V Česku získávají oblibu mixované ovocné pálenky
1. srpen 2023 České nápoje komentáře (0) 542 xNa českém trhu začíná pomalu vznikat zcela nová kategorie alkoholu – mixované pálenky. Palírna Radlík, loňský vítěz soutěže Palírna roku, přišla na trh se třemi pálenkami vytvořenými kombinací různých typů ovocných destilátů. Severočeská Raspenava Distillery zase přichází s novými „poctivými šnapsy“ tvořenými kombinací pálenky a ovocného moštu. Podle Jakuba Gottwalda, majitele společnosti Lihovárek.cz, jsou tyto novinky znamením, že se místní lihovarníci přestali bát experimentů a odhodlali se hledat harmonii chutí ve zdánlivě nesourodých kombinacích.
Termín „blendování“ bude nejspíše bližší milovníkům koňaků a whisky. U nich je ostatně běžné míchat destiláty pocházející ze stejné vstupní suroviny. U pálenek je však mixování o poznání náročnější disciplínou, protože destilatéři musí promýšlet chuťově zajímavé kombinace různých druhů ovoce. „Najít navzájem se podporující pálenky je umění. Je třeba vybrat dva druhy ovoce, které se chuťově navzájem obohatí a vytvoří dialog různých složek. Nesmí se takzvaně překřikovat,“ vysvětluje Jakub Gottwald. Náročnost celého procesu dokazuje i fakt, že úspěšné experimenty tohoto typu jsou ve světě poměrně vzácné. Čeští lihovarníci se tak v tomto oboru zařadili mezi světovou špičku. „Věřím, že mixování je směr, který bude v budoucnosti českých pálenek hrát významnou roli. Už dnes je u nás variabilita a kvalita alkoholických nápojů na vysoké úrovni a tento trend může trh posunout zase o kus dále,“ dodává s tím, že přístup českých palíren je unikátní i ve světovém měřítku. V jiných zemích totiž vznikají mixované pálenky pouze jako drobné experimenty a obvykle bývají méně odvážné.
První experimentální mikrošarže blendující dva druhy ovocných pálenek vznikla v Česku už před třemi lety, kdy uznávaná Palírna Radlík vytvořila spolu se společností Lihovárek. takzvanou hruškdouli, kombinující destilát z hrušky a kdoule. Odezvy byly tehdy velmi pozitivní, a tak se Palírna Radlík rozhodla po čase uvést na trh hned tři druhy mixovaných pálenek. Ty nesou jména tří elegantních dívek – Malvíny, Wilmy a Anduly –, jejichž podobu pomohla pro etikety vytvořit umělá inteligence DALL-E. Náladou mají dívky evokovat pařížské kavárny ve dvacátých letech minulého století. Jak jejich jména napovídají, jedná se o pálenky vytvořené z destilátů malin a hroznového vína, hrušky Williams s malinami a ananasu s dulou, což je slovenský název pro kdouli. „V minulosti se u nás občas objevovaly mixy chuťově blízkých druhů ovoce, jako jsou jablka a hrušky či švestky a mirabelky. S takto netradičními a v některých případech exotickými kombinacemi se však můžeme v českém prostředí setkat poprvé,“ vysvětluje Jakub Gottwald. Na trhu se tyto tři grácie objevily v červnu a od každé z nich je k dostání asi 700 kusů.
K mixování se nově uchýlily také Raspenava Distillery a Palírna Agnes Bohdaneč, kde spatřily světlo světa likéry, kterým říkáme poctivé ovocné šnapsy. „Slovo šnaps znamená poctivý nápoj bez zbytečných chemikálií. Obsahuje jen ovoce, ovocnou pálenku a případně trochu cukru. Nejsou v něm žádná aromata ani barviva,“ říká Jakub Gottwald. „Uvnitř láhve se skutečně skrývá zralé ovoce. Na rozdíl od nekvalitních lihovin tak nabízí autentickou ovocnou chuť i vůni a druhý den nám navíc nezpůsobí bolehlav,“ popisuje majitel Lihovárku. Raspenava Distillery má zatím v nabídce Hruštičku a Vínovičku, Palírna Agnes zase Višňovo-medový likér. Další experimenty tohoto typu však na sebe podle Jakuba Gottwalda nenechají dlouho čekat.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!