Jablečný destilát z Palírny Radlík se stal Regionální potravinou
19. květen 2022 České nápoje komentáře (0) 559 xJiž potřinácté uděluje Ministerstvo zemědělství značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským a potravinářským výrobkům. Výrobky oceněné touto značkou musí vykázat nejen špičkovou kvalitu, ale i jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí. Ve Středočeském kraji získal toto ocenění v kategorii „Alkoholické a nealkoholické nápoje“ jablečný destilát uzrálý v sudu z řemeslné Palírny Radlík.
„Věříme, že ovocné pálenky jsou součástí naší tradice a měli bychom na ně být stejně tak hrdí jako jsou Skotové na whisky nebo Francouzi na koňak či Italové na grappu. Sledujeme, že v poslední době o ně stoupá zájem. Zisk značky Regionální potravina nás tak potěšil dvojnásob.“, říká destilatér Kamil Kutina
Tento destilát vznikl vyváženým bledém jablečných pálenek z tří odrůd, a to Melrose, Braeburn a Idaret ze sadů ve Středočeském kraji. Jednotlivé odrůdy kvasily samostatně metodou řízeného kvašení, byly destilovány na originální měděné dvoukotlové aparatuře a výsledný destilát zrál 2-7 let v dubových sudech. Následně byly smíšeny do autorského produktu, kdy mladší ročníky dodávají pálence více svěžesti a ovocného charakteru a starší kořenitost a hloubku.
Palírna Radlík má za svou 24letou historii na svém kontě řadu cen jak z tradičních koštů, kde se měří s nejpovedenějšími domácími pálenkami, tak i ze soutěží profesionálních výrobců u nás i v zahraničí. Ocenění komise pod vedením Ministerstva zemědělství potvrzuje tyto úspěchy i z dalšího úhlu. Je to i důkaz, že tradiční ovocné destiláty jsou naším „rodinným stříbrem“ a zájem o ně v gastronomických podnicích je správným trendem.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!