Jak si užít rum?
30. duben 2021 České nápoje komentáře (0) 1131 xKolik je milovníků rumu, tolik existuje způsobů, jak jej pít. Pro pití rumu neexistuje přesný návod, ani by to nebylo možné. Rumů je mnoho druhů a každý potřebuje jinou péči. Existuje jediné pravidlo – nespěchejte a vychutnávejte chutí, čichem i zrakem. Chcete-li si z pití rumu udělat požitek, máme pro vás čtyři jednoduché zásady.
Vychutnejte si rum z té správné sklenice.
Správná sklenice umí vyzdvihnout přednosti rumu. Pravděpodobně nejvhodnější sklenicí je takzvaná degustační sklenice na stopce s úzkým hrdlem. Její tulipánový tvar pomáhá zadržet všechna rumová aromata. Tvar skla vás podvědomě navede, jak se správně napít. Široké, otevřené tvary skla vyžadují, abychom usrkávali se skloněnou hlavou, zatímco úzký okraj degustační sklenice nutí hlavu naklonit se dozadu, díky čemuž se nápoj dostává do různých chuťových zón patra.
Důležitá je správná teplota.
Při vychutnávání rumu se zaměřujeme na jeho sladkost, složitost, hladkost, chuť, celkovou kvalitu a hodnotu. Aby jeho přednosti správně vynikly, měl by mít rum pokojovou teplotu. V chlazeném rumu se ztrácí jeho výjimečné vlastnosti.
Pokud je na váš vkus rum přeci jen příliš aromatický, zkuste přidat pár kapek filtrované vody o pokojové teplotě nebo kostku ledu. Snížíte tak hladinu alkoholu a snáze si vychutnáte další škálu chutí a vůní. Lehké zředění dá vyniknou kořenité a dřevité chuti, oproti tomu sladké a citrusové tóny led potlačuje.
Teplotu rumu můžeme také jemně a přirozeně zvýšit: „Barva rumu, jeho chuť i buket nejlépe vyniknou ve sklenici tvaru tulipánu. Nehraje při tom roli, zda se jedná o sklenici na stopce nebo bez ní. Díky jejímu kónickému tvaru držíme sklenici přirozeně v dlani, čímž její obsah jemně zahříváme. Zvýšení teploty dává příležitost uvolnit všechny vonné nuance, a i samotný chuťový zážitek je intenzivnější,” přibližuje Roman Petruš, blendmaster Palírny U Zeleného stromu.
Dopřejte si mistrovský požitek.
Poté, co rum o pokojové teplotě nalejete do vhodné sklenice, nechte ho nadechnout se. Toho docílíte pomocí několika krátkých pootočení sklenice v dlani. Provzdušnění stimuluje další chutě a aroma. Intenzivní víření sklenicí, jako tomu bývá při degustaci vína, je v případě rumu na škodu.
Rum si vychutnejte po dobrém jídle.
Máte po jídle rádi sladkou tečku a zároveň si na závěr dopřejete i něco ostřejšího? Pokud jste si právě pochutnali na hovězím steaku, masitých žebříkách nebo pořádném burgeru, ničím jiným, než jemným vyzrálým rumem nedotáhnete svůj chuťový zážitek k dokonalosti.
Tip na český rum s panamskými kořeny z Palírny U Zeleného stromu
Pětiletý panamský rum Heffron z Palírny U Zeleného stromu potěší každého, komu lahodí výrazná a zároveň velmi jemná chuť. Při ochutnání v něm ucítíte lehkou nasládlost s nádechem vanilky a karamelu, po které následují doznívající dřevité tóny. Má velmi vytříbené aroma, které je mimo jiné ovlivněno tropickým podnebím Panamy. Do nejstarší palírny Evropy cestuje rum jantarové barvy v sudech z amerického bílého dubu, v nichž nejprve odpočíval bourbon. Při svém putování tak následuje cestu stejnojmenné lodi Heffron, která po skončení první světové války vezla jako poslední československé legionáře domů do Evropy, a vzdává jim tím hold. Tento kvalitní třtinový rum zaujme kromě výrazné a zároveň jemné chuti také příjemnou cenou.
Orientační cena: 299,- Kč
https://palirnauzelenehostromu.cz/znacky/heffron/
Kde se vzal rum?
Z cukrové třtiny. Její původ bychom měli hledat na Nové Guinei 10 000 let před Kristem. Místní domorodci už tenkrát pochopili, že ne vše, co zkvasí, je špatné. Plodina putovala obchodními stezkami přes Střední východ a Afriku do Evropy. Na lodích zámořských objevitelů se pak dostala až do oblasti karibských ostrou, kde se jí nevídaně daří.
Proč je tak dobrý?
Chuť rumu je obecně nezaměnitelná a je známo, že v různých rumech se objevuje nepřeberné množství specifických chuťových nuancí. Slanost, sladkost, hořkost a kyselost – to jsou čtyři základní elementy chuti, které člověk může v rumu vnímat. K nim se pak ještě přidává vnímání „struktury” rumu, tedy toho, zda je rum v chuti drsný nebo hebký.
Může být lehce nasládlý s akcentem karamelu i náznakem banánu. Trpkost kakaa snadno vyrovná svěžest tropického ovoce. Podbízivá sladkost vanilky se přirozeně snoubí s makadamovými ořechy. Můžete v něm objevit chuť čerstvých citrusů i rozpoznat ostřejší dřevité tóny ze sudů, ve kterých rum zraje.
Na rozdíl od jiných druhů alkoholu neexistuje u rumu jednotná metoda výroby. Jeho výroba se zakládá na tradičních stylech jednotlivých oblastí a palíren. Většina rumu se vyrábí z melasy, která pochází z cukrové třtiny. Vlastnosti rumu z velké části závisí na kvalitě a druhu použité cukrové třtiny. Vše závisí také na druhu půdy a na podnebí, ve kterém byla vypěstována. Když si rum vychutnáváte, můžete si představovat, že cestujete po Karibiku.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!