Nakouřený destilát B.Barrel New Make z Blatné
6. březen 2019 České nápoje komentáře (0) 1178 xNa trh přichází jedinečný 45% B.Barrel New Make z nakouřeného sladu ze zámecké palírny Blatná. Seznamte se s unikátním destilátem, který vznikl pod dohledem uznávaného destilatéra Václava Šitnera.
Na český trh přichází novinka, blatenský ječmenný destilát B.Barrel. Jde o tzv. new make spirit, mladý destilát z nakuřovaného sladu, z kterého by následně dlouhým zráním a stařením v sudech vznikla whisky. Skvěle si jej vychutnáte jak samotný, tak v koktejlu. B.Barrel neboli Before Barrel se vyrábí ze sladinky z nakuřovaného českého sladu a vody z artéských studní Zámecké palírny Blatná. Dohled nad celou výrobou B.Barrel New Make má destilatér Václav Šitner.
Jak se B.Barrel vyrábí?
Nejdříve musí proběhnout sklizeň sladovnického ječmene. Ten následně putuje do sladovny, kde se z něj vyrobí nakuřovaný slad. Jedná se o klíčový proces – slad se nakuřuje rašelinou a dubovými hoblinami a finální B.Barrel díky tomu získává specifickou chuť a vůni. Poté se nakuřovaný slad dostává do varny, kde se míchá s blatenskou vodou a několikrát vaří. Přidají se pivovarské kvasinky a čistá voda a takto vytvořená sladinka fermentuje po dobu 4 až 6 dnů v tanku. Ve vhodný moment je sladinka přečerpána do destilačního kotle, kde dochází k trojnásobné destilaci. Získaný surový destilát obsahuje 65–68 % alkoholu. Surový destilát je dále smíchán s vodou z blatenských studní, čímž se dostává na požadovaných 45 % alkoholu a stáčí se do lahví.
B.Barrel je nejlepší si vychutnávat samotný, ale můžete si z něj namíchat i skvělý koktejl. Pokud byste si rádi dali něco kyselejšího, vyzkoušejte Gimlet de Barrel. Díky vymíchané kombinaci 5 cl B.Barrel a 2 cl limetkového kordialu servírované do vyšší kupetky se B.Barrel příjemně zjemní.
Pokud máte rádi klasiku, je tu pro vás Old Fashioned de Barrel, který se připraví vymícháním 5 cl B.Barrel, 0,5 cl javorového sirupu a 1,5 kapky Fee Brothers Black Wallnut bitteru. Drink můžete zastříknout pomerančovou kůrou a servírovat s koktejlovou třešní.
Příjemné osvěžení vám přinese Julep de Barrel – kombinace 4 cl B.Barrel, 2 cl Baron Hildprandt Zralé hrušky, 0,5 cl cukrového sirupu a 3 kapek Fee Brothers Molasses bitteru.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!