Káva za studena
15. srpen 2022 České nápoje komentáře (0) 597 xTaké jste přesvědčeni, že káva zalitá studenou vodou je nepitelná? Chyba. Je to nový trend. Tzv. Cold Brew je dokonalý nápoj ideální na ledovou kávu, kterou navíc můžete vylepšovat přidáním šlehané smetany, mléka nebo ovoce, skvělá je i s tonikem. Prostě podle vaší fantazie.
Cold brew vyžaduje speciální, ale jednoduchý postup. Káva se louhuje za studena minimálně 12 hodin, ale třeba i déle než 24. Pomalá extrakce ve studené vodě vytáhne z chutě a vůně kávy to nejlepší, takže čím déle ji louhujete, tím více se naplno rozvine chuťový profil dané kávy. Kávová zrna obsahují na tisíc různých chemických látek, nejznámější je povzbuzující kofein, ale také sacharidy, kyseliny, polyfenoly s antioxidačními účinky, bílkoviny, minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo, hořčík, vitamíny a mnoho dalších. Ve studené vodě se například rozpouštějí sladší aromatické sloučeniny, zatímco oleje a kyseliny ne. Proto je výsledný nápoj jemnější.
Postup nevyžaduje žádný um ani speciální zařízení, jen kvalitní mletou kávu, například Jacobs Barista Editions. Budete potřebovat přibližně 100 gramů kávy na 1 litr vody. Pro silnější nápoj můžete dát kávy více, a nápoj přesto nebude chutnat příliš hořce nebo silně. Do french pressu nebo uzavíratelné sklenice, třeba zavařovací, nasypte kávu, zalejte ji studenou, nejlépe filtrovanou vodou a nechte louhovat minimálně 12 hodin při pokojové teplotě. Výsledný výluh přefiltrujte, můžete doladit podle svého a vychutnávat.
Na Cold Brew můžete vyzkoušet speciální řadu mleté kávy inspirovanou kavárnami Jacobs Barista Editions. Díky pomalému pražení za nižších teplot se zrna praží rovnoměrně, a získávají tak vyváženou a jemnou chuť. Vybrat si můžete ze dvou stupňů pražení – jemnější, středně praženou kávu Jacobs Barista Medium Roast, nebo tmavě praženou a chuťově výraznou kávu Jacobs Barista Dark Roast.
Zdroj: Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!