Reklama na ČeskéNápoje.czPivní prodejna 2

Ambasador whisky Zdeněk Kortiš

27. listopad 2018  České nápoje   komentáře (0)  1248 x

K whisk(e)y jsem se dostal během pracovní stáže a mojí důležité profesní, ale životní etapy v Irsku. Historie výroby, její odkaz a vše rukodělné kolem výroby 'vody života' mi učarovalo. Přes irské whiskey je krátká cesta ke skotským single malts. A Skotsko, nejen palírny, ale i krásná příroda, drsná, ale upřímná nátura, podobná té naší, mi dalo lásku na celý život. Přistihl jsem se, že když plánuji nějakou cestu, tak se koukám, jestli se v okolí nenachází nějaká palírna.

Ambasador whisky Zdeněk KortišAmbasador whisky Zdeněk Kortiš

Pravidelné návštěvy palíren, festivalů, whisky blogy jsou od té doby příjemnou součástí mojí profese. Kvůli poznání a pochopení tajů výroby se snažím na ostrovy podívat, jak jen to je možné. I když rodina má o moři jinou představu. 😊 Skotsko a Irsko jsou na vrcholu mé osobní pyramidy oblíbenosti, ale snažím se pochopit i ostatní whiskey producenty a odlišné principy výroby. V poslední době se mi velice líbilo v Kentucky a potěšil mě i úspěch českých whisky.

Práce se značkou a legendou ve světě whisky jako je Ballantine’s je pro mě velkou výzvou. Musím říct, že jsem propadl jejímu kouzlu a sám mám velkou sbírku současných, ale i vzácných lahví z historie této firmy. Na Ballantine’s mi učaroval jejich příběh a nezdolné odhodlání master blenderů k vytvoření míchaných whisky, které jsou milníkem v historii jako Ballantine´s Finest (*1910) a 17 y.o. (*1930). 

A dostáváme se k velice populárnímu tématu v dnešní době, sběratelství. Whisky se, ale může stát také krásným koníčkem. I já jsem podlehl sběratelské vášni, v současné době mám asi 1000 láhví, většina z nich je k vidění v olomouckém The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar. Nemusí se jednat pouze o lahve za tisíce, sběratelskou hodnotu mohou mít i starší nebo ukončené stáčení a ty mohou mít časem značný potenciál růstu. Opět je to informovanosti a edukaci.

Vzdělávání sebe samotného, ale i předávání informací mým kolegům, barmanům, mě na práci whisky ambasadora baví nejvíce. Kontakt s lidmi, kteří milují svoji práci, například při projektu Pernod Ricard Bar Academy, kde učím o whisky, Vás inspiruje a nabíjí pozitivní energií. Co mě baví, je také pomoc kamarádům při organizaci whisky festivalu.

V současné době je ten ideální čas ušlechtilých destilátů. I český zákazník dozrál a chce kvalitu, za předpokladu dostatečného množství informací, edukace, servisu.

Zdroj: Tiskové sdělení

[Nahoru ↑]

Pidejte se k nm na Facebooku!

Hodnocení

4.64 hvězdiček / Hodnoceno: 11x


Přidat komentář (0)

Reklama

Přidat komentář

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!



ČeskéNápoje.cz

Vše co chcete vědět o nápojích, nejen, v České republice...


Magazín ČeskéNápoje.cz je součástí webů skupiny PIVNÍ|INFO
Všechna práva vyhrazena.
Diskusní příspěvky vyjadřují názory čtenářů a redakce ČeskýchNápojů.cz za ně nenese žádnou právní odpovědnost.

Chcete být v obraze? Sledujte nás!


Zprávy v RSS
ČeskéNápoje.cz na Facebooku


Redakce ČeskéNápoje.cz

Posílejte nám Vaše tipy, postřehy a fotografie. Rádi je zveřejníme!

TOPlist