávání vlastních zážitků z koštování vám pomůže přiložený degustační blok. Jednotlivé vlastnosti odrůd můžete ohodnotit body od 1 do 10. Co všechno budete hodnotit? Jako správný degustátor k slivovici nejdříve přivoňte, po napití si vychutnejte její kulatou typicky švestkovou chuť a na závěr dozvuk, jaký ve vás slivovice zanechala.
V roce 2003 se společnost RUDOLF JELÍNEK rozhodla na jižní stráni vizovického údolí, v oblasti zvané Těchlov, zahájit výsadbu vlastních švestkových sadů. Dnes výsadba zabírá více než 60 ha půdy a každým rokem dochází k jejímu dalšímu rozšíření. Společnost tak krajině navrací část jejího původního rázu a využívá při tom místní specifické klimatické podmínky.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!