Ambasador whisky Zdeněk Kortiš
27. listopad 2018 České nápoje komentáře (0) 1248 xK whisk(e)y jsem se dostal během pracovní stáže a mojí důležité profesní, ale životní etapy v Irsku. Historie výroby, její odkaz a vše rukodělné kolem výroby 'vody života' mi učarovalo. Přes irské whiskey je krátká cesta ke skotským single malts. A Skotsko, nejen palírny, ale i krásná příroda, drsná, ale upřímná nátura, podobná té naší, mi dalo lásku na celý život. Přistihl jsem se, že když plánuji nějakou cestu, tak se koukám, jestli se v okolí nenachází nějaká palírna.
Pravidelné návštěvy palíren, festivalů, whisky blogy jsou od té doby příjemnou součástí mojí profese. Kvůli poznání a pochopení tajů výroby se snažím na ostrovy podívat, jak jen to je možné. I když rodina má o moři jinou představu. 😊 Skotsko a Irsko jsou na vrcholu mé osobní pyramidy oblíbenosti, ale snažím se pochopit i ostatní whiskey producenty a odlišné principy výroby. V poslední době se mi velice líbilo v Kentucky a potěšil mě i úspěch českých whisky.
Práce se značkou a legendou ve světě whisky jako je Ballantine’s je pro mě velkou výzvou. Musím říct, že jsem propadl jejímu kouzlu a sám mám velkou sbírku současných, ale i vzácných lahví z historie této firmy. Na Ballantine’s mi učaroval jejich příběh a nezdolné odhodlání master blenderů k vytvoření míchaných whisky, které jsou milníkem v historii jako Ballantine´s Finest (*1910) a 17 y.o. (*1930).
A dostáváme se k velice populárnímu tématu v dnešní době, sběratelství. Whisky se, ale může stát také krásným koníčkem. I já jsem podlehl sběratelské vášni, v současné době mám asi 1000 láhví, většina z nich je k vidění v olomouckém The Black Stuff Irish Pub & Whisky Bar. Nemusí se jednat pouze o lahve za tisíce, sběratelskou hodnotu mohou mít i starší nebo ukončené stáčení a ty mohou mít časem značný potenciál růstu. Opět je to informovanosti a edukaci.
Vzdělávání sebe samotného, ale i předávání informací mým kolegům, barmanům, mě na práci whisky ambasadora baví nejvíce. Kontakt s lidmi, kteří milují svoji práci, například při projektu Pernod Ricard Bar Academy, kde učím o whisky, Vás inspiruje a nabíjí pozitivní energií. Co mě baví, je také pomoc kamarádům při organizaci whisky festivalu.
V současné době je ten ideální čas ušlechtilých destilátů. I český zákazník dozrál a chce kvalitu, za předpokladu dostatečného množství informací, edukace, servisu.
Zdroj: Tiskové sdělení
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
4.64 hvězdiček / Hodnoceno: 11x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!