Čeští řemeslní výrobci cideru bodují a připravují největší slavnost
20. duben 2016 České nápoje komentáře (0) 4449 xCider, nízkoalkoholický nápoj z kvašeného ovocného moštu, je mezi Čechy čím dál oblíbenější. V posledních dvou letech je ve svém segmentu nejrychleji rostoucím nápojem na českém trhu. Své místo si vedle průmyslových ciderů pocházejících z velkých nadnárodních společností ale stále častěji nacházejí i menší lokální výrobci řemeslného cideru. Právě na jejich podporu letos vznikla Asociace řemeslného cideru. Svoji činnost Asociace zahajuje pořádáním největší Slavnosti cideru v České republice, která proběhne na Hořejším nábřeží Prahy 5 - smíchovské náplavce - ve dnech 17. - 19. června 2016.
„Asociace řemeslného cideru reaguje na aktuální situaci na trhu, na kterém stále přibývají nové značky cideru. Chceme dát malovýrobcům cideru možnost širšího zastřešení, hájit jejich zájmy a zvyšovat povědomí o cideru jako takovém. Slavnost je pro nás příležitostí ukázat, že v podpoře nezůstane u slov a tiskových zpráv“, říká Václav Synáček, předseda Asociace.
Cider se na českém trhu ve větší míře objevil teprve před třemi lety a to především díky investicím nadnárodních pivovarů, které cider zařadily do svého produktového portfolia. První reakce Čechů, tradičních milovníků piva, byly opatrné. Nakonec ale cider dobyl i jejich chuťové pohárky a postupně se pevně usadil v nabídkách českých kaváren, restaurací i supermarketů. Cidery se tak staly silnou konkurencí radlerům a ovocným pivům, které na své dřívější oblíbenosti naopak značně ztratily.
Celková spotřeba cideru v Česku se za poslední rok ztrojnásobila (dle dat společnosti Neilsen), daná čísla však ukazují pouze prodeje ciderů v supermarketech, a týkají se průmyslových ciderů, které se staly součástí nabídek velkých pivovarů (převážně Sommersby, Kingswood, Carling a Strongbow). Někteří výrobci řemeslných ciderů však zaznamenali nárůst prodeje ještě větší a chystají navýšení výrobních kapacit.
Kromě průmyslových ciderů na českém trhu vznikla i řada malých výrobců. V současnosti jich je kolem dvaceti, z těch nejnovějších např. Grumpy George, Tátův sad nebo Rychnovský cider a další se rychle přidávají. Malí výrobci se zaměřují na tradiční výrobu cideru ze 100% ovocného moštu bez dalších přísad, jako jsou např. sladidla, aromata, barviva, stabilizátory či konzervanty.
Kvalitu českých výrobců řemeslného cideru potvrzuje nejen zvyšující se oblíbenost tohoto nápoje mezi domácími konzumenty, ale také řada ocenění, která naši cidraři získávají po celém světě. Čeští výrobci například loni zcela ovládli kategorii mezinárodních ciderů ve formátu 1/3 l ve španělské soutěži SISGA, kde získali první tři místa (v pořadí Magic Apple, Rossbach, Magnetic Apple). Rossbach Cider a F.H.Prager Cider v minulosti např. získali medaile z britské International Cider Challenge, jejíž letošní ročník probíhá právě v těchto dnech, a zástupci českých ciderů se ho opět účastní.
Tisková zpráva
Autor: České nápoje
[Nahoru ↑]
Hodnocení
3 hvězdiček / Hodnoceno: 3x
Přidat komentář
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!