Letos bude o polovinu méně švestek
2. září 2021 České nápoje komentáře (0) 1354 xLetošní opožděné jaro bylo pro sadaře zrádné. Déle trvající chladné počasí s převahou deště zpozdilo dozrávání většiny ovoce o čtrnáct dní. Sběr je sice už v plném proudu, ale narušují jej časté deště. Došlo k meziročnímu poklesu sklizně meruněk, které je oproti loňsku zhruba třetinová. Švestek bude až o polovinu méně.
Sklizeň meruněk byla mnohdy o čtrnáct dnů opožděna. „Koncem července jsme začali s odrůdami Velkopavlovická a Maďarská, v srpnu jsme pokračovali odrůdami Bergeron a Labela,“ říká Michal Šoman, výrobní ředitel prostějovské Palírny U Zeleného stromu, pod kterou spadá i výrobce ultraprémiových ovocných pálenek Distillery Kleiner.
Bouřky a deště v průběhu dozrávání ovoce komplikovaly sběr. „Ovoce během silných dešťů popadalo do bláta a došlo tak k jeho znehodnocení. Přišli jsme tak o mnoho meruněk, i proto je jejich sklizeň oproti loňsku třetinová, naštěstí naše pálenky to neovlivní,“ uvádí Šoman.
Protože se sběračské práce posunuly do prázdninových měsíců, bylo méně pomocných sil z vlastních řad. Sběru ale nahrává, že díky deštivějšímu rázu počasí není tolik včel a vos a sběrači se nemusí během práce potýkat s rojícím se hmyzem, které láká sladká vůně zralého ovoce.
„Z kvality ovoce jsme měli s proměnlivým počasím strach, čekali jsme, že nebude dobrá. Naštěstí se to nepotvrdilo, jen se musí ovoce pečlivě přebírat, protože některé začalo vlivem počasí hnít již na stromech,“ dodává Michal Šoman z Palírny U Zeleného stromu.
Na sběr meruněk plynule navázal sběr divokých špendlíků. Ty dozrávají později a jejich sezona je letos velmi dobrá. Pro výrobu špendlíkové pálenky Kleiner Wild Pin jich tak bude dostatek. Nyní se na Prostějovsku chystají na sběr švestek, které počasí také ovlivnilo. „Některé odrůdy švestek rodí, jiné odpočívají. Úroda bude o něco menší než loni. Naši produkci to nicméně neovlivní, co máme nasmlouváno, to dostaneme,“ doplňuje Šoman.
V Distillery Kleiner, která se v roce 2017 spojila s Palírnou U Zeleného stromu, se zaměřují na ultraprémiové pálenky. Na roky s nižší úrodou se pro jistotu připravují a ovoce sbírají vždy alespoň na dvě sezony dopředu. Se sklizní tedy pracují tak, jako by měl být příští rok neúrodný. Poslední dva roky byly, co se týče úrody, naštěstí pozitivní.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!