Soutěž Jameson Bartender’s Ball i s českou účastí
5. červen 2017 České nápoje komentáře (0) 1575 xNa konci června se v irském Midletonu uskuteční mezinárodní finále barmanské soutěže Jameson Bartender’s Ball. O tom, kteří barmani v něm budou reprezentovat Českou republiku, se minulý týden rozhodovalo v královehradeckém Hendrix Café.
V České republice se Jameson Bartender’s Ball konal potřetí, letos poprvé se ale zaměřil na barmany z širšího spektra podniků, nikoliv jen na zástupce renomovaných koktejlových barů, aby prostor a šanci podívat se do Midletonu dostaly nové a ještě neokoukané barové tváře. Celkem se do soutěže už v průběhu března přihlásilo 17 barmanů reprezentujících podniky ze všech koutů České republiky.
První část soutěže se odehrávala především v barech a částečně i na sociálních sítí. Úkolem barmanů bylo vymyslet koktejl na téma Taste of Home, tedy drink inspirovaný Českou republikou, rodnými městy barmanů nebo třeba podniky, v nichž pracují. Součástí receptury musel být Jameson, kromě základní verze této irské whiskey mohli soutěžící sáhnout také po Jameson Black Barrel či Jameson Caskmates. Několik týdnů na přelomu dubna a května museli koktejl náležitě prezentovat ve svých domovských podnicích a také na facebooku. Prezentace a publicita byly vedle chuti, aroma a vzhledu drinku a jeho příběhu důležitou součástí bodového hodnocení.
Do regionálního finále, které 25. května hostilo Hendrix Café v Hradci Králové, postoupilo šest barmanů s nejvyšším počtem bodů. V průběhu odpoledne se za soutěžní bar postavili Jan Cihlářů (Zapa bar, Český Krumlov), Martina Ďásková (Nevinný bar, Olomouc), Mirka Hozáková (Radost FX, Praha), Martin Straka (Music Bar Forea, Lanškroun), Adéla Šimková (Jihlavský Parlament, Jihlava) a Martin Trýska (Cocktail bar Lanterna). Měli tři minuty na to, aby svůj drink ve třech porcích namíchali porotě, v níž kromě loňského českého vítěze Jameson Bartender’s Ball Jiřího Ročka usedl ještě slovenský ambasador whisky Jameson Viktor Miško a barman Jakub Vinš jako zástupce společnosti Jan Becher Pernod Ricard, jež u nás Jamesona distribuuje a soutěž pořádala.
Největší úspěch měl u poroty drink Bohemian Cask v podání Martina Straky. Postavil ho na Jameson Caskmates a kromě whisky v šejkru promíchal ještě Jan Becher Cordial Medoc, chmelovou tinkturu, jablečný džus a sirup z kořenové zeleniny. Ve sklence opatřené krustou ze sušené mrkve ho ozdobil pěnou z vaječných bílků, čerstvě vymačkané citronové šťávy, bezinkového sirupu i likéru a servíroval k němu domácí sušenky s chutí jablek a bezinek. Martin ale není jediný, kdo se za odměnu podívá do Irska, na cestu do Midletonu se s ním 26.–29. června vypraví i druhý v pořadí – Martin Trýska. „Kluci v Irsku s Jamesonem zažijí pořádnou edukativní jízdu. Kromě globálního finále soutěže tam na ně čeká spousta seminářů a workshopů, ale taky hodně zábavy a samozřejmě výborné drinky,“ uzavírá brand manager whiskey Jameson Tomáš Hvězda.
Zdroj: Web Pernod Ricard
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!