Jameson Bartender’s Ball již počtvrté v Česku
13. duben 2018 České nápoje komentáře (0) 1158 xOlomoucké Masné krámy 5. dubna hostily české národní finále Jameson Bartender’s Ball. Trofej pro vítěze soutěže, jež je určena primárně začínajícím barmanům, zůstala v hanácké metropoli, do Irska se ale podívají také soutěžící z Kopřivnice a Drnholce.
V České republice se Jameson Bartender’s Ball konal už počtvrté a mezi podniky měl stejně jako v předchozích letech velmi dobrý ohlas – letos se jich do soutěže zapojilo dvaatřicet. Úkolem barmanů bylo vymyslet koktejl na bázi whiskey Jameson, a to takový, který bude odrážet místo, odkud pocházejí. V průběhu ledna a února soutěžní drink prezentovali a míchali ve svých domovských podnicích, kde je navštívili zástupci společnosti Jan Becher Pernod Ricard, do jejíhož portfolia Jameson patří, a vybrali osm nejlepších drinků pro finále, které se konalo 5. dubna.
Do olomouckého baru Filiálka, jenž je situován v pasáži domu známého jako Masné krámy, se o vítězství přijeli utkat Jan Brauner z brněnského baru Pablo Escobar, Michal Duba z pražského Repete, Marek Dvořáček z břeclavského Mareli, Martin Habart z olomouckého Café New One, Miroslav Kratochvíla z Nové radnice v Drnholci, Jan Podhorný z olomouckého Black Stuffu, Kristián Šplíchal z pardubického Maybe a David Tomášek z kopřivnického Fifty-Fifty.
Na místě si barmani rozlosovali pořadí a krátce po třetí hodině soutěž odstartovala. Za soutěžním barem dostal každý patnáct minut – pět na přípravu, tři na namíchání soutěžního drinku a zbytek na všetečné otázky porotců a další dvě porce koktejlu (jednu pro fotografa, druhou pro publikum). Porota, v níž usedli tři ambasadoři společnosti Jan Becher Pernod Ricard, jmenovitě Kateřina Kluchová, George Němec a Jakub Vinš (čtvrtý, Zdeněk Kortiš, soutěž moderoval), plus slovenský ambasador whiskey Jameson Viktor Miško a loňský vítěz Jameson Bartender’s Ball Martin Straka, na základě chuti, vzhledu a vůně drinku, ale také s přihlédnutím k prezentaci koktejlu a jeho příběhu a k osobnosti a charizma barmana za vítěze vybrala Honzu Podhorného z olomouckého Black Stuffu.
Podobně jako whiskey Jameson Makers Series vyzdvihuje různé nástroje potřebné k výrobě whiskey, chtěl vzdát Honza hold náčiní, které používají barmani, a tak svůj drink pojmenoval Bartender’s Jigger. Postavil ho na whiskey Jameson Black Barrel, kterou doplnil o domácí ořechový sirup a trnkovou tinkturu (obojí zvolil jako odkaz na svůj region) a nádavkem přidal pár kapek Whiskey Barrel Aged Bitters.Druhé místo v českém národním kole Jameson Bartender’s Ball 2018 obsadil David Tomášek z kopřivnického Fifty-Fifty a třetí Mirek Kratochvíla z Nové radnice v Drnholci. Všichni tři ocenění barmani se na konci června za odměnu podívají do Irska, ale zatímco Honzu Podhorného tam čeká globální finále soutěže, David s Mirkem se mohou těšit hlavně na návštěvu palírny a pravou irskou party.
„Za Jamesona bychom rádi poděkovali všem barmanům, kteří se do naší soutěže zapojili. Nebylo jich málo a my jsme rádi, že je o naši značku tak velký zájem. Soutěžící barmani přišli s opravdu zajímavými drinky, takže jsme to letos s hodnocením neměli vůbec jednoduché. Gratulujeme výhercům, děkujeme všem nominovaným a doufáme, že zůstanou Jamesonu věrni a vyzkouší to třeba v dalším ročníku znovu. A taky doufáme, že si naši doprovodnou akci v Masných krámech v Olomouci užili stejně jako my, byl to pořádný mejdan!“ shrnuje soutěžní dění brand manažer whiskey Jameson Tomáš Hvězda.
Zdroj: Web Pernod Ricard
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!