Novinky a plány do budoucnosti Distillery Kleiner
10. listopad 2016 České nápoje komentáře (0) 2638 xMalá rodinná destilerie Kleiner se sídlem v Žešově, nedaleko Prostějova, která vyrábí malosériové limitované edice pravých ovocných destilátů inspirovaných přírodou, představila v rámci prezentace a degustace pro novináře 17. října 2016 v exkluzivních prostorách „podpalubí“ prodejny Warehouse N°1 společnosti Ultra Premium Brands v Praze v Karlíně pět unikátních jednoodrůdových ovocných pálenek, výjimečný způsob jakým destiláty v Žešově vznikají, celkovou filozofii a ve světě výrobců destilátů odlišné pojetí zpracování převážně divokých a volně rostoucích lokálních zdrojových surovin (divoký špendlík, kulatka, apod.) a několik dalších novinek, které značka Distillery Kleiner připravuje.
Vedle dvou zástupců stabilní řady pálenek Kleiner v podobě destilátů Silver Plum (kulatka) a Wild Pin (divoký špendlík), měli přítomní novináři jedinečnou příležitost a možnost ochutnat v letošním roce do prodeje uvolněnou limitovanou edici Apricot XO 7, což je 7 letá meruňkovice, která zrála pět a půl roku v dubovém sudu a 15 měsíců dozrávala v sudech po Oloroso Sherry (původem ze Španělska). Degustovali se také dvě limitované edice pálenek, které možná ani nepůjdou do prodeje, ale bude možné je ochutnat jen přímo v Žešově. Konkrétně se jednalo o odpeckovanou višeň destilovanou v roce 2007, která zraje v dubových sudech po Oloroso Sherry a charakteristickou jednoodrůdovou švestku zrající (28 měsíců) v dubových sudech po Bourbon Whiskey.
„Nemáme vlastní sady, ale potřebné převážně divoké a volně rostoucí ovoce, které roste podél lesů a polí všude kolem nás, vykupujeme od nasmlouvaných sběračů, se kterými spolupracujeme již řadu let,“ popisuje princip zdroje vstupních surovin Jan Kleiner, zakladatel a majitel Distillery Kleiner. „Všechno ovoce následně odpeckováváme, zpět do kvasu dáváme jen cca 1-2 % rozdrcených pecek a necháváme devět měsíců kvasit v 1000l nádobách. Po fermentaci a následovné destilaci trojstupňovou rektifikační kolonou se jednoodrůdový destilát nalije do speciálních kameninových nádob, do kterých se dříve ukládalo víno. Tam destiláty odpočívají minimálně po dobu tří let a teprve poté se stáčí do karaf. Od sklizně ovoce až po finální ovocný destilát tedy uplyne minimálně 1365 dnů.“
Cílem Distillery Kleiner není masová produkce, což při omezených zdrojích, jejichž množství a kvalitu řídí příroda sama, není ani jinak možné. Značka Distillery Kleiner aktuálně prodává na domácím trhu zhruba pět tisíc lahví prémiových limitovaných destilátů ročně.
Experimenty se starými sudy
Kleinerovi se rozhodli jít zcela odlišnou cestou než drtivá většina výrobců destilátů nejen u nás, ale na celém světe. Experimentují a zkoušejí vybrané destiláty párovat a nechávat je ještě dále dozrávat ve starých francouzských dubových sudech po víně nebo v sudech po Oloroso Sherry, Bourbon Whiskey, Cognacu či Rumu. Výsledkem těchto experimentů by měly být unikátní limitované edice pálenek kombinující chuť prvotřídního lokálního destilátu s chutí původního obsahu sudu (víno, sherry, bourbon). V letošním roce navštívil palírnu přímo v Žešově jeden z majitelů jednoho z nejúspěšnějších rumů na světě - venezuelského rumu Diplomático. Po této návštěvě vznikla unikátní spolupráce s možností experimentovat i se sudy po těchto prémiových rumech. Kleinerovi se chystají do sudů po venezuelském rumu dát dozrát např. jejich destilát odpeckovanou višeň, neboli višně v rumu a mnohem více.
„Na to jak a jestli to celé dopadne si, ale budeme muset ještě minimálně 2-3 roky počkat. Zušlechťování destilátů bych přirovnal k investování na burze. Nikdy nevíte, jak přesně bude za xlet zrání pálenka chutnat a jestli nebudete muset celou várku destilátu ve finále vylít, což už se nám, naštěstí jen jednou, také stalo,“ dodává Jan Kleiner.
Degustační sklep
Kleinerovi investovali v letošním roce také řádově šestimístnou částku do vybudování designově unikátního sklepa zrajících destilátů a degustačních prostor. K oficiálnímu otevření dojde v příštím roce a sklep bude pro veřejnost otevřen v roce vždy 5 měsíců. V našich končinách půjde o ojedinělou a exkluzivní věc, která bude přístupná turistům, návštěvníkům a zájemcům o nákup a degustaci prémiových pálenek, které nebudou ve volném prodeji. Bude také k dispozici privátní a firemní klientele, která bude mít např. možnost pronajmout si prostor pro firemní degustaci, nebo vlastnit zde uložený sud destilátu a ochutnat tak limitované edice ovocných pálenek v exkluzivním prostředí jejich zrodu.
Prémiové destiláty a top gastronomie
Výsledky unikátní práce Kleinerů neunikají také pozornosti prvotřídních restaurací, jakými jsou v Praze např. TERASA U ZLATÉ STUDNĚ, La Degustation Bohême Bourgeoise, Alcrone restaurant, Kalina restaurant Praha, Hilton hotel restaurace, Eska, George Prime Steak, v Brně např. Koishi fish & sushi restaurant, Borgo Agnese, Consistorium, Valoria, Rynk, La Bouchee, Kohout na víně, nebo olomoucká Entreé. Ve světě destilátů, je Distillery Kleiner aktuálně nejvýše postaveným zástupcem tuzemského umu a tradice - je právem považovaný za nejprémiovější český destilát současnosti i mezi zástupci nejvyšší gastronomie.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
2.57 hvězdiček / Hodnoceno: 7x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!